Brisanje NTFS particije

Kako da iz Ubuntua obrisem ntfs particiju koja mi nije potrebna i da je vise ne prijavljuje sistem?

Želiš da “fizički” obrišeš particiju ili samo ne želiš da je vidiš u Ubuntu-u? U prvom slučaju rješenje je GParted, u drugom editovanje /etc/fstab fajla (obrišeš red u kome je definisana)

Nece nikako, znaci ovako, ja sam u windowsu izbrisao particiju koja u linuxu nosi naziv SDA5, taj deo hdd-a sam pripojio drugoj particiji na kojoj cuvam podatke SDA6

Win vise ne vidi obrisanu particiju ali se ona i dalje vidi na ubuntu normalno se mountuje samo sto je smanjena na 150MB, nekada je bila 30GB, to smanjenje se desilo automatski!

Interesantno je da je vidi Partition magic u windowsu ali nece ni on da je obrise!!!

Kada kliknem na Places pokazuje mi se ta particija cije je ime “Pomocna”, normalno se vidi u /media/Pomocna, zatim u /dev/sda5 postoji, Device Manager je cita i ima njen UUIDD, gparted je takodje vidi i prijavljuje da je mountovana na /media/Pomocna sa extenzijom NTFS ali nece da je oriseeeee Tužan

MOJE PITANJE JE KAKO DA JE NEMA NA MOM SISTEMU, DA KADA KLIKNEM NA PLACES JEDNOSTAVNO NE BUDE TAMO I PRAVI MI GUZVU???

Postoji li neko resenje i vasa pomoc, hvala.

Pa valjda kao što ti je aNTropocentrio napisao, odi i edituj /etc/fstab i izbriši redak u kojem ti je naveden disk (sda6).
pogledaj i /etc/mtab vidi i sta ti tamo piše

Nema sda5 reda u fstab-u jos pre nego da pisem ovde, u mtab-u nigde ne pominje sda5, kada na meniju Places kliknem pokaze mi particiju “Pomocni” kao da je aktivna, u /media nema ni jednog direktorijuma koji je vezan za sda5, /dev/sda5 postoji jer ga mountuje pri bootovanju, medjutim kad kliknem na Pomocni pokaze poruku:

Unable to mount the volume ‘Pomocni’.

gparted vidi tu particiju kao ntfs ali kad pokusam sa delete da je obrisem ne dozvoljava, trazi da je umountujem a ona nije aktivna

zaista je zbunjujuce, tako da ovo nije naivno pitanje, a ja nisam bas amater :slight_smile:

detaljan opis mog problema je na ovoj adresi:

http://www.ubuntu-rs.org/forum/viewthread.php?tid=5575

Postiraj:
sudo fdisk -l

ako je zaista sda5
mozes koristiti i opciju:
unmount /dev/sda5

Pitam se samo dali ces pokrenuti ponovo sistem prije nego li upgradujes Grub, to ti ne znam odgovoriti.

fdisk -l

Disk /dev/sda: 250.0 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x62a462a4

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 2666 21414613+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda2 2667 30401 222781387+ f W95 Ext’d (LBA)
/dev/sda5 2667 2684 144553+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda6 2685 26574 191896393+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda7 26575 26696 979933+ 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda8 26697 30401 29760381 83 Linux

Disk /dev/sdb: 80.0 GB, 80032038912 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9730 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x0004e3b2

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdb1 1 9730 78156193+ 83 Linux

komandom umount /dev/sda5 takodje nista nisam uradio, probao sam vec to, hvala, ocekujem jos koji komentar.

Kucaj fdisk /dev/sda (na ubuntuu to je naravno sudo fdisk /dev/sda), ući ćeš u jedno interaktivno okruženje gdje možeš kreirati, brisati particije itd. Tu kucaj d 5, pa w (da se zapišu izmjene), pa q. Tipka h je help. S tim što se moraš pripremiti da kada restartuješ sistem, svi brojevi particija u Linuxu će ti se pomjeriti za jedno mjesto, pa će ti sda8 postati sda7 itd. Moraćeš možda editovati /etc/fstab i/ili /boot/grub/menu.lst

Uradio sam po tvom uputstvu, obrisao mi particiju, zatim sam snimio promene i restartovao komp, medjutim sada ne mogu da podignem sistem:

GRUB Loader ERROR

sta da radim sada, pokusavam preko live CD-a da uradim izmene u /etc/fstab sve ok odradim ali nece, kada opet pokrenem live cd i ucitam fstab promene su nestale i kaze ovako:

unionfs / unionfs rw 0 0
tmpfs /tmp tmpfs nosuid,nodev 0 0
/dev/sda6 swap swap defaults 0 0

hitno mi je potreban komp trebam da odradim neku dokumentaciju, a ja ne mogu podici sistem, molim za pomoc HITNO molim vas

ako vam nije problem da mi date detaljne instrukcije kako da podignem svoj sistem. HVALA unapred

Zasto ides pogresnim putem,
za editovanje koristis izmjene u menu.lst jer je Grub u pitanju
npr. ako je menu.lst pod ubuntu boot opcija
root (hd0,6)
trebas staviti
root (hd0,5)
Smanjis za jedan broj
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
Ili Live Cd:

Moras saznati koja je cifra iza (hd0,X) moze biti da je (hd0,5)

grub> root (hd0,X) -->>X zamjeni sa tvojom cifrom koju je izbacila u prijasnjoj komandi
Poslije toga tipkas komandu

Ako ne uspije sa Live Cd-om imas uvijek onu gore opciju :wink:

Ili prilikom paljenja racunara u Grub ides na Ubuntu ili bilo koja distribucija i kliknes slovo “e” na tastaturi da editujes komandu i smanjis za jedan broj tvoju boot particiju.
Samo ako nisi unistio totalno fstab :smiley:

Kada otkucam komandu

grub> setup (hd0)

izbacuje sledecu gresku:

Error 12: Invalid device requested

[quote=serious]Kada otkucam komandu

grub> setup (hd0)

izbacuje sledecu gresku:

Error 12: Invalid device requested[/quote]
Imas li dva diska, ako imas onda (hd1)

sada mi vidi grub loader, medjutim kad pokusam da udjem tj kliknem enterom na kernel 2.6.24-19-generic izbacuje sledecu poruku

Error 22: No such partition
Press any key to continue…

zatim kliknem na kernel 2.6.24-19-generic slovom E na tastaturi i izbacuje sledece

root (hd0,7)
kernel /boot/vmlinuz…
initrd /boot/initrd.img-2.6.24…
quiet

u windowsu ulazim normalno ali u ubuntu ne mogu kao sto rekoh u par redova iznad.

sta sada da radim, jos ovo da premostim i garant ulazim u sistem, ali kako?

mislim da ti je problem sto postavljas razmak teko gdje treba/ne treba. kopiraj medinu poruku i onda probaj ispocetka. ili vidi ovaj link http://www.sorgonet.com/linux/grubrestore/

[quote=serious]sada mi vidi grub loader, medjutim kad pokusam da udjem tj kliknem enterom na kernel 2.6.24-19-generic izbacuje sledecu poruku

Error 22: No such partition
Press any key to continue…

zatim kliknem na kernel 2.6.24-19-generic slovom E na tastaturi i izbacuje sledece

root (hd0,7)
kernel /boot/vmlinuz…
initrd /boot/initrd.img-2.6.24…
quiet

u windowsu ulazim normalno ali u ubuntu ne mogu kao sto rekoh u par redova iznad.

sta sada da radim, jos ovo da premostim i garant ulazim u sistem, ali kako?[/quote]
root (hd0,7)
zamjeni u root (hd0,6)
pa pokusaj,
kada kliknes e
idi na root (hd0,7)
opet e ili vidi ispod opcije help
ako udjes na
root (hd0,6)
onda edituj menu.lst

uspeo sam sve srediti hvala vem veliko od srca

Ako si postavio postavke u menu.lst onda je Ok, ako nisi editovao, onda prilikom svakog pokretanja moras editovati grub opciju :slight_smile:

jesam postavio u menu.lst da mi podize

root (hd0,6)

sada je sve ok, probao sam radi i zahvaljujem se jos jednom !!! :slight_smile: