C jezik i grafika

Ekipa;

Interesuje me kako C jezik tretira grafiku ? Vjerovatno je to dosta složeno pitanje al mi trebaju samo osnovni koncepti. Tj.da li postoje posebne biblioteke koje se pozivaju ? Kako se grafika rješava memorijski ? Da li se kompajlira standardno kao i tekst ?

pogledaj malo QT creator… koju poruku poslati. C++ je al et, http://www.youtube.com/watch?v=2edb0VOkx-k&feature=BFa&list=PL2D1942A4688E9D63&lf=plcp evo primjer

[quote=carousel]Ekipa;

Interesuje me kako C jezik tretira grafiku ? Vjerovatno je to dosta složeno pitanje al mi trebaju samo osnovni koncepti. Tj.da li postoje posebne biblioteke koje se pozivaju ? Kako se grafika rješava memorijski ? Da li se kompajlira standardno kao i tekst ?[/quote]
Mislis li na GUI, nesto vezano uz obradu slike ili modeliranje?

Uglavnom mislim na GUI.

Vidim da je dosta biblioteka napisano u C. GTK+ recimo. Oni su čak obezbjedili objektnu podršku za skriptanje kroz GObject. Ali u korijenu svega ipak leži C jezik.

Ima ali ti je grafiku puuuuuuuno bolje raditi u C++ ili Javi.

Vjerovatno jeste. Moja situacija je da sam počeo učiti C jer je toliko mnogo temeljnih koncepata vezano za taj jezik, da ga je nemoguće zaobići. Mislim da se C uči i kao jedan od pbaveznih predmeta.

Ma to je apsolutno tacno. Samo moj ti je savjet da zaobidjes grafiku u C-u, nije nemoguce ali ces se bespotrebno namuciti. Ima bruka stvari u C-u na koje mozes trositi vrijeme.

Nezaobilazna knjiga:

Ima ova knjiga u knjižari i to prevedena - za nevjerovati.Plus zbirka koja dolazi odvojeno.

Ma nisam mislio raditi grafiku u C već me samo interesuju osnovni koncepti sa stanovišta tipa podataka kojima upravlja jezik. Kako se tu uklapa grafika ?

Recimo (mada to izlazi iz okvira teme) kako se binarni kod pretvara u sliku ?

Moja preporuka je ova knjiga http://www1.idc.ac.il/tecs/

Prvo pogledaj ovaj video pa vidi da li ti odgovara: http://www.youtube.com/watch?v=JtXvUoPx4Qs

Ovako
Drugi url
link2
treći
Ako si spreman čitati malo duži tekst: tekst - prihvati pogrešan certifikat i logiraj se kao gost :frowning:

Meni je super zanimljiv X.orgov native format XPM i mislim da je najlaksi za izvest nesto s njim na tako niskom nivou. Pogledaj clanak http://en.wikipedia.org/wiki/X_PixMap
Najbolji feature formata je da ga mozes koristit kao varijablu u C-u (prva verzija je tako nekako i zamisljena).