Obavještavam sve zainteresovane da sam napravio novu verziju bosanske QWERTY tastature (koja se nekad zvala bs_qwerty a sad nema neko posebno ime ;))
QWERTY tastatura je raspored tipaka sa našim slovima bez kojeg neki od nas ne mogu živjeti U biti, obični US raspored kojem su dodana naša slova na njihove uobičajene lokacije, ali sa AltGr tipkom! Dakle kad pritisnete tipku Š dobijete zagradu, kad pritisnete AltGr+Š dobijete slovo Š.
Prvu verziju ove tastature za XFree86 napravio sam 2002, a godinu dana kasnije kolega ez je napravio sličnu tastaturu za Windows. Nekako u to vrijeme pojavio se i raspored hr_US - ne znam da li smo slučajno nadošli na istu ideju, ili su kolege iz HULKa saznali za moju tipkovnicu, ali ovaj raspored je funkcionisao na 100% isti način. U to vrijeme je bilo generalno nekih problema sa hr rasporedom tako da sam koristio bs_qwerty. Prelaskom na X.org 7.x totalno je promijenjena organizacija keyboard layouts datoteka tako da su, između ostalog, ukinuti rasporedi tipa hr_US nego su to postale varijante određenog rasporeda, tako sada postoji raspored hr sa varijantom us. No, što je važno napomenuti, ovaj raspored NE RADI pa sam bio prisiljen ponovo oživjeti bs_qwerty raspored sada se spomenuti zove ba (neko je skontao da tastatura ipak ima veze sa državom a ne jezikom ) varijanta us.
Da biste instalirali ba(us) tastaturu preuzmite ovaj fajl: http://vljubovic.members.epn.ba/ba_xorg7 i kopirajte ga preko fajla /usr/share/X11/xkb/symbols/ba . Ostaje još da se restartuje xkb servis (jedan od lakših načina je kroz kxkb i izabere layout: ba, layout variant: us).