U Subotu, 28.10. cemo brisati sve stare revizije sa StartLinux
wikija (http://start.linux.org.ba/). Ako zelite neku staru reviziju, molim
da pogledate sad sta zelite i veoma rado cemo je Arhivirati.
[quote=maher_]pa zar tog toliko puno ima ?
nebi bilo lose negdje to sve arhivirat ako je moguce …[/quote]
Cuvam sedmicne backupove baze kao i fileova, tako da je moguce to postaviti negdje drugo, recimo na dev wiki (http://dev.linux.org.ba/wiki/) koji je puno manje prometniji. Debeo razlog je da se time smanjuje velicina baze cetverostruko sto rezultuje puno manjom bazom i puno brzim wikijem. Ako se dobro sjecam, Vedrane, ti si neki dan cjepidlacio da je forum brzi od wikija.
Kako wikipedia radi s bazom? Cjepidlačio sam jer se wiki usporio prilikom upgrade-a, prije toga je bio sasvim brz. Sporost se očitava prije početka otvaranja stranice, što je čudno.
Za razliku od sporosti poslije otvaranja stranice? lol
Šalu na stranu. Ako trenutni wiki koristi nekakav normalan database sistem kao backend, ne vidim razlog zašto bi bilo značajno da li je baza 20MB ili 80MB, a pogotovo da će to rezultirati višestruko bržim radom wikija. (naravno, osim ako ima bug na kakvom upitu ili na samom db softveru)
btw, znamo li konkretne cifre o kojima pričamo? Ima li čvrstih dokaza / testova da će wiki biti brži nakon downgrade-a (ja bih tako nazvao brisanje historije jednog wikija)
Licno mislim da bi najbolje/najbrze radio na brzem serveru, jer danas kad sam gledao Apache koristi najveci procenat procesora/memorije. Jedini nacin koji mi je preostao da ga probam ubrzati je ili nekakav cacheing ili srezati bazu.
Prijedlog je da migriramo wiki na dev server? Tu bih ga mogao i updateovati na latest stable verziju (1.7.1.) jer ima PHP5 koja bi naravno trebala bolje raditi. To nije puno posla, jedino redirekcija i prebacivanje baze. Da ne spominjem da dev server ima bolju konfiguraciju sto znaci da bi trebalo da radi brze i naravno ostavit cu historiju.
Koliko resursa jede sam wiki na apache ? a inače ja ne volim taj viki totalno mi je ne pregledan, nema neke seo optimizacije, borba sa spamom i sl zar ne postoji neko jednostavnije rešenje.
Ne treba jer nas MediaWiki odlicno sluzi, ta sporost je rezultat vise faktora (od kojih je osnovna da je server veoma slaba masina). Mada sad me ova BitWeaver stranica zainteresovala, izgleda pravo fino.
Mislim da bitweaver ima bolje performanse od mediawiki-ja… Nisam ga nesto puno koristio, ali sam i cuo od nekoliko ljudi koji ga vise koriste da je znacajna razlika…
Moguce, ali ja vise volim “If it ain’t broken don’t touch it!”, tako da stoji MediaWiki i dalje. Kao sto rekoh, odlicno nas wiki sluzi jedino sto je pospor u zadnje vrijeme. Ali bitweaver bi se mogao iskoristiti za neke druge projekte …