Na početku veliki pozdrav svima jer sam novi na forumu, pronašao sam Vaš forum preko googla.
Zamolio bih Vas da mi u skladu sa “korištenjem legaliziranog software-a” (EULA) pomognete u riješenju pitanja koja ću postaviti ispod.
Trebao bih sastaviti mali referat, uputstvo, napomenu, ili nešto slično što imam namjeru uputiti ljudima za koje povremeno radim (po potrebi i pozivu), jer sam primjetio da im je kompletan informatički sistem zasnovan na piratizovanim verzijama operativnog sistema Windows XP koji uključuje isto tako piratizovane software-ske pakete od M$ Offica pa na dalje. Nakon što im pojednostavljeno objasnim šta je legalno a šta nije, ponudio bih im riješenje u vidu Linux operativnog sistema i besplatnih alternativnih softverskih paketa koji su im najpotrebniji.
Ovdje bih ukratko zamolio da mi navedete:
Koje sankcije u slučaju potrebe može poduzeti BSA, i kako se uopšte u BiH gleda na korištenje nelegalnog software-a?
Zamolio bih za par linkova u vezi sankcija, jer ovdje…
Inace bilo je slucajeva u BiH gdje je piraterija skupo kostala korisnike/administratore, cini mi se da neki jos tresu resetke zatvora. Mislim da nije tesko progooglovati par slucajeva i naci tuzioca u istim slicajevima. Tuzioca bi recimo mogao kontaktirati i pitati kako zako zakon regulise koriscene piratskog softvera te o mogucim sankcijama.
Kontaktiraj i Microsoft, trebali bi biti azurni sa dostavljanjem infrmacije koju trazis
Btw. da li ti prezime slučajno počinje sa “Lj”, i da li imaš svoj web site? Ako si ti TA osoba, kad se vidimo častit ću te ne pivom, nego cijelom pivarom.
Jeste, ali hajde da uzmemo u obzir mentalitet naših ljudi koji uopšte ne znaju ni šta je software. Tip iz moje priče je recimo fizički radnik koji zaradi 350 evra mjesečno koji se odlučio dignuti kredit kako bi malcu kupio računar. U našim dragim prodavaonicama informatičke opreme do prije par godina također se nije znalo šta je “EULA” zbog čega se na računarima moglo naći dosta toga, od piratizovanog XP-a do piratizovanog M$ Office-a, Nere, i ostalih programa, a s obzirom da ovaj pojma nema šta je software, pretpostavljam da ne zna ni šta je piratizovani software.
Ne mislim da je jadnik iz moje izmišljene priče kriv jer se ljudima treba ukazati na razlike između prvog i drugog, i mislim da se onda dosta može poraditi i na zaštiti svojih i tuđih autorskih prava. Treba “udarati po glavi”, a ne “po rukama”.
Jeste, ali hajde da uzmemo u obzir mentalitet naših ljudi koji uopšte ne znaju ni šta je software. Tip iz moje priče je recimo fizički radnik koji zaradi 350 evra mjesečno koji se odlučio dignuti kredit kako bi malcu kupio računar. U našim dragim prodavaonicama informatičke opreme do prije par godina također se nije znalo šta je “EULA” zbog čega se na računarima moglo naći dosta toga, od piratizovanog XP-a do piratizovanog M$ Office-a, Nere, i ostalih programa, a s obzirom da ovaj pojma nema šta je software, pretpostavljam da ne zna ni šta je piratizovani software.
Ne mislim da je jadnik iz moje izmišljene priče kriv jer se ljudima treba ukazati na razlike između prvog i drugog, i mislim da se onda dosta može poraditi i na zaštiti svojih i tuđih autorskih prava. Treba “udarati po glavi”, a ne “po rukama”. :)[/quote]
U našim prodavaonicama se i dalje dobija piratski Windows, Office, Nero… Neki ti čak nabace i par desetaka GB muzike
Nedavno je kod nas jedan od njih dobio po “prstima”, pa su se malo uozbiljili. :)[/quote]
Prijatelj je prije 15ak dana kupio komp u IMTECu, sa softverom čija je cijena prelazi cijenu konfiguracije
@nedexus u ovom slučaju ta firma je dala kupcu (vladi) garancije da je softver licenciran. Jedna je stvar kada se trgovac pravi lud (šta? kakav office? ne znamo odakle to tu…), druga kada čovjeku prodaješ nešto a umjesto toga podvaljuješ falsifikat.