Cable modem kod EPN-a

evo vam da ugrabite ip adresu uredjaja definiranog u var_int i izvrsava ono sto je rekla gospodjica bono.

#!/bin/bash

skripta za EPN Cable

var_int="ppp0"
var_ip=/sbin/ifconfig $var_int | awk -F'[: ]+' '(NR==2){print $4}'

route del default
route add -net $var_ip netmask 255.255.255.255 dev $var_int
route add default gw $var_ip

eh potpuno sam bio zaboravio na ovaj topic.
Uh izgubio sam se od ovih silnih komandi, krenut cu jednu po jednu pa sta bude,
a ovo “inet addr:10.0.1.214 Bcast:10.0.3.255 Mask:255.255.252.0” vidim.
Ono mi ranije nije moglo, ali evo sad skidam ovog pingvina :smiley: pa cu vidjeti.

@alens: Nemogu nista pingati, a ifconfig cu postati ako mi ovo ne proradi.

Usput da pitam kako da mi linux prepozna obadvije kartice, kad uradim ifconfig vidim samo eth0, inace ploca je A7N8X-Deluxe i ima dvije integrisane kartice.

hvala

samo ubaci ovu skriptu sto sam ti iznad napisao u neki fajl da se izvrsava nakon dizanja/uspostavljanja konekcije na ppp0

ok, samo kako da to izvedem :smiley:
hoceli mi onda trebati ovaj roaring penguin ili sa onim pppoe sto dodje uz slack.

less /var/log/packages/pppoe …

Da vidis koji je to pppoe klijent instaliran na Slacku, naravno da je Roaring Penguin PPPoE :slight_smile:

Obično se sve skripte sa executable permisijama postavljene u direktorij /etc/ppp/ip-up.d/ izvršavaju odmah po uspostavi konekcije.

Da bi “ugledao” drugu karticu kucaš ifconfig eth1 IP.AD.RE.SA netmask blabhlah (man ifconfig).

ee svaka vam dala evo radi, hvala bono kad sam unio ove komande proradilo, sto se ove skripte tice nemam ovaj folder /etc/ppp/ip-up.d/ tj ovaj /ip-up.d/ pa sam ga ja napravio, hoce li mi onda raditi??? ili cu morati unositi svaki put.

hvala svima

Mislim da se fajl treba zvati /etc/ppp/ip-up a ne ip-up.d :!:

ip-up.d je direktorij u koji se ubace skripte koje se pokrecu!

Uuups, nisam znao za ovaj d. :slight_smile:

Ups! Na većini distribucija koristi se ip-up.d, ali na Slackware toga nema :slight_smile: nego se one linije gore trebaju dodati u skriptu koja se zove ip-up (bez .d)

slackware izgleda izbjegava te .d direktorije :wink:

Jeli iko skonto gdje ovo treba ubaciti, vec mi je dojadilo svaki put kucati :slight_smile:

Evo kraca verzija, kucaj samo:

Trebalo bi biti dovoljno. Nađi negdje datoteku rc.local ili boot.local ili samo local, zaviti sta koristiš, u /etc/init.d/ ili /etc/rc.d/ i ubaci na kraj datoteke.

Poz,

Hvala puno, samo jos jedno pitanje, kako da sa ovim RP-pppoe vidim koliko je preneseno podataka, sve mi neka suhva zbog ogranicenja.

hvala.

[quote]Hvala puno, samo jos jedno pitanje, kako da sa ovim RP-pppoe vidim koliko je preneseno podataka, sve mi neka suhva zbog ogranicenja.

hvala.[/quote]

instaliraš superkaramba paket, skineš neku temu koja ima podatke o “mreži” tamo u eit theme negdje piše eth0, i edituješ themu umjesto eth0 staviš ppp0, tako sam ja radio i pokazivalo mi je prenos na dial-up modemu

Možeš naredbom ifconfig kao root, pod ppp0 imaš na dnu RX bytes: xxxx TX bytes: xxxx