Ova grupa je za sada poprilično mrtva…
Interesuje me koliko uopšte ljudi ima koji aktivno (svakodnevno) koriste OOo? Riječ je o pokretanju nekih malo širih aktivnosti npr. podrške za korisnike, pisanje skripti u StarBasicu (v2.0 će takođe podržavati JavaScript i Python!), razvoj stranice koja bi bila postavljena na http://bs.openoffice.org itd. Dakle nije u pitanju prevođenje (koje za sada ide sasvim dobro) nego Native Language Project, dakle projekat za promociju OOo u firmama, među korisnicima itd.
Imam osjećaj da u BiH OOo koriste isključivo Linuxaši i to samo zato što nema ništa bolje (KOffice i Gnome-Office su najblaže rečeno nedovršeni). Zašto je to tako, kada znamo koliko je skup MS Office i da nije dostupan na našem jeziku? Da li firme ozbiljno razmišljaju o korištenju OOo? Nudi li neko podršku za OOo? Stranica www.openoffice.ba je zadnji put ažurirana prije skoro dvije godine a mislim da firma koja stoji iza toga nije više zainteresovana.
Činjenica je da postojeći aktivni članovi ULKa imaju previše drugih obaveza pa bi takav projekat mogli realizovati samo neki novi ljudi. Posla nema previše, ali potrebna je odlučnost tj. posvećenost zadatku koju ne vidim. ULK je ponudio kurseve, podršku, ali nema smisla raditi ako niko nije zainteresovan. Kako promovirati OOo među Windows korisnicima?