ok glupo pitanje ali sta cu ja kad ne znam
kako cu podesiti lilo da mi (ako ne diram nista) starta windows, a kad kucam linux starta linux
Možda bi trebao/la da sa administratorskim pravima promijeniš redoslijed u datoteki " lilo.conf "
Pazi!!! Ovo je samo predpostavka! Prije nego što počneš kao Administrator da eksperimentišeš na ovoj datoteki, napravi kopiju (beckup) od lilo.conf.
Trebao/la bi biti u stanju da vratis početnu konfiguraciju u slučaju da negdje pogriješiš.
-Pogledaj ovu datoteku.
-Vidjećeš više blokova koji počinju sa " image= /boot/… "
-promijeni mjesto tekst-bloka " image= /boot/windows "
-sa prvim blokom " image= /boot/wmlinuz
Ja mislim da je prvi image-blok standardni ali nisam siguran.Možda još neko može šta da doda.
Babysitter
( ovi errori ce me pojesti !! )
mislim da bi trbao/la promijeniti redoslijed u datoteki " /etc/lilo.conf "
Pazi !!! Ovo je samo pretpostavka ! Napravi kopiju ove prije no sto pocnes sa eksperimentima. Trbao/la bi biti u stanju da vratis pocetnu konfiguraciju ukoliko negdje pogrijesis.
-otvori /etc/lilo.conf
-vidjeces vise " blokova " teksta koji pocinju sa " Image = /boot/… "
-Onaj blok koji počinje sa image = /boot/windows "
stavi na mjesto prvog bloka koji po pravilu pocinje sa " image = /boot/wmlinuz ili sl.
Ja mislim da je prvi blok standardni te se koristi za startovanje sistema, ali nisam siguran!!!
Ako jos neko ima ideja neka doda .
Mozes koristiti rijeci default, prompt i timeout recimo ovako:
// …lilo.conf
prompt
timeout=40
default=winXP
image=/boot/vmlinuz-2.4.18
label=linux
other=/dev/hda1
label=winXP
/ dino m
da bi ti neko pomogao a i da nebi
predpostavljali
iskopiraj svoj trenutni /etc/lilo.conf na forum
ako koristis grub onda /etc/grub.conf
hanibal
hvala svima al sam u medjuvremenu to uradio u control panelu
Drago mi je da si uspjeo ! Bilo si sjajno kad bi opisao kratko kako si to uradio pošto i mene interesuje. Da, samo me interesuje kako, jer ja ionako ostavljam linux da mi automatski startuje.
Pozdrav Babysitter
tipicno pocetnicko pitanje i tipicni linuxaski odgovori
pa kad cete shvatiti ljudi da objasnjenje tipa “edituj tu-i-tu datoteku” nije za svakoga
eto, jednostavno ako koristis KDE (dakle novija verzija SuSE, Mandrake, Debian), sve sto treba jeste da otvoris Control panel i tamo u prozoru Boot Manager izaberes koji hoces OS da ti bude default i izaberes opciju Default
to je OK, da te GUI alatke ne naprave haos nekad,
recimo meni se to desavalo bas u vezi linux loadera
ali ionako kada vec koristis Linux onda vecinom zelis
da ti njega kontroliras a ne on tebe poput jednog drugog poznatog OS
ps
ipak imas vecu kontrolu ako konfiguraciju radis rucno…