BSA dolazi u vaš grad!

Problem je što se većina ljudi “uči” na crackovanom softveru, a MS rješenja su uglavnom… privlačnija… od ekvivalentnih besplatnih rješenja, tako da kad dođe do kupovine informatičar obično smrlja nešto šefu u smislu “taj opensource ništa ne valja blabla virusi blabla” samo zato da ne bi morao učiti i navikavati se na softver s kojim ne zna raditi.
Ali više ni šefovi / ostali zaposlenici nisu levati :wink:

A to da su firme neozbiljne me je slatko nasmijalo, 90% tih ljudi ne zna uopšte razliku između softvera i hardvera a kamoli da se ovo prvo plaća odvojeno od ovog drugog, a kod nas je i tako skoro sve piratovano, od očiglednog kopiranja tuđih logoa i ideja u reklamnim kampanjama, đonjenja popularnih web stranica, puštanja posljednjeg hita u pozadini reklame (bez dozvole naravno) itd. sumnjam da bi se neko nasekirao što je softver nelegalan.

Stvar je samo u marketingu.
Ako MS stalno gledas na reklamama, prezentacijama vijestima i sl nemozes ocekivati da ce sad svi naletili na open source / free rjesenja.

Ja mislim kad bi barem drzavna administracija prihvatila open office to bi bio veliki boost za free software na ovim prostorima.
Al na takve stvari ne uticemo mi nego MS.

Evo npr znam najmanje 10 ljudi koji nece da predju na linux cisto jer nema spss-a jer im je open office ruzniji od 2007-ce.
I u pravu su,al isto tako ti “mali” korisnici znaju da BSA nece njima na vrata kucati nego na vrata velikih firmi gdje MS moze da izvuce pare

Ne mozemo uticati na M$ al na drzavnu administraciju bogme mozemo … Samo, prospekt za uvodjenje takvog neceg bi zahtjevo obrazovanje korisnika tog softvera sto je jope povelik projekt (je li ULK sposoban da educira na stotine ljudi sirom BiH kako koristiti OOo i neki user-friendly software – za Sarajevo, Tuzlu, Banja Luku, Zenicu, gdje su filijale ULKa aktivne ok, ali sta dalje?).

U svakom slucaju ja sam za promociju i FOSSa, a bogme, ako se stigne ove godine, i OpenOfficea.

Imaju pravo na sta? Korupciju?

Pogledaj ovo: Vlada Nigerije raspise natjecaj za nabvku skolskih racunara. Mandriva pobjedi i potpise ugovor za 17.000 racunara baziranih na Intel Classmate-PC paketu u prvoj seriji.

Tada se MS probudio i najzad pokazao interes za Nigeriju. Nakon iznimnog “lobiranja” izvjesnog Stevea Ballmera je vlada Nigerije otkazala sve buduce serije nakon ove prve vec isporucene. Osim toga na ovih 17.000 vec isporucenih ce se instalitari Windows a Mandriva ce se skinuti.

http://blog.mandriva.com/2007/10/31/an-open-letter-to-steve-ballmer/

Pa mislim da bi tako nesto bilo i kod nas, naso bi se neki pametni koji je unekoj stranci i nema pojma ni ocemu i onda lobirao za " nekoga ili nesto " tacnije za onoga ko mu je tutno u ruke vise para. Nista novo.

bila bsa u jednoj firmi…

razgovor-

BSA: bla bla bla… platite licencu … bla bla bla
Vlasnik : Nosite se odavde, kad drugi plate, platicu i ja …