Koji od časopisa koji se mogu naći kod nas, najviše pišu o linux-u? Ja kupujem hrvatski bug ali od nekih 150 strana, linux-u je
posvećeno samo nekoliko, dok su o win-u 7, kad je izašao pisali na oko bar 15-ak strana.
Slao sam im i pisma koja su objavljivali, ali dobijem odgovor tipa “to se ne koristi dovoljno”. čak mislim da se pomalo i ismijavaju na datu temu. Izgleda da je samo “Go Win Go”. J$%& ih Bil Gates! ;))))
Cest je slucaj da se publiciraju placeni clanci, ne samo u racunarskim casopisima. Reklama je najefektivnija kada konzument nije ni svjestan da ju u pitanju reklama.
Ja sam davnih dana zbog finansijske situacije prestao kupovati pritane medije. Jednostavno sve informacije imam online iz Linux svijeta,
a ne mili mi se dati 10ak maraka za časopis koji piše većinom o Windowsu. Ne mislim da ti magazini ne vrijede svoje pare, no
ja kao Linux korisnik tu ne dobijem puno za taj iznos. Kod Hrvata je bolji PC Chip po pitanju Linuxa. Imaju barem redovnu open source
sekciju na DVD-u, tako da uvijek imaš novi kernel svaki mjesec. INFO ti je isto puno bolji izbor od BUG-a po pitanju Linuxa, a i pomažeš
lokalnu ekonomiju.
Ima doduše, ako te dobro služi engleski, dosta dobrih alternativa za printani medij na netu, dakle nešto a la magazin. Previše ih je da bih ih
sve nabrojao, ali evo moj omiljeni:
Linux Gazette - više za one koji vole prčkati po sistemu, od već malo upućenijih korisnika do gurua. Postoje odavno, tako da je super
vidjeti kako je Linux prije radio, itd.
U Sahinpasicu kod Vjecne vatre sam naletio na neki od linux magazina, ne mogu da se sjetim imena, samo mi je cijena od 35KM ostala u glavi. Kazu da vec godinama svaki mjesec dobijaju taj casopis. Eto, ako nekog interesuje, nek pogleda tamo…
kako bi bilo da mi zapocnemo neki fini casopis? par tutoriala, programcica, skripti nabacit stavimo u pdf i prodajemo online. cak samo prijevodi ako nista, a vjerujem da mozemo svasta nesto smisliti
Nije to tebi samo cijena ostala u glavi, nego je cijena (sasvim opravdano) izbila naziv časopisa iz glave :D[/quote]
Pobjegao sam glavom bez obzira iz knjizare… @Wizz, ja imam u planu vec dugo vremena nesto slicno…trenutno sam u procesu registracije firme, pa je to na cekanju…Svi koji su zainteresovani, burjum, imam spreman hosting za tu stvar…
P.S.
Cak sam i u opis djelatnosti firme dodao “izdavastvo” iskljucivo zbog ovog projekta, s nadom da jednog dana bude moguce da se printa…
Totalno sam zaboravio navesti Svet kompjutera. Prije ga nije bilo u Federaciji, ali sad ga mislim svugdje ima, barem na Opresinim kioscima. Nema
CD, tako da košta 4KM ja mislim. Imaju solidnu Linux rubriku, a najbolja stvar je što stare brojeve stavljaju u arhivu na sajt, tako da se mogu potpuni
čitati:
P.S.
Cak sam i u opis djelatnosti firme dodao “izdavastvo” iskljucivo zbog ovog projekta, s nadom da jednog dana bude moguce da se printa…[/quote]
Nije ti to loše. Ako se zahukti taj segment, pa počneš objavljivati knjige i bude ti trebao urednik i/li profi-priprema ;), viči, jerbo ja već nekoliko godina radim za jednu izdavačku kuću kao urednik/tehnički urednik/DTP… (sve osim fontova i pripreme naslovne /koju ne radim ja već dizajner/ do sada je FOSS: LaTeX rulez :))
Što se tiče časopisa, hmmm, bilo bi to fino, ali da li postoji tržište?
P.S.
Cak sam i u opis djelatnosti firme dodao “izdavastvo” iskljucivo zbog ovog projekta, s nadom da jednog dana bude moguce da se printa…[/quote]
Nije ti to loše. Ako se zahukti taj segment, pa počneš objavljivati knjige i bude ti trebao urednik i/li profi-priprema ;), viči, jerbo ja već nekoliko godina radim za jednu izdavačku kuću kao urednik/tehnički urednik/DTP… (sve osim fontova i pripreme naslovne /koju ne radim ja već dizajner/ do sada je FOSS: LaTeX rulez :))
Što se tiče časopisa, hmmm, bilo bi to fino, ali da li postoji tržište?[/quote]
Nista me ne kosta da probam, pilot projekat …
Ako kad bude doslo do toga, zovem te…