BSA in BiH, saga continues

BSA podnijela tužbe protiv osam BiH firmi

U svom sopštenju za medije, u kojem izražavaju podršku nedavno izvedenoj akciji SIPA-e u Hercegovini, u sklopu koje je u tri grada, na dvanaest lokacija, pronađena veća količina nelegalnih nosača slike i zvuka, te opreme za njihovu proizvodnju, pravni zastupnik i glasnogovornik BSA u BiH, gosp. Džemil Sabrihafizović je izjavio kako je BSA nedavno pokrenula osam krivičnih prijava protiv domaćih firmi koje se bave prodajom računara, a koje instaliraju nelicencirani softver na nove računare. Također je navedeno da već imaju spremnih nekoliko novih slučajeva za koje će krivične prijave biti podnesene sljedećeg mjeseca. Pored pisama “upozorenja”, koje je BSA do sada slala firmama, a u kojima se naglašava važnost korištenja licencnog softvera, te ih upoznaje sa mogućim posljedicama, ovo je prvi put da je BSA tužila pravna lica u BiH.

http://info.ba/novost.aspx?id=9298

Valjda ce malo doprineti sirenju open source zajednice :slight_smile:

ma seru , nanerviram se kad ovo sve procitam. sad su donijeli taj neki zakon il ga sprovode , pa moras kupit licence za windows i to po firmi ne mozes 1 , vec samo paket od 5 komada … i to ako imas neki stari sistem poput win98 il winxp mozes kupiti licence u fazonu papira kao sto je onaj pdv broj i nalijepit ga na zid… ovo ostalo tj. vistu kupujes ko sav normalni svijet sa “normalnom” licencom tj. onim m$ shit-om. … sto dalje implicira da ce popljackat narod do gole koze , a i onaj ko nema pojma o kompjuterima (tipa frizerski salon) gdje je vlasnik kupio kod neke domace firme software za pos kasu i te shitove i uz to dobio crackovani windows , ima da dobije u pakas.

izvinjavam se na jeziku, al ovu situaciju samo haman motka po vladinim celnicima i onima koji su ovo sve zakuhali moze rijesit…

Šta me briga, ti isti ljudi kada sam im govorio da će im zakucati M$ na vrata odgovarali su “ma neće to kod nas”. Eto vidite da hoće. Imali ste priliku da isprobate Linux - niste iskoristili. Sada platite.

So, we’ll make an offer that they can’t refuse :slight_smile:

Pa mozda sad i plate pa se jos skontaju
da je bolje koristiti linux i oss i sl.

pogotovu u frizerskom salonu i pekari.

eto sanse sad u BHLD ubaciti aplikacije i prevesti sve na bosanski.

[quote=nedexus]Pa mozda sad i plate pa se jos skontaju
da je bolje koristiti linux i oss i sl.

pogotovu u frizerskom salonu i pekari.[/quote]
problem je sto onaj u frizerskom salonu i u pekari nema pojma sta je uopste kod njega na kompu. i jednog dana ce uletit ovi revizori i ogulit covjeku kozu zato sto mu je neko prodo nelicencirani software …