Bwahahahahaahaha

[quote]
Dajte ljudi, ljudski je griješiti. Mislim da je do sada sigurno upoznat s tim da je pogriješio. Ne treba mu još soli na ranu.[/quote]
to je istina :tuzan: ali sada ti je to moderno :smt040

[quote]Nije mi jasno zašto dnevna novina ne može zaposliti neku IT osobu koja bi uz neki simboličan honorar čitala i revidirala slične tekstove.
[/quote]
Ma nije problem u njima, nego u “IT profesionalcima”. Niko nije zainteresovan da izvdoji malo svog visoko dragocjenog vremena za obične smrtnike.

Mnogo je stvari danas “moderno”, što ne znači da je ispravno.

Ne radi se ovdje o IT profesionalcu. Bar ne za tekst o “profesionalnoj zaštiti” zvanoj Bios. OK je imati “IT pro” u dijelu dnevnih novina koji se profesionalno bavi informatikom (povremeno izlazi u dnevnim novinama, mislim jednom sedmično, mali dodatak posvećen informatici). U takvim dodacima nema nekih katastrofalnih grešaka, obično su to najave novog hardwarea i softwarea te vijesti iz cyber svijeta. Eh, kad već tu nema grešaka, to znači da takve tekstove pišu ljudi koji se bar djelimično “razumiju u kompjutere”. Zar se ti isti ljudi ne mogu koristiti za revidiranje tekstova?
Mislim da se ovdje radi o pristupu “sam svoj majstor”, kao ja sam novinar te sam samim tim osposobljen da pišem o svemu i svačemu. Posebno o informatici jer glupani koji to čitaju ionako neće razumjeti. E taj pristup me pravo nervira.

btw, bilo bi zgodno ovu prepisku poslati Oslobođenju, šta mislite?

A šta misliš da se ti prijaviš?

AFAIK, Oslobođenje već dugo traži nekog dovoljno pismenog (ok, ne mora biti “IT profesionalac”, šta god to tebi ili meni značilo) “informtičara” (dođe kao avijatičar) koji će obavljati funkciju lektora za IT sekciju. Također, AFAIK, nisu imali uspjeha u pronalasku pomenute osobe.

[quote]
A šta misliš da se ti prijaviš?[/quote]

Ako se radi samo o revidiranju, dakle ne o pisanju novih tekstova, onda why not, count me in!!!

Poenta je bila da, ako već imaju IT dodatak koji izlazi jednom sedmično, zašto ne koriste te ljude za revidiranje IT tekstova koji se pišu izvan tog dodatka. Takvih tekstova, čini mi se, nema baš puno, opet, jedan do dva sedmično.

Anyway, ne bi mi bilo mrsko revidirati tekst, dva sedmično. :smiley:

Znam šta je poenta, ali isto tako znam da ne živimo u idealnom svijetu. Malo tolerancije nije na odmet.

Pa bono zar nemislis da jedan “ljudski komentar” na gresku u novinama koje
su “pro” nebi bio jedan znak tolerancije?
Zar nije vrijeme da pocnemo da pozitivno kritikujemo greske drugih za nasu dobit ?

PS
Malo googla prije stampanja IT clanka nebi bilo na odmet ! :wink:

[quote]Pa bono zar nemislis da jedan “ljudski komentar” na gresku u novinama koje
su “pro” nebi bio jedan znak tolerancije?[/quote]
Naravno, “ljudski komentar” je ok, ismijavanje i naslađivanje IMHO nije.

Zaslužio je sav mogući podsmijeh, zašto piše o stvarima o kojima nema pojma? Sasvim dovoljno je bilo da je rekao “ukradena su dva računara sa bazom podataka”. Ovaj novinar ili je najgori lažov i manipulant ili ga je neko “izlevatio”, jer takva gomila ničim izazvanog moronizma ne može biti slučajnost. Novinar mora da se razumije u ono o čemu piše, inače gdje to vodi? Šta da ja sad uzmem uređivati nekakav medicinski žurnal? Zašto se toleriše sveopšta glupost i neobrazovanost kao nešto normalno? Novinar bi trebalo da bude nadprosječno obrazovana i pismena osoba. Šta bi sa istraživanjem prije pisanja članka?

+alkatraz+ +alkatraz+ +alkatraz+ +alkatraz+ +alkatraz+ +alkatraz+

I hear that… U potpunosti se slažem i to je ono što sam pokušao da kažem u prethodnim postovima. Ako neko svjesno napravi tako debilnu stvar kao što je ovaj tekst u Oslobođenju, onda mora biti ismijan inače će isto napraviti opet.
Malo hardcore, al’ mislim da jedino tako možeš doprijeti do nekih ljudi…

I šta sad, ako čovjek nije nadprosječno ****, treba ga ismijavati?

Da li je iko kontataktirao lika i pokušao lijepim riječima ukazati na greške (ili nebuloze, kako vam drago), pa tek onda buahahaa i “treba mu se nagovoriti da je glup” …

Po meni, podsmjeh zaslužuju oni koji jedva čekaju da se podsmjehnu drugima.

[quote]I šta sad, ako čovjek nije nadprosječno ****, treba ga ismijavati?
[/quote]

Onda ne treba da radi ono u čemu nije nadprosječno *****, ili ako već hoće da radi to, onda se treba edukovati prije nego što počne radi.
Jednostavno.

Ma nije ovdje uopšte bitan taj lik, bitno je ponašanje ljudi na forumu. Svi se rodili “pripametni”, nikad se nisu “provalili” i sl.

Point is: Čemu vodi ismijavanje drugih ljudi (ma šta ti ljudi uradili, ma kakvi oni bili)

Podizanju odgovornosti prema javnoj riječi. Kvalitetnijem novinarstvu. Više istraživanja prije pisanja. A čemu vodi branjenje svega što je loše uz obrazloženje da “šta ćeš, dešava se”? Znaš većina serijskih ubica su sasvim fini ljudi, nisu oni krivi što su bolesni.

Ne, bolje je živjeti u svijetu mediokriteta gdje je dovoljno da se neko “trudi” i da bude uvažen. Žalim, život nije bajka, svaka javna ličnost - pa tako i novinar - treba biti spremna na kritiku ako pogriješi. To je dio rizika posla, kome se ne sviđa ima lakših i bolje plaćenih poslova.

Kako ćeš ga kontaktirati kad nije ostavio e-mail adresu, osim toga što je objavljeno - objavljeno je.

Jedno je jedva čekati, drugo je opravdana reakcija. Sasvim treće je što mene nije briga šta ko mislio, meni je smiješno i ja ću da se smijem. :lol: Ne znam da li si primjetio kako se ljudi smiju filmovima u kojima se neko oklizne na koru banane ili udari glavom u zid? a to što jadnika boli očito nikog nije briga? :rolleyes:

Naravno da se niko nije rodio prepametan. I naravno da se svima desi da se “provale”. Međutim, jedno je kada se recimo ja “provalim” ili lupam gluposti, a drugo je kada to uradi novinar u javnom mediju. To što je on privatno informatički neobrazovan zaista me ne interesuje, međutim on ne može raditi u medijima, odnsno pisati o temama o kojima pojima nema.
Zamisli da na Dnevniku čuješ:

“Danas su se u Norveškoj pustinji Gobi sukobili Crveni kmeri i čečenski separatisti!”

Kako bi to zvučalo? Njegov tekst preveden u dnevno-političke vijesti otprilike zvuči kao ova gore rečenica. Eh, sad, da je ovo gore neko rekao na Dnevniku, morao bi se odmah iseliti iz BiH ali kako se radi “samo” o kompjuterima, može proći. Ko još prati tekstove o kompjuterima? I ko se još razumije u takve tekstove?

Ma naravno, sve da bi nam svima bilo bolje

Ne želim se dalje prepirati, ako mislite da je vaše ponašanje fino, vama na čast…

Ako neko nije shvatio, nisam ja nikoga branio, nego kritikovao. A “odgovorni” su mogli poslati mail, nazvati ili otići u Oslobođenje , a ne okolo se ******* (cenzurisano)