Dakle trebam za faks nesto raditi sa mysql-om iz C (osnovni upiti na bazu) pa sam saznao da za win treba mysql server, .net framework i mysqlworkbench, sta mi treba za linux? Probao sam da kompajliram neki c program ali mi javlja gresku vec na #include <mysql.h>
mysql je instaliran, zapravo citav lamp server. Kako sam gledao po netu treba mi i neki c konektor. Sta je to? Vidim da ima c++ konektor kao paket da se instalira ali nisam nasao za C. Eto ako neko zna sta sve trebam da to napravim da radi nek javi. Pozz
Trebaju ti -dev paketi za libmysql ili kako se vec zove pa pogledaj u tvojoj distribuciji jel ima nesto a’ la mysql-dev ili libmysql-dev.
Imam ja to nego ne moze naci mysql.h kad kompajliram sa gcc prog.c a ako uradim gcc -o mysqlrun $(mysql_config --cflags) prog.c $(mysql_config --libs) onda radi?
Pa da, tako sam i ja kompajlirao. Treba kompajler znati gdje su biblioteke.
Pa da, tako sam i ja kompajlirao. Treba kompajler znati gdje su biblioteke.[/quote]
Pa ima li laksi nacin?
Ne znam za jednostavnije od toga. Ako ti je lijeno stalno koristiti tu naredbu mozes napraviti makefile pa koristiti make naredbu.
CFLAGS=-I/usr/include/mysql -DBIG_JOINS=1 -fno-strict-aliasing -DUNIV_LINUX -DUNIV_LINUX
LIBS=-rdynamic -L/usr/lib/mysql -lmysqlclient
mysqlrun: prog.c
gcc -o mysqlrun ${CFLAGS} ${LIBS} prog.c
Mislim da bilo koji IDE olaksava stvari tako sto sam potrazi biblioteke. Provjerim pa javim.
EDIT
Ok, nemam pojma kako povezati biblioteke.
[quote=boby]Dakle trebam za faks nesto raditi sa mysql-om iz C (osnovni upiti na bazu) pa sam saznao da za win treba mysql server, .net framework i mysqlworkbench, sta mi treba za linux? Probao sam da kompajliram neki c program ali mi javlja gresku vec na #include <mysql.h>
mysql je instaliran, zapravo citav lamp server. Kako sam gledao po netu treba mi i neki c konektor. Sta je to? Vidim da ima c++ konektor kao paket da se instalira ali nisam nasao za C. Eto ako neko zna sta sve trebam da to napravim da radi nek javi. Pozz[/quote]
a da nam kazes koja distro ? koje pakete si installiro i nesto o tom source code-u koji pokusavas kompajlirat ?
evo sta kod mene kaze mysql_config --cflags:
i libs:
napravi neku skriptu koja ce ti to odradjivat ako si lijen za Makefile-a
Da, npr:
#!/bin/bash
gcc -o mysqlrun $(mysql_config --cflags) prog.c $(mysql_config --libs)
spasis pod nazivom compile.sh, chmod +x compile.sh i pozovi sa ./compile.sh
openSUSE 11.4. Instalirano je sve sto u svom imenu sadrzi dev a tice se mysql-a. Pa probao sam sa netbeans-om i on se pogubi kad naidje na ove biblioteke. Kaze da provjerava system paths i da ne moze da tamo nadje npr. mysql.h. Kako mogu folder /usr/include/mysql dodati u system paths? Probavao sam neke file-ove kao sto je /etc/profile ali nije uspjelo. Mora biti laksi nacin da se to kompajlira, ok skriptu znam napraviti ali kontam da ima vec gotov nacin.
Sve što opisuješ je normalan način rada gcc kompajlera i ne bi valjalo da je drugačije. Svaki iole složen program u neka doba ima kilometarsku gcc naredbu, ustvari niz kilometarskih gcc naredbi potrebnih da bi se kompajlirao i zato ljudi prave makefile-ove, ne zato što im je ćejf Ako misliš da je npr. kod Microsofta bitno drugačije, zaguglaj malo o solution fajlovima i šta sve to podrazumijeva.
Programiranje brate nije bezvezna stvar
Što se tiče netbeansa:
I meni se nesto netbeans blesira. Gotov nacin u ovom slucaju je ili makefile ili skripta. Ili povezi sa nekim IDE-om.
Znam, znam imam predmet na faksu konstrukcija kompajlera i kompilatora nego ce biti napraviti skriptu