evo upravo downloadujem Open Suse 12.2 KDE nadam se da je stabilan i bez bugova
Fedora je više neka vrsta vječne beta distribucije, Ubuntu je bolji ali ne puno, ako želiš stabilnost preporučujem CentOS ili Debian (RedHat Enterprise koliko znam nije free). Suse odavno nisam koristio tako da ne bih komentarisao.
Hvala na objasnjenju i na preporuci inace sa centOS-am sam radio i zadovoljan sam, sa Debianom nisam ali centOs je baziran skoro pa isti kao RedHat, koliko znam.
Open Suse nikad nisma koristio ali sam na netu procitao da je dosta dobar stabilan i siguran,
ali opet sam neodlucan .
Ja inace programiram(ucim da programiram c po standardu c99) i zelim da naucim administraciju linux sistema i servera.Zato mi je potraban.
Koristio sam i Ubuntu i Mint i nisam zadovaljan stabilnosti jer sa oba distra sam imao problema.
Sa openSUSE-a 12.2 ti upravo pisem. Sta da ti kazem? Uvijek ce neki distro imati neki bug. Ali ti mogu reci iz mog iskustva da je openSUSE dobar distro. Vrlo dobro radi, gotovo da nema problema. “Svabo je to napravio”
ovako preko unebootin sam na usb open suse restart booting
ovo pise
Coult not find kernel image :gfxboot
to isto uradio sa centOS
pise
kernel panic
[quote=Winchester]ovako preko unebootin sam na usb open suse restart booting
ovo pise
to isto uradio sa centOS
pise
kernel panic[/quote]
RTFM
[quote=nedim.bfo][quote=Winchester]ovako preko unebootin sam na usb open suse restart booting
ovo pise
to isto uradio sa centOS
pise
kernel panic[/quote]
RTFM
http://en.opensuse.org/SDB:Live_USB_stick[/quote]
Zasto si takav ? Zasto fino covjeku ne napises svaki korak uz detaljna objasnjenja (nema veze to sto je to uradilo vec x na n ljudi negje na netu) ?
Mozda zato sto ne rabi interpunkciju pa nisi u stanju iscitati properly stO je pisac zapravo hotio rijet ?
Ili mozda zato sto si ti protiv CLI distro … (cek… dafuq?!)
Ja sam bio ozbiljan kad sam rekao da koristi ubuntu i interpunkciju.
(If nothing, bar jos nije prijetio da ce preci na windows )
[quote=Bo][quote=nedim.bfo][quote=Winchester]ovako preko unebootin sam na usb open suse restart booting
ovo pise
to isto uradio sa centOS
pise
kernel panic[/quote]
RTFM
http://en.opensuse.org/SDB:Live_USB_stick[/quote]
Zasto si takav ? Zasto fino covjeku ne napises svaki korak uz detaljna objasnjenja (nema veze to sto je to uradilo vec x na n ljudi negje na netu) ?
Mozda zato sto ne rabi interpunkciju pa nisi u stanju iscitati properly stO je pisac zapravo hotio rijet ?
Ili mozda zato sto si ti protiv CLI distro … (cek… dafuq?!)
Ja sam bio ozbiljan kad sam rekao da koristi ubuntu i interpunkciju.
(If nothing, bar jos nije prijetio da ce preci na windows )[/quote]
Ma kont’o sam ono Let Me F… Google That For You, al previse posla, ovako mi dovoljno bilo ukucati “open suse usb” u google i prvi lik i eto!
A de moras nekad i “RTFM” odgovor dati ipak je i to sastavni dio ucenja Linux-a…
posebno ako se “uci” Slackware
Pa ne moramo se odmah vrijedati.
Uredu je sve sa opensusom, ali nakon toga sam formatirao usb, da bi ga vrati u normalno stanje. Usb je bio 4Gb sad ima 673 MB, dali je to, a vjerovatno jeste, do slabe kvalitet USB-a ili do necega drugog.
Inace ovaj usb sam kupio prije 2 godine za 16 KM u Sarajevu. KINGSTONE (losa kopija vjerovatno)
lol.
Nema to veze s kvalitetom USB. Ako si napravio bootabilnim USB stick preko dd onda ce on sam napraviti particiju velicine one koliko zauzima instalacijski ISO image. Ostali prostor nece biti aktivan dok ga ti ne formatiras. Najbolje je da s nekim programom za particionisanje (cfdisk, Gparted) obrises sve particije i ostavis praznu particijsku tabelu i napravis sve ponovo (kako bi se uklonio stari MBR). S Unetbootinom meni nikad nije htio bootati openSUSE, samo preko openSUSE Image Writer ili dd. Moj savjet je da s dd-om kopiras image od zeljene distribucije na USB stick.
Znaci, obrisi, napravi ponovo particiju, formatiraj i onda stavljaj sta hoces.
Uglavnom mozes koristiti uvijek ovu genericku komandu: dd if= of=/dev/sdX bs=64k conv=sync (gdje je sdX naziv tvog USB sticka)
npr. u mom slucaju dd if=/home/korisnik/openSUSE-12.2.iso of=/dev/sdd bs=64k conv=sync
Svaki put je ferceralo. Ne zaboravi da stavis sdX bez broja (ne sdd1).
Hvala na odgovoru.
Uradio sam tako vec samo sa programom Kill Disc. Kada sam ga pokrenuo pisalo je 637MB used a ostalo je bilo unlocated space tako da sam onda sve to formatirao i radi normalno.