Brisanje win instalacije?

Molim preporuku najpovoljnijeg rješenja.Problem je slijedeći:
Na laptopu kod prijeteljice je početa i nedovršena instalacija win xp,na C particiji.Ima još D particiju sa podacima koje bi sačuvala.Vjerovatno greška na CD-u.
Napravila je bootabilni usb,i podigla ubuntu 8.10 sa stika.Sve radi OK.Sada želi da instalira
sistem na hdd,snimila je .iso image i to je OK,ali pošto nije vična ručnom particionisanju
pri instalaciji linuxa,i ne želi da joj ostaje ona polovica instalacije XP-a,da li bi bilo problema da
pri dignutom sistemu sa stika formatira tu C particiju i u koji format,pa da nakon toga instalira na hdd?

Mislim da bi joj bilo najbolje kada instalirala Ubuntu, kad dođe do djela gdje su joj particije da odabere C particiju i na nju delete.
Nakon toga na free space ce joj se nadodat velicina koju je zauzimao xp. I onda da napravi paticiju za ubuntu, te ga snimi na nju.

zna valjda kolika je velicina windows particije i d: particije. znaci samo treba pobrisati taj gdje joj se nalazi poluwin(oznaciti particiju i kliknuti na edit partition), napraviti ext3 filesystem na njemu te odrediti mount point, ima padajuci meni pored kojeg pise mount point, samo neka odabere “/”, da joj se ponasa kao root particija i to je to :S. obicno je windows particija izlistana prva. i ne smije swap zaboraviti. prvo neka swap napravi pa onda ext3 fs. swap je velicina RAM-a puta 2

Novi problem.Optika je “kaput” na njenom laptopu.Imamo instalaciju na stiku i radi.Kako instalirat na hdd u ovoj situaciji?

Gentoo way :smiley: . Probaj ovdje naci nesto korisno https://help.ubuntu.com/7.04/installation-guide/i386/linux-upgrade.html

cooool :smiley:

Hvala.Ovo bi se moglo upotrijebit’,ali ona ne,naročito ne prateći upute na daljinu.
Ništa,ostaje samo otići na “mjesto zločina”. :slight_smile:

Mozes uvijek negdje posuditi USB optiku… :wink: