BSA dolazi u vaš grad!

OD 9.OKTOBRA BSA NA PODRUCJU BIH PROVODI EDUKATIVNU KAMPANJU POD NAZIVOM “BSA DOLAZI U VAS GRAD”.
CILJ OVE KAMPANJE JE DA SE KOMPANIJAMA NA LICU MJESTA PREZENTIRAJU PREDNOSTI KOJE DONOSI LICENCIRANI SOFTVER I UPRAVLJANJE SOFTVERSKOM IMOVINOM.

Preuzeto: Dnevni avaz, srijeda, 10. oktobar 2007

-KONTROLORI U BORBI PROTIV SOFTVERSKOG PIRATSTVA-

Udruzenje poizvodaca sistema poslovnog automatskog upravljanja “Business Software Alliance” u BiH pokrenulo je kampanju pod motom “BSA dolazi u vas grad” ciji je cilj informiranje o stetnim posljedicama koristenja neprijavljenog softvera za proces rada.
Kampanja je jucer pocela ne-najavljenom posjetom sarajevskoj kompaniji “Orbico” a do kraja godine predstavnici BSA nenajavljeno ce posjetiti vise od 100 kompanija sirom BiH.
Nije nam cilj nikoga strasiti, ali zelimo ukazati na stetne posljedice za firme koje koriste nelegalne sisteme automatskog upravljanja - kazala je jucer na pres konferenciji u Sarajevu Mirna Milanovi-Lalic, pravna savjetnica BSA u nasoj zemlji.
Lejla Hadziabdic, menadzerica u “Microsoftu BiH” istaknula je da je stopa “softverskog piratstva” u scijetu 35, au BiH 68 procenata.

• “Microsoft” kao jedna od clanica BSA ocekuje da ce kampanja doprinijeti da vlasnici kompanija budu svjesni prednosti koje donosi prijavljivanje softvera - zajkljucila je Hadziabdic.

još kad bi bili svjesni linux-a…

Odvratne li rjeci menadzerica.

Nazad na temu: zar predstavnici BSA mogu tek tako nenajavljeno ulaziti u firme. Zar ih firme moraju propustiti. BSA nije nikakva vladina organizacija vec udruzenje jedne industrijske grupe!

Eh, sad da ima neka pametna OpenSource firma u BiH pa da prati BSA te odmah nakon njihove posjete firmi ude i objasni prednosti OpenSource softvera te ponudi svoje usluge…

Znaci prosao je medeni mjesec kada su MS i druzina za zadovoljstvom posmatrali kako se piratski kopira njihov softver. Sada kada smatraju da su navukli dovoljno raje na svoje produkte misle da mogu da deru. M…u im krvopijsku!

Kad cete prestat pricati o Microsoftu kao kakvom vampiru… niko ne tjera ni mene ni tebe ni te firme da koriste MS proizvode… Bar ne Microsoft da bi ga se predstavljalo kao kakvog fašistu koji sve ugnjetava…

Zar ne shvatate da je to ono sto najvise raji smeta… “kada linuxasi krenu srat protiv microsofta”… i to govorim iz svog iskustva jer sam dovoljno puta cuo takve komentare raje koja nije ajmo rec u linux vodama…ali nije ni MS fan…

Svako ima izbor neciji izbor je MS… deal with it…

dotsasa:
kad mi neko (ukljucujuci ljude iz microsofta) posalje u attchmentu datoteku u .docx ili .doc formatu onda me primorava da koristim i word i windows …
kad neko (microsoft) utice na proizvodjace hardvera tako da npr. naprave ACPI da bude windows specifican - onda me tjera da koristim windows
(medju pismima koja su objavljena po nalogu suda u jednom od sudjenja microsoftu postoji jedno u kojem Bill Gates salje pismo nekom drugom clanu m$ovog top menadzmenta u kojem mu govori kako bi trebali otezati “Linuxasima” implementaciju podrske za ACPI )

ok… to je bussines… nista vise… Covjek mlati pare…
Ne vidim svrhu toga da u svakom drugom postu stoji “mrski MS… mamu im ovo ono…”

ne vidim kako to ne razumijes … on mlati pare medjutim u toj mlatnji para smeta drugim ljudima - koristi se prvljavim trikovima itd.
onda ti ljudi - posto ne mogu nista poduzeti da to prestane - osjecju frustraciju pa, da bi se oslobodili te frustracije
reaguju tako kao sto si naveo …
ako vec citas ovaj forum onda bi bilo dobro da se naviknes na to :slight_smile: da ljudi ovdje ne vole m$

fakat… moglo bi se skresati licenci koliko hoćeš… ovako će “levati” oplakati i ne znajući za to…

[quote=dotsasa]ok… to je bussines… nista vise… Covjek mlati pare…
Ne vidim svrhu toga da u svakom drugom postu stoji “mrski MS… mamu im ovo ono…”[/quote]
Da , mlati pare i usput prica protiv linux-a (npr. FUD ko sto je - linux krsi 2XXXXX M$ patenata …)

stoga , zasto neko ko podrzava linux nebi prico protiv M$-a ?

@dotsasa, tako to je samo biznis, mi nemamo para da placamo milione da lobiramo kod raznih novinara da bi pricali gluposti http://www.microsoft.com/canada/getthefacts/default.mspx

A i nek prica ko sta oce.

Offtopic: Imam bas onu epizodu dnevnika, kad ona govori (ta vlasnica Bosanskog Microsofta) bukvalno ovako “pa eto … legalan software (windows) vas stiti od virusa, te zastita podataka” te ovo te ono … KOW

Čitava ova vijest mi liči kao da će hodati po firmama i pričati kako moraju registrovati windows radi virusa!?

Nemoj zaboravit zastitu podataka

" I ako imate neki Linux server obavezno se prebacite na Windblows 2003 ili je gubljenje podataka neizbjezno ! "

tako je svagdje , para vrti tamo gdje burgija nemoze !

Ma jok. Ista stvar se vec odigrala u Srbiji. Poslije ce svakoj firmi gdje pronadju nelegalan Windows poslat pisamce u kome pise: Znamo da koristite nelegalnu verziju Windows-a. Licencirajte ga sad po vrlo povoljnim uslovima “ILI”…

A svi znamo šta znači “ili”!

I imaju pravo na to…

mogu još malo… jer se kod naroda polako razvija svijest…

Hej, pa mozda to sve nije ni lose, sto vise budu stezali, to ce ljudi traziti alternativu… a to znaci… :wink:

dotsasa, Win zna (jaaaaaaaako cesto) biti toliko smece da nimalo ne cudi ogorcenost ljudi u pogledu MS. I to ne samo linux-asa

prije svega one kompanije koje koriste windowse
i to jos crackovane su prilicno
netakticne i neozbiljne kompanije.

I MS ima pravo tuziti sve ovakve kompanije.
Nemojte zaboravljati cinjenice:

MS je “AMERICKA” kompanija od nacionalnog interesa, intel takodjer, Apple isto tako IBM isto…

Stotine milijardi su uvijek prava stvar i " more is better" jos i jos i jos i jos i daj i daj … ozezi cowboy-u.

nebi me zacudilo da jednog dana dodju u bosnu
kak´i IT experti s puskama i pistoljima
i “dogovore” poslove sa “bogatim bosanskim kompanijama”

eh kad bismo bili bolje organizirani:

-prevesti onu knjigu Free for All ( cini mi se da se na mrezi moze
naci pod nazivom
"ffa-2002-12-13.pdf"

Free for All
How Linux and the
Free Software Movement
Undercut the
High-Tech Titans
by Peter Wayner

eto kad bi smo sakupili kakvih para, dobili dozvolu i preveli ovu knjigu
pa je onako rasturili po BiH a i sire, mozda bi mnogi ljudi otvorili oci i
zatvorili jedno poglavlje brutalnog i prljavog poslovanja.
ma ljudi:

• przite cd-ove i dvd-ove i dijelite ljudima linuxe i bsd-ove.

Evo , ja cu poslati 100 cd-ova sa Dynebolicom.

Trebalo bi naci adrese firmi i uputiti ih “na pravi put” :slight_smile:
Neznam kako lug bih podrzava interesante ili korisnike
( ima li Vedran, testni hamo itd. npr kontakte sa kakvim firmama,ili neko drugi).

Mozda bi kanton TZ npr. platio prijevod/stampanje knjige ili prijevod svakog full circle-a i sl.?!

Meho_r kaze “sto vise budu stezali…”

Ma kakvo ba stezanje, pa to je velika grupa advokata i pravnika koji te utjeraju u iglene usi.
Dzaba ti sto si ti u pravu.
Najgori su potplaceni domaci “strucnjaci”.

Ovo samo znaci da u BiH ima pomalo vise i vise para i da je to “jedini razlog
licenciranja”.

Onda mi imamo posla preko glave (ako smo ozbiljni, jelde)!?

[quote=nedexus]Neznam kako lug bih podrzava interesante ili korisnike
( ima li Vedran, testni hamo itd. npr kontakte sa kakvim firmama,ili neko drugi).[/quote]
Pa otprilike ovako - jedna kompanija s kojom imam kontakt nakon sto je shvatila da joj za deploy jednog projekta treba, ako hoce sve legalno cca 30 hiljada dolara za licence 99% da ce sljedeci projekat bazirati na open source softveru (najvjerovatnije ruby on rails) …
Tako da bice toga … ima jedan segment trzista u koji bi se open source mogao uvuci. Eh sto se tice velikih projekata - gdje sume koje su u igri su za red velicine vece od cijene licenci - tu ocekujem da ce i dalje ljudi nastaviti koristiti m$ rjesenja … jer menadzeri nemaju pojma a i daleko vise programera ima koji znaju .NET nego odgovarajuce komplikovanu OSS alternativu :slight_smile: