Znam da je ovo vec bilo al meni ne radi il to ja nisam skonto kako treba.
Znaci, hocu da namjestim kablovski pristup internetu na linuxu. Procito sam da trebam da dignem dhcp sto sam i uradio (barem ja mislim da jesam :shock: ).Prvo sam isao sa netconfig sve namjestio al nije radilo, pa sam pokretao dhcpcd koji mi je govorio da je vec pokrenut ali opet nista, znaci nemogu nijednu stranicu otvoriti niti mogu pingati bilo sta. Međutim cackajuci naletio sam na neki config file u kojem su pisali podatci EPN-a i neke ip adrese koje ja nisam ukucao tako da sam zakljucio da mi je to dodjelio dhcp server. Inace sa ifconfig mi pokaze regularno eth0 sa nekom vec postavljenom adresom. Eh sad ja bi molio bilo koga ako ima kombinaciju Slackware 10.1 i kablovski modem od EPN-a da levatu objasni korak po korak sta trebam da uradim.
I jos jedna stvar, posto sam instalirao bosanski jezik u KDE-u u nekim situacijama on mi izbaci tekst na cirilici :twisted: pretpostavljam da nema prevedeno na nasem pa se krpi iz srpskog, sto mi ne smeta dok god je na latinici pa imal nacina da to bude ili hrvatski ili srpski latinica.
Ima… Znači u KDE Kontrolnom centru pod Pristupačnost / Zemlja - region i jezik imaš u polju Jezici: navedeno “bosanski”, “srpski” i možda “hrvatski”. To znači da ako nešto nije prevedeno na bosanski, koristi se srpski, pa ako nije ni tu onda hrvatski, pa tek onda engleski. Dakle naštimaj sebi preference što se tiče latiničnog srpskog prijevoda, znam da su radili na tome ali ništa zvanično ne postoji na KDE sajtu, dok za Gnome postoji i ta varijanta, pa čak i “srpskohrvatski”
Daj nam malo više informacija, da vidimo šta ti taj cable modem dododijeli:
Jesi li probao na Windows?
Koji cable modem (Motorola?)
Iskreno se nadam da modem ima ethernet port, a ako je USB onda ćeš se morati malo potruditi.
Daj outpute komandi:
ifconfig
route -vn
Možeš li pingati defaultni gateway?
Provjeri sa podrškom u EPN: koju IP adresu dobije modem, koju mašina iza modema, šta bi trebao dobiti kao defaultni gw, da li EPN radi filtriranje po MAC adresama?
…
Eh tek sad vidim postove haj postat cu kad dodjem kuci.Vedrane hvala za KDE. Modem je onaj standardni surfboard motorola sto se isporucuje kod epn-a, a kernel je defaultni od 10.1 dakle 2.4. Eh da i radi normalno pod windozama a prikopcan je na ethernet.
hvala
modem ima ethernet port. dakle, dovoljno je da povezes modem sa mreznom karticom te istu podesis da mrezne parametre dobije od dhcp server-a.
kao sto adis rece, nakon toga trebas procitati ip konfiguraciju sa #ifconfig
pa ukoliko je mreza podesena slijedi konfiguracija pppoe klijenta tu ce ti malo vise pomoci slackware korisnici…
vako kod mene je modem prikljucen preko USB porta ali to nebi trebalo da pravi razliku…naime ako ti modem radi i posto kazes da su ti vec dodijeljenje IP adrese sa DHCP servera onda samo edituj /etc/rc.d/rc.inet1.conf ovako:
# Config information for eth0:
IPADDR[0]=""
NETMASK[0]=""
USE_DHCP[0]="yes"
DHCP_HOSTNAME[0]=""
znaci samo dodas pored USE_DHCP[0]="" ubacis jos yes… i trebalo bi radit :)…kod mene je tako !
nemoze opet sve sam probo al nece. kad ukucam pppoe on mi izbaci neke znakove par puta i nista, adsl-start mi napise connected al mi opet nista ne radi. onda kad uradim ifconfig on mi doda i ppp link na kraju.
Koristim EPN cable internet i Motorola SurfBoard 5100 radi pod Linuxom. Trenutno koristim Mandrake (čini mi se 10), sa nekim 2.6.* kernelom. Modem je uredno prepoznat i podešen da radi sa eth0 (mrežna karta). Kao root možeš sa ifconfig vidjeti informacije o ovom uređaju, te da li radi DHCP (trebao bi vidjeti npr. ovo: inet addr:10.0.1.214 Bcast:10.0.3.255 Mask:255.255.252.0).
Ako sve ovo radi, onda skineš program Roaring Penguin PPPoE for Linux. Instaliras sa ./configure, make, make install (kao root). Iz konzole kao root pokrenes “tkpppoe” i podesiš konekciju (uneseš korisničko ime i šifru, označi da može svaki korisnik pokrenuti tkpppoe). Sad kao obicni korisnik pokreni tkpppoe i pokušaj se konektovati.
Kod mene je bio problem što je sve ovo radilo, ali nije bilo nikakvog saobraćaja. Eh, ovo sam riješila tako što sam kao root ukucala:
80.65.171.x je IP adresa koju dobijem kad se konektujem (kucas kao root: ifconfig, i vidjet ćeš pod ppp0 “inet addr”).
Ne znam hoće li ti ovo pomoći, jer je malo “divlje” rješenje, ali nemam baš vremena da se s ovim bakćem. Trenutno mi je bitno da radi.