Bootanje

ok glupo pitanje ali sta cu ja kad ne znam

kako cu podesiti lilo da mi (ako ne diram nista) starta windows, a kad kucam linux starta linux

Možda bi trebao/la da sa administratorskim pravima promijeniš redoslijed u datoteki " lilo.conf "

Pazi!!! Ovo je samo predpostavka! Prije nego što počneš kao Administrator da eksperimentišeš na ovoj datoteki, napravi kopiju (beckup) od lilo.conf.

Trebao/la bi biti u stanju da vratis početnu konfiguraciju u slučaju da negdje pogriješiš.

-Pogledaj ovu datoteku.

-Vidjećeš više blokova koji počinju sa " image= /boot/… "

-promijeni mjesto tekst-bloka " image= /boot/windows "

-sa prvim blokom " image= /boot/wmlinuz

Ja mislim da je prvi image-blok standardni ali nisam siguran.Možda još neko može šta da doda.

Babysitter

( ovi errori ce me pojesti !! )

mislim da bi trbao/la promijeniti redoslijed u datoteki " /etc/lilo.conf "

Pazi !!! Ovo je samo pretpostavka ! Napravi kopiju ove prije no sto pocnes sa eksperimentima. Trbao/la bi biti u stanju da vratis pocetnu konfiguraciju ukoliko negdje pogrijesis.

-otvori /etc/lilo.conf

-vidjeces vise " blokova " teksta koji pocinju sa " Image = /boot/… "

-Onaj blok koji počinje sa image = /boot/windows "

stavi na mjesto prvog bloka koji po pravilu pocinje sa " image = /boot/wmlinuz ili sl.

Ja mislim da je prvi blok standardni te se koristi za startovanje sistema, ali nisam siguran!!!

Ako jos neko ima ideja neka doda .

Mozes koristiti rijeci default, prompt i timeout recimo ovako:

// …lilo.conf

prompt

timeout=40

default=winXP

image=/boot/vmlinuz-2.4.18

label=linux

other=/dev/hda1

label=winXP

/ dino m

da bi ti neko pomogao a i da nebi

predpostavljali

iskopiraj svoj trenutni /etc/lilo.conf na forum

ako koristis grub onda /etc/grub.conf

hanibal

hvala svima al sam u medjuvremenu to uradio u control panelu

Drago mi je da si uspjeo ! Bilo si sjajno kad bi opisao kratko kako si to uradio pošto i mene interesuje. Da, samo me interesuje kako, jer ja ionako ostavljam linux da mi automatski startuje.

Pozdrav Babysitter

tipicno pocetnicko pitanje i tipicni linuxaski odgovori

pa kad cete shvatiti ljudi da objasnjenje tipa “edituj tu-i-tu datoteku” nije za svakoga

eto, jednostavno ako koristis KDE (dakle novija verzija SuSE, Mandrake, Debian), sve sto treba jeste da otvoris Control panel i tamo u prozoru Boot Manager izaberes koji hoces OS da ti bude default i izaberes opciju Default

to je OK, da te GUI alatke ne naprave haos nekad,

recimo meni se to desavalo bas u vezi linux loadera

ali ionako kada vec koristis Linux onda vecinom zelis

da ti njega kontroliras a ne on tebe poput jednog drugog poznatog OS

ps

ipak imas vecu kontrolu ako konfiguraciju radis rucno…