Bosanska QWERTY tastatura

Obavještavam sve zainteresovane da sam napravio novu verziju bosanske QWERTY tastature (koja se nekad zvala bs_qwerty a sad nema neko posebno ime ;))

QWERTY tastatura je raspored tipaka sa našim slovima bez kojeg neki od nas ne mogu živjeti :wink: U biti, obični US raspored kojem su dodana naša slova na njihove uobičajene lokacije, ali sa AltGr tipkom! Dakle kad pritisnete tipku Š dobijete zagradu, kad pritisnete AltGr+Š dobijete slovo Š.

Prvu verziju ove tastature za XFree86 napravio sam 2002, a godinu dana kasnije kolega ez je napravio sličnu tastaturu za Windows. Nekako u to vrijeme pojavio se i raspored hr_US - ne znam da li smo slučajno nadošli na istu ideju, ili su kolege iz HULKa saznali za moju tipkovnicu, ali ovaj raspored je funkcionisao na 100% isti način. U to vrijeme je bilo generalno nekih problema sa hr rasporedom tako da sam koristio bs_qwerty. Prelaskom na X.org 7.x totalno je promijenjena organizacija keyboard layouts datoteka tako da su, između ostalog, ukinuti rasporedi tipa hr_US nego su to postale varijante određenog rasporeda, tako sada postoji raspored hr sa varijantom us. No, što je važno napomenuti, ovaj raspored NE RADI pa sam bio prisiljen ponovo oživjeti bs_qwerty raspored :wink: sada se spomenuti zove ba (neko je skontao da tastatura ipak ima veze sa državom a ne jezikom :frowning: ) varijanta us.

Da biste instalirali ba(us) tastaturu preuzmite ovaj fajl: http://vljubovic.members.epn.ba/ba_xorg7 i kopirajte ga preko fajla /usr/share/X11/xkb/symbols/ba . Ostaje još da se restartuje xkb servis (jedan od lakših načina je kroz kxkb i izabere layout: ba, layout variant: us).

Ne znam … ne smijem se navikavati na tu tastaturu pa onda gdje god dodjem belaj :wink:

Super! Genijalno rjesenje, odma stavljam.
(Jos jedan primjer domaceg uma :D)

Eh da, kod mene na (K)ubuntu se file nalazi na:
/etc/X11/xkb/symbols/ba

Mislim da je lokacija vezana za verziju X.org (ovo je 7.1) ali može biti i čisto packaging.

Evo infosa:

[code]armin@clingmann:~$ X -version

X Window System Version 7.0.0
Release Date: 21 December 2005
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 7.0
Build Operating System:Linux 2.6.12 i686
Current Operating System: Linux clingmann 2.6.15-27-386 #1 PREEMPT Sat Sep 16 01:51:59 UTC 2006 i686
Build Date: 16 March 2006
Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
Module Loader present[/code]
Linux distro je Kubuntu latest verzija sa updatesima svim.

KEWL! Ako ti je dosadno, napravi još i dvorak-bs… :smiley: šalim se! Good work!