Bulding KDE themes

Pozdrav raja linuxaši !
Treba mi pomoc oko pravljenja tema za KDE (3.x.x pozeljno) ali vecinom pomoc na netu se svodi na minimalnu ili za starije verzije KDE-a… Ako im itko iskustva sa tim neka se javi…

P.S. misli se na napredniji remastering sucelja, a ne na puko mijenjanje wallpapera :wink:

Hvala unaprijed na pomoci.

Ukratko KDE tema je jedan XML fajl koji opisuje skup svih postavki koje se mogu naći u KDE Control Centru, sekcija LookNFeel. Drugim riječima, jako je lako napraviti temu koja kombinuje postojeće elemente, samo podesi svoj desktop, otiđi u KDE Control Centar / System / Theme Manager, klikni na Create New Theme i dobićeš novu temu koja predstavlja tvoje trenutne postavke - ali pretpostavljam da to nije ono što si htio. Da bi napravio potpuno originalnu temu, moraš napraviti i neke svoje originalne elemente, a to su:

• wallpaper
  • color shema - ovo nije previše teško
  • tema ikona - postoji jedan standardni skup ikona koje KDE očekuje, predlažem da odeš u direktorij /usr/share/icons/crystalsvg (na nekim distribucijama npr. Suse: /opt/kde/share/icons/crystalsvg) i pažljivo pogledaš strukturu direktorija kao i fajl index.theme. Pravljenje vlastite teme ikona je mukotrpan posao i zahtijeva izuzetne grafičke sposobnosti, većina postojećih tema je nepotpuna jer je ljudima bilo mrsko raditi je.
  • splash screen - iznenađujuće lako za napraviti :slight_smile: par XML fajlova, par sličica i to je to
  • widget style - najteži i najinteresantniji dio. Zbog toga što je nemoguće opisati kako jedan widget style funkcioniše, postojeći stilovi se pišu u C++u. Primijetio sam da većina novih stilova koristi kod od QtCurve kao osnovu.
  • window decorations - isto kao gore, s tim što postoji dovoljan broj “meta-stilova” koji omogućuju da se naprave vlastite windeco pomoću par XML fajlova i sličica, pogledaj npr.
    http://www.kde-look.org/content/show.php?content=31447

Eto nadam se da je ovo bilo korisno :slight_smile:

E tacno ono sto sam trebao… Svaka cast, neizmjerna je pomoc kada netko objasni ovako na jednostavan nacin. Sada samo treba sjesti i napraviti…
P.S ako itko ima sta korisno za dodati, you are wellcome !

Zanima me sada malo to dublje, prtljao sam i oko ikona i oko razlicitih tema, ali pitanje je slijedece, posto vec godinama koristim windows pa sam i razvio takav nacin razmisljanja, zanima me gdje se tacno nalaze KDE centralni fileovi, imam fakat problema sa time (pocetnik sam tra la la =)? Gdje se nalaze config fileovi za widgete, splash screen itd? Zanima me kako bih mogao da podesim da se npr pri bootanju remasteriranog knoppixa podize moja KDE tema sa mojim setom ikona… thx unaprijed #

Podaci o temi ikona, widgetima itd. za pojedinog korisnika se nalaze u /home/korisnik/.kde npr.

[quote][vedran@localhost config]$ grep -i wall ~/.kde/share/config/kdesktoprc
Wallpaper=/usr/share/wallpapers/northbeach.jpg
WallpaperMode=Tiled[/quote]
A sistemske lokacije ovise o KDE prefixu koji možeš saznati sa “kde-config --prefix”. Najčešće je to /usr pa se prema tome ikone nalaze u /usr/share/icons, a ako ti je prefix npr. /opt/kde3 onda ćeš naći ikone u /opt/kde3/share/icons

Što se Knoppixa tiče, home direktorij defaultnog “knoppix” korisnika se pri svakom startanju iskopira iz /etc/skel