[quote]Tko god vrti Linux na desktopu (ili je barem probao), svjestan je određenih nedostataka, s kojima se susretnete prije ili kasnije. Neke od njih naveo je Bryan Lunduke u svojoj prezentaciji na Linux Fest NW konferenciji, i naišao na podijeljena mišljenja. Kompletan video stream možete pogledati na http://lunduke.com/?p=429
izvor:http://www.linuxzasve.com/novost/bryan_lunduke_linux_sucks/599[/quote]
vecinom je u pravu al su mu argumenti nikakvi.
to je meni satira stroga !
Ma takvih članaka bude svako malo, nedavno su na Slashdotu poslali neki sajt sa .ru domene sa nekih 100njak pobrojanih razloga “zašto linux nije za desktop” od kojih dio nema veze sa desktopom nego sa serverima, dio je netačno ili zastarjelo, a dio je u pravu čovjek ali su realno u pitanju krajnje sitnice. Sve su to trollovi
Mene ove stvari već počinju nervirati. Bio u pravu ili ne, šta su viš’ navalili s tim “Linux spreman ili ne za desktop”? Činjenica je da se linux nalazi na “desktopu” miliona ljudi širom svijeta koji su njime prezadovoljni. Ako se ovim trollovima ne sviđa, pa imaju Windows ili Mac, džaba im. Cilj linuxa i nije “dominacija svijetom” ili “plesanje kako neko svira” ili je nekom ćeif…
Ne znam samo po kojim kriterijima je jedan npr. windows 98 bio spreman za desktop a sadasnji linux nije.
Pa ne moramo čak ni ići tako daleko, evo nam Viste kao uzorka idealnog “Desktop OS-a”
Pa ne moramo čak ni ići tako daleko, evo nam Viste kao uzorka idealnog “Desktop OS-a” :P[/quote]
hahah tu si u pravu. da odemo jos bilze nije ni sedmica nesto bolja. smanjili potrosnju ram-a jesu, a sve strpali na procesor xD
Kad spomenu W7, fazon im, osim što mi se ne čini plaho različit od Viste, to što su faktički kopirali KDE4 što se tiče dizajna taskbara. Kod mnogih se “spremnost za desktop” ogleda kroz šminku, a KDE4 je, po mom mišljenju, daleeeeeeko ispred W7 u tom pogledu…
i sto se tice konzumacije resursa haha. vrtio sam sedmicu par mjeseci, i uzasno mi se zgadio. napisao sam im pozamasan feedback. KDE je barem fleksibilniji
i sto se tice konzumacije resursa haha. vrtio sam sedmicu par mjeseci, i uzasno mi se zgadio. napisao sam im pozamasan feedback. KDE je barem fleksibilniji[/quote]
I ne samo fleksibilniji. Čudno jeste, ali brže radi od GNOME-a, bez obzira na svu šminku i efekte. Naročito na Mandriva 2009.1 gdje radi munjevito (brže nego na (k)ubuntu dva-tri puta, a stabilnost da ne spominjem). A gdje se taj feedback može pročitati?
feedback sam slao dok je bila aktualna beta jos preko one opcije “send feedback”. koliko vidim nije niko od njih procitao xD. onaj panel im je stvarno uzas jedan i nisu nimalo korigirali. rc nisam niti cu testirati. nisam imao cast iskusati KDE4 jos uvijek. jedan frend moj je imao ubuntu 8.10 na svom starom racunalu sa KDE4 i gnome enviroment i KDE4 je bio sporiji u odnosu na GNOME. jeli se situacija poboljsala ne znam, ne mogu nista komentirati dok ne iskusam. u svakom slucaju preferiram GNOME za sebe. potrosnja resursa je prilicno minimalna.
Ok, ja gledam malo drugacije na to.
GTK aplikacije na KDE ne idu brze niti mogu tu je Gnome beton
QT aplikacije rade sporije na GTK nego na KDE i to je normalno, npr dok pokrene klauncher, kdeinit, kded4 itd pa tek onda konqueror to traje, dok na kde desktopu to je sve vec pokrenuto.
Sada ako koristis mozillu, openoffice, gimp i vecinom gtk aplikacije, ne vidim svrhu koriscenja KDE desktopa.
S druge strane bilo to KDE 3.x ili 4 samo punjenje poslije logovanja traje jednu vjecnost u odnosu na Gnome desktop, znaci i tu mi je nekako sporiji.
Trce bilo kakvo otvaranje npr klikni na taj Kmenu ili desni klik malo ide usporeno, kao na windowsu trebas cekati nekih trecinu sekunde ili vise, nekako usporen hod, neko voli to odgadjanje izgleda kao tablete za smirivanje , a nekome to dodje kao jedna vjecnost :mrgreen:
A sada na temu, svako ko je zelio nesto nauciti i vidjeti razlike, npr. u ovom slucaju Linux 90% njih je i ostalo na Linux-u onih deset posto nije zelilo nauciti ili su imali konfiguraciju hardware-a da kao pocetnici nisu mogli rijesiti.
Drugo nikome se Linux ne namece da instaliras i koristis, dok kod kupovine novog racunala u zapadnoj evropi vec ti je Windows nabijen na nos i napisano “povratak novca od OS-a nije moguc” i to najvise na HP racunalima, pitam se onda dali je Windows uopste spreman na nekakvu konkurenciju ili sta kada bi Linux bio preinstaliran na 97 % novih racunala (konfiguracija hardware-a 100%, ko igra 3D igrice sve rokaju na opengl, ljudi nebi koristili visual studio…)?
[quote=medo]Ok, ja gledam malo drugacije na to.
GTK aplikacije na KDE ne idu brze niti mogu tu je Gnome beton
QT aplikacije rade sporije na GTK nego na KDE i to je normalno, npr dok pokrene klauncher, kdeinit, kded4 itd pa tek onda konqueror to traje, dok na kde desktopu to je sve vec pokrenuto.
Sada ako koristis mozillu, openoffice, gimp i vecinom gtk aplikacije, ne vidim svrhu koriscenja KDE desktopa.
S druge strane bilo to KDE 3.x ili 4 samo punjenje poslije logovanja traje jednu vjecnost u odnosu na Gnome desktop, znaci i tu mi je nekako sporiji.
Trce bilo kakvo otvaranje npr klikni na taj Kmenu ili desni klik malo ide usporeno, kao na windowsu trebas cekati nekih trecinu sekunde ili vise, nekako usporen hod, neko voli to odgadjanje izgleda kao tablete za smirivanje , a nekome to dodje kao jedna vjecnost :mrgreen:[/quote]
Npr. na Mandrivi sa KDE4.2 OpenOffice.org 3 otvara (znači prvo otvaranje) za nekih ~4 sekunde, dok na Ubuntu (bilo Gnome ili KDE4) ide preko 10 (tačnije, 16-17 na mojoj mašini). Da li su u pitanju neki posebni vidovi optimiziranja (ili tweak-a) developera Mandrive, zaista ne mogu kazati. Ono što sam zapazio jeste da na Mandrivi 2009.1, KDE4.2 apsolutno sve aplikacije se pokreću brže nego na (K)ubuntu 9.04, bilo GNOME ili KDE (oba OS-a su sa ext4 FS).
Što se tiče load-ovanja samog desktopa, ne vidim neku veliku razliku u trajanju, i GNOME i KDE load-uju otprilike koliko traje boot, 15-tak sec. na Ubuntu, na Mandrivi nešto kraće (KDE).
Sve u svemu, čini se da je Mandriva “sašila” sve ostale “velike” što se tiče brzine. A i djeluje prilično stabilno. Uvijek sam je preporučivao kada bi me neko upitao odakle početi s Linuxom, a sada to mogu uraditi bez i trunke rezerve (iako sam koristim Ubuntu kao osnovni OS). Momci i djevojke su odradili pravi posao. Makar su moji utisci takvi. Pa nek’ neko kaže da Linux nije za desktopa. Pih!
dodje mi da napravim video demonstraciju za gnome kad budem imao vremena. linux je definitivno spreman za desktop racunala. za sve imaju binarni paketi pa ko hoce nek izvoli. ja sve kompajliram jer sam malo lud, al nekad mi prekipi pa otvorim synaptics i povucem odatle. moj frend koristi ubuntu vec vise od godinu dana bez problema. uspjeli smo zajebati sistem samo kad sam ja dosao, pa posto nemam mira morao sam nesto ceprkat pa poremetiti xD. doduse sredili smo