Interesuje me kako C jezik tretira grafiku ? Vjerovatno je to dosta složeno pitanje al mi trebaju samo osnovni koncepti. Tj.da li postoje posebne biblioteke koje se pozivaju ? Kako se grafika rješava memorijski ? Da li se kompajlira standardno kao i tekst ?
Interesuje me kako C jezik tretira grafiku ? Vjerovatno je to dosta složeno pitanje al mi trebaju samo osnovni koncepti. Tj.da li postoje posebne biblioteke koje se pozivaju ? Kako se grafika rješava memorijski ? Da li se kompajlira standardno kao i tekst ?[/quote]
Mislis li na GUI, nesto vezano uz obradu slike ili modeliranje?
Vidim da je dosta biblioteka napisano u C. GTK+ recimo. Oni su čak obezbjedili objektnu podršku za skriptanje kroz GObject. Ali u korijenu svega ipak leži C jezik.
Vjerovatno jeste. Moja situacija je da sam počeo učiti C jer je toliko mnogo temeljnih koncepata vezano za taj jezik, da ga je nemoguće zaobići. Mislim da se C uči i kao jedan od pbaveznih predmeta.
Ma to je apsolutno tacno. Samo moj ti je savjet da zaobidjes grafiku u C-u, nije nemoguce ali ces se bespotrebno namuciti. Ima bruka stvari u C-u na koje mozes trositi vrijeme.
Ima ova knjiga u knjižari i to prevedena - za nevjerovati.Plus zbirka koja dolazi odvojeno.
Ma nisam mislio raditi grafiku u C već me samo interesuju osnovni koncepti sa stanovišta tipa podataka kojima upravlja jezik. Kako se tu uklapa grafika ?
Recimo (mada to izlazi iz okvira teme) kako se binarni kod pretvara u sliku ?
Meni je super zanimljiv X.orgov native format XPM i mislim da je najlaksi za izvest nesto s njim na tako niskom nivou. Pogledaj clanak http://en.wikipedia.org/wiki/X_PixMap
Najbolji feature formata je da ga mozes koristit kao varijablu u C-u (prva verzija je tako nekako i zamisljena).