Canonical i Linspire se dogovorili

Firma koja stoji iza popularne Ubuntu distribucije - Canonical - i čuveni proizvođač komercijalnog desktop Linuxa Linspire (nekadašnji Lindows) postogli su dogovor o saradnji. Iduće verzije Linspire / Freespire distribucije će biti bazirane na Ubuntu. Zauzvrat, Ubuntu korisnici će moći koristiti Click’N’Run. CNR je apsolutno “idiot friendly” sistem za instalaciju softvera koji zahtijeva plaćanje za pojedine komercijalne naslove i do sada je bio dostupan samo za *spire distribucije.

Kako kažu, Linspire je bio frustriran kašnjenjem Debiana koji su ranije koristili kao bazu, a s druge strane Ubuntu je riješio problem podrške za proprietary drajvere i codece koji će ubuduće jednostavno biti uključeni Freespire (drugim riječima, FS = Ubuntu + closed source stuff).

Članak: http://www.desktoplinux.com/news/NS7103672739.html - u članku je dat i fin grafik koji ilustrira relacije između Debian, Ubuntu, Freespire i Linspire distribucija kao i generalnog FOSS community.

Simply Mepis je već neko vrijeme potpuno Ubuntu-based…

Heh, eh sad tu opet seme :slight_smile:

Linspire (Lindows) vec duze se oni tu seme, a Ubuntu je jednostavno premlad da bi naucio. Pa ce neke stvari jednostavno morat naucit iz svojih gresaka.

Iako ovaj deal trenutno izgleda da Ubuntu je definitvni pobjednik, “alo oni su dbili CNR dok su ovi ce biti bazirani na ubuntu” big deal eh?
A ono sto je Ubuntu greska je www.crn.com.

A i da dodame da me nebi cudilo da Ubuntu izadje dobar iz svega ovog, na neki nacin to se uvijek desi :slight_smile:

Slazem se, samo me zanima koliko idiota iz sih distro nabave, ili ce sve ic free.