Dali bi ko mogo nabaciti linkove C tutoriala na nasem jeziku ako nije frka. Trebaju mi oni za pocetnike
Hvala Mirza ovaj je bas dobar
imam ja dobrih za c++ ak si zainteresovan i za njih…?
samo nemogu ti vako dat, ako hoces daj mi mail…
Ma samo stavljaj linkove prijatelju odlucio sam se za fakultet (informaticki) pa mi sve dobro dodje
sretno
imam nekih 1000 eBookova iz podrucja informatike koje su izasle u zadnjih par godina… ako si zainteresiran - znas kako me mozes kontaktirati. Ako imas jaku vezu - dam ti pristup jednom serveru pa skidaj ( ca. 10 GB ).
Pozdrav
Ice
Evo ti link na web stranicu sa nekoliko knjiga u PDF-u za download.
No, ja bih ti preporucio da nikada ne koristis knjige na nasem jeziku za ucenje.
Covjece, ovi sve prevode naopako, tako kada radi u nekom programu i najdes se u njegovom IDE, izgubis se ako si citao po “naski”.
Recimo da ti se movie clip, prevede kao filmski isjecak, zatim server kao posluzitelj, interfejs, negjde kao medjuspoj, negdje kao sucelje, itd, itd…pa ga ti vidi.
Najbolje rijesenje je engleski, naravno ako mislis da naucis kako treba.
Evo, linka koji sam obecao:
http://www.freewebs.com/atcentar/download.htm
Imas ovdje i knjigu “Programski jezik C”
Navali narode i skidaj dok se nije ukinulo.
Poz.
@IceBreaker imam cable 512/256. Jel dovoljno brzo
@nedimm hvala na ovom linku poskdio sam sve
I jos nesto mozel mi neko predloziti kakav dobar compiler (c ) u winu…
Imas MinGW koji je port skupine GNU proizvoda, ukljucujuci i c++ compiler. Najjednostavnije je da ga koristis sa u kombinaciji sa nekim IDE-om kao sto je Dev-C++. Od kvalitetnih compilera na raspolaganju jos imas Microsoft-ov i Intel-ov. Prvi je besplatan i daje vjerovatno najoptimiziraniji kod za Win platformu, ali i Intel-ov je poznat po vrhunskim performansama(i uz to besplatan za linux platformu). Mada tebi to sigurno nije bitno u fazi ucenja jezika, tako da je Dev-C++ vjerovatno najlogicniji izbor.
Sto se tice ucenja C/C+±a, ako si planirao upisat ETF Sarajevo od koristi ti mogu biti zvanicni materijali za kurs tehnika programiranja, koji su stvarno vrhunski (mada podrzumjevaju odredjeno predznanje).
Kao osnovni prirucnik o C-u moze ti posluziti i originalna knjiga autora jezika Ritchie-a i Kernighan-a, za koju sam siguran da je prevedena i koju sam vidjao u pdf-u, mada je trenutno nemam.
Uglavnom, programiranje mozes nauciti samo eksperimentisanjem, zato kakvu dobru knjigu i gcc u ruke Uz malo vjezbe rezultati ne mogu izostati
P.S.
Prevodjenje IT termina je sasvim OK, ukoliko postoji odgovarajuca rijec u nasim jezicima. Naravno, ne treba ici u krajnosti i silovati jezik. Mada je i poznavanje originalnih termina neizostavno
[quote=ludi]@IceBreaker imam cable 5127256. Jel dovoljno brzo
@nedimm hvala na ovom linku poskdio sam sve
I jos nesto mozel mi neko predloziti kakav dobar compiler (c ) u winu…[/quote]
Covjek, evo linka na jos preko 500 knjiga, pa uci sam, najbolje je, ako zapne gdje, javi
za Win predlazem DevC++ IDE koji koristi… hm… ne znam koji kompajler… mislim da je gcc !
Sto se tice knjiga… zainteresirani se mogu javiti jer se radi o copyright stvarima kojih je stvarno previse i koje ne zelim tek tako da objavim na netu !
Pozdrav
Ice