Prije par mjeseci sam kupio Canon iPix4000 printer. Super printer.
Prekjuce kupio PrinterServer da prikljucim printer na network (LinkSys PSUS4). Instalirao PrinterServer medjutim ne mogu naci printer na mrezi. Zovnem Linksys i nakon sat vremena tip dijagnosticira da Canon printer i printer server nisu kompatibilni (?!?) i da moram vratiti printer server a da zovnem Canon i pitam njih koji printer server mogu koristiti. Ne mogu se bas zakleti da mu vjerujem 100%, ali posto je rek’o da on kod kuce radi na Slackware i na osnovu par “caka” izgleda da momak zna sta radi.
Nazovem Canon i pitam za server i - poslije istrazivanja od 15-20 minuta tip mi rece da ink jet Canon printeri su napravljeni SAMO da budu direktno prikljuceni na kompjuter a ne na mrezu (?!?!?!?!?!?!?)
cekaj malo… kako si prikljucio printer na LinkSys PSUS4 ? mreznim kablom ( tog vjerovatno canonov printer nema ), paralelnim ili USBom? Nisam upoznat sa Linksysovim proizvodima, ali ako se radi o print-serveru ( hardwareskom uredjaju ) onda se on treba vidjeti u mrezi bez obzira koji je printer ( i da li je uopste ikakav ) prikopcan na njega… ili se i ja tu varam?
[quote=IceBreaker]cekaj malo… kako si prikljucio printer na LinkSys PSUS4 ? mreznim kablom ( tog vjerovatno canonov printer nema ), paralelnim ili USBom? Nisam upoznat sa Linksysovim proizvodima, ali ako se radi o print-serveru ( hardwareskom uredjaju ) onda se on treba vidjeti u mrezi bez obzira koji je printer ( i da li je uopste ikakav ) prikopcan na njega… ili se i ja tu varam?
[quote=afan][quote=IceBreaker]ne vidis printer na suse.u ili print-server? jesi podesio print-server uopste?
Pozdrav
Ice[/quote]
ni jedno ni drugo
:([/quote]
UPDATE: poslije par zvanja tech support od Linksys, uspio sam osposobiti printer/printer-server. Kako mi objasnise, pritner-server se ne vidi na mrezi uopste (?!?) i jednostavno kada nesto pritnas odaberes printer na print menu i on automatski nadje taj printer na mrezi. Nisam bas ovo najbolje skont’o kako/zast, ali radi. Onda sam instalirao printer-server na svoj laptop i - isto radi.
Onda sam pokusao instalirati pritner-server na zenin iBook - medjutim iakoim ahrpa file-ova na Install CD-ju - ni jedan install ne mogu pokrenuti?!? Da napomenem - ja i Mac smo na vi tak oda je mozda neki problem i kod “user”-a
Losa strana je da linksys ne pomaze za Mac kompjutere tako da sam ostavljen na cjedilu - jer glavni razlog cijelog ovog “poduhvata” (prikopcavanje printerea na mrezu) je bas zbog iBook-a.
Na google-u sam nasao solidan broj zalbi i pitanja na forumima kako prikljuciti iBook na PSUS4 print-server ali SAMO jedan odgovor - koji u stvari i nije uopste iskoristljiv.
Imal’ neko da mi pomogne sa iBook-om? Molim vas inace ce mi zena mozak popiti
Interesantno, opis za Canon iPix4000 ne postoji nigdje na netu :). A da probas sa cups-om (http://www.cups.org/)? Imaju drivere za iP4000; mozda bi se moglo uciniti da rade i sa ovim modelom.
poslije par razgovora sa Apple raom i Linksys rajom - dosao sam do zakljucka da je MOGUCE povezati iBook prek oprint server-a na printer - ali je potrebno jedno malo vec hackersko znanje nego sto ga ja imam (a da o vremeneu i ne govorim, pootovo to me Mac ne interesuje da trosim vrijeme na njega :)). Zato je nadjeno solomonsko rjesenje: vracam print servver nazad u prodavnicu a iBook povezujem na printer preko Win-a na koji je priheftan printer.
Znam da cu dobiti “bbuuuuuuuuuuuuuu” za ovakvo “rjesenje”, ali u pitanju je vrijeme.