But I find no Upravitelj prijavama here! :)

Pozdrav,
Danas odem u školu i svratim direktno u kabinet informatike gdje me je čekao prof. Izvadim SuSE 8.1 iz jakne i ples je zapoćeo…
Instalacija done
Problems no
I kada sam pomislio da je sve gotovo, pri samom kraju instalacije, kad nije prepoznao monitor…
Kontam, ma lagan problem ali govorim sam sebi ma kasnije ću to srediti i udaram po cancel (to je vidite bila greška). Monitor LiteON (inaće trademark Visa). I kao što sam i rekao, sredim ja to poslije…
Ali šta se dešava ???
Upravitelj prijave je siv, totalno bezzze, I dont like it realy, i idem u Kontrolni Centar/System/Upravitelj prijavom. Idem na administratoriski način…
Mijenjam ja opcije…
Ide poruka : Promjene će imati efekta nakon što restartujete računar.
#su
#pass:******
#reboot
Ponovo ulazim.
Ništa se nije desilo… Ne kontam majke mi. Pa promjenio sam sve… Ništa… Osjećam se fakat glupo… Profa blijedo gleda u mene :slight_smile:
Kako da promjenim prijavu?
Druga stvar je ta što je to server u kabinetu na kojem jedino ima CDROM. To znaći da bi na ostalih 14 računara digao Linux moram da podesim mrežu koja je već sredjena za Windowse.
Lako bi bilo da je Slack, ali u SuSE-u stvarno ne znam.
Kako da to sredim?
Unaprijed zahvalan
/Kemo 8)

Znaš li koje su specifikacije monitora/ekrana ?

Ako neznas koristi default koji ti je suse dao…npr 30-45 50-90
Onda kasnije mozeš da startaš Yast i promjeniti ako nađeš info o monitoru.

Zlatno pravilo kaže da sakupiš sve INFORMACIJE o sistemu pa onda započneš
instalaciju.

Taj upravitelj prijave je većinom siv kada ne koristiš KDE ili kad je rezolucija premalena. Uvijek kad instaliram neke druge Window menađžere kao npr: win.maker ili twm onda mi se pojavljuje taj jednostavni upravitelj a kad instaliram KDE onda imam onaj opširni sa sličicom itd. Znači, probaj prvo srediti rezoluciju pa će se ovaj drugi “upravitelj” pojaviti.

Monitor je LiteOn (mislim da sma napisao gore), ali tacne spec. ne znam prekosutra cu te obavijestiti o tome.
A što se tiće upravitelja prijave, još sutra ću da to javim (ukoliko mognem ući u školu - prevedi ŠTRAJK). Od grafičkih okruženja instalirao sam KDE i GNOME.
Ma znam da problem nije tako strašan, ali malo sam iznenađen jer se ovakvo nešto nije desilo još od verzije 7.2
Hvala na dosadašnjoj pomoći
8)

Zamalo da zaboravim pitati…
Zaššto mi se kada odme na K meni/Odjava pojavi samo log out.
Šta je sa reboot-om i sa haltom?
Gledao sam u /sbin/halt i /sbin/reboot i tamo se čini sve OK
Kako da vratim ovo na normalu?

I meni je to zanimljivo, nekad jedan ekran (onaj sa gusterom i tri opcije), a nekad drugi.
Nemam pojma zasto.

mislim da to ima veze sa automatskim logiranjem korisnika na sistem i startanje X-a. Nakon sto se odjavis i ponovo prijavis dobijas opciju da gasis sistem. Ne znam zasto je to tako rijeseno ali znam da zivcira - zato, console - halt…/././

Pozdrav,
Danas sam ponovo bio u kabinetu i sredio sam problem…
Sto se tice upravitelja prijavom problem je bio oko boja…
Morao sam nastimati na 24 bita (16 miliona bita) , ali problem je sto to ne podrzava graficka ( Intel i 810 – toplo vam savjetujem da je izbjegavate sto je vise moguce ), a ako tome pridodate cinjenicu da nije htio da prepozna monitor…
Uglanom danas sam se natezao sa tim ravnih 5 sati, ali sam ga uspio podesiti…
Sto se tice halta i reboota morao sam to raditi na stari dobri nacin shutdown -r now i shutdown -h now :slight_smile: ali kako sam sredio upravitelj prijavom i to se sredilo…

Hvala na pomoci

Taman kada rijesis problem sa jednim i kada napravis sve na jednom kompu dodje do problema na 7 novih 8) :lol:
Naime problem je taj sto ne mogu isparticionirati disk nikako…
Probao sam sa instalacijom, ali trazi mi da aktiviram swap, ali problem je taj sto te particije nema…
Dakle, nemam sta da aktiviram, a bez toga ne mogu doci do normalne instalacije…
Dakle, ne mogu doci do instalacije bez toga. Probao sam sa Partition Magicom ali nista (doduse stara verzija)
fdisk je supa sam od sebe …
On mi ne da da napravim particije, jer nema navodno prostora…
Diskovi imaju 6GB a od toga su 4 prazna…
Sta da radim?

Pa kad si djelio disk jesi li napravio SWAP ili ne ?

Zašto Fdisk nevalja? Ja lično mislim da je Fdisk najbolji :lol:

Naravno da nemože da ga aktivira kad ga nema :slight_smile:

For I find no pleasure in your physical pain…:wink:

Hail Metal!

Intel 810 graficke karte podrzavaju 24bit boje i funkcionisu super sa linuxom. Mozda bi trebo probat drugu ditribuciju?

I want to crumble your christian souls!!!

Hail metal!!! DiMMu Borgir Rulez 8) 8)

Pa kako cu napraviti swap ako mi ne da da isparticioniram disk uopce?
fdisk kaze da nemam dowoljno memorije iako imam 4 GB prazna.

Linux na pocetku instalacije odmah trazi swap koji nisam mogao kreirati… :frowning:

Pomocu Partition magica fol se prebaci praviti particije u DOS ali nista…
Fakat kad se vratim u Winblows vidim da se nista nije desilo…

Sto se tice Intel i810 sredio sam sve na tom kompu…

Pozdrav,

Pobrisi sve particije sa hard disk-a i ostavi ga “golog”, boot-aj installaciju, prilikom installacije uzmi fdisk i prvo napravi swap particiju pa tek onda ext* il koji vec FS. Ako imas mogucnost da koristis “cfdisk” jos bolje :))))))

Onda ce installacija sama da formatira te particije pa tek onda da ih mounta i iskopira/installira fajlove od distro-a.

A ako installacija nema mogucnost formatiranja particija [ nisam nikad suse installirao, a mdk-a se nesjecam :frowning: ] onda ih ti poslije pravljenja particija formatiraj rucno. …

cya

Intel i810 %@#$^@#$%&#$%&^ #$&^$%&^
grrrrrrrrrrrrr.
to smece treba zakonom zabranit! :slight_smile:

Mozda nemas dovoljno RAM memorije? :slight_smile: Ako sam dobro shvatio, pokusao si pokrenuti instalaciju neke distribucije i zaglavilo je na particionisanju. Jesi li probao text mode / expert mode?

Ili eventualno

SAFE INSTALLATION/SETTINGS

Hej neznam šta ovdje imate protiv intel i810 grafičkih karta, jedina njihova greška je što ne podržavaju VESA standard i što nema fb driver za njih. OK ko kompjuter koristi samo za igranje naravno da će ugradit nešto jače, ali za sve ostalo su prilično ok.

Pozdrav,
Ma stvar je u tome da kada krene instalacija (mislim onja graficki ulaz za instalaciju) dodje poruka da nemam dovoljno memorije da nastavim sa instalacijom i onda mi ponudi da aktiviram swap koji ne mogu napraviti ni pomocu filmskih trikova…
Ali sjetio sam se jedne cake…
Jednostavno cu na racunaru na kojem budem instalirao Linux dodati plocicu sa 64 MB memorije, napraviti VELIKI swap, i nakon instalacije cu izvaditi tu plocicu, te na taj nacin ostavit komp. da radis sa svojom mem…
:lol: 8)

Hail Metal!

pa sta kaze SLadjo, kako mu se svidja Linux, :slight_smile:

Pa svidja mu se…
Covase odusevio…
Sta ces ko i sa svima…
Potpuno odusevljenje.
Ja vise ne idem ni na casove :slight_smile:
Cova samo uci 8) 8) 8)