Cd/dvd driver in ubuntu hardy(RIJESENO)

Poslje izvrsenog update-a vise nemogu da gledam dvd ili slusam cd na hardy.Kada pokusam da mountujem drive daje mi poruku da je nemoguce jer drive ne postoji.

/etc/fstab: static file system information.

proc /proc proc defaults 0 0

/dev/hda1

UUID=655d68c1-c05f-4d27-bc5a-e67ef3ddbe15 / ext3 defaults,error
s=remount-ro 0 1

/dev/hda5

UUID=87c96735-964b-46c8-a764-bd69d0cabca0 none swap sw
0 0
/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec 0 0
Pokusao i sa komandom " mount/dev/hdc/media/cdrom" rezultat je ovaj
No such file or directory
Eh sad ako iko moze da pomogne do prije dva dana sve je funkcionisalo perfektno sad nikako.
Hvala za Vase vrijeme i pomoc.

Izgleda da vise nije /dev/hdc nego /dev/scd0, /dev/scd1 itd. Pokusaj s ovim. Kod mene radi

meho, pazi sa tim slash-evima … mislice neko da si M$-ovac… :smiley:

Hehe, jes’, u pravu si :)) Ma nije MS neg’ LaTeX moj brate :wink: Evo popravio sam

I dalje nista,i dalje nemogu da gledam dvd ili radim bilo sta drugo.Evo moj "hwinfo"ako iko moze da pomogne.

: SCSI 500.0: 10602 CD-ROM (DVD)
[Created at block.226]
UDI: /org/freedesktop/Hal/devices/storage_model_DVDRAM_GSA_H10N
Unique ID: twPO.pzP4fIcMmR4
Parent ID: H0_h.P78gQwLLcqE
SysFS ID: /block/sr0
SysFS BusID: 5:0:0:0
SysFS Device Link: /devices/pci0000:00/0000:00:06.0/host5/target5:0:0/5:0:0:0
Hardware Class: cdrom
Model: "HL-DT-ST DVDRAM GSA-H10N"
Vendor: "HL-DT-ST"
Device: "DVDRAM GSA-H10N"
Revision: "JL10"
Driver: “pata_amd”, "sr"
Driver Modules: "pata_amd"
Device File: /dev/sr0 (/dev/sg1)
Device Files: /dev/sr0, /dev/scd0, /dev/disk/by-path/pci-0000:00:06.0-scsi-1:0:0:0, /dev/cdrom1, /dev/cdrw1, /dev/dvd1, /dev/dvdrw1
Device Number: block 11:0 (char 21:1)
Features: CD-R, CD-RW, DVD, DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, DVD+DL, DVDRAM
Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown
Attached to: #30 (IDE interface)
Drive Speed: 48

Obriši sve što ima veze sa DVD-om iz /etc/fstab, na novijim distribucijama montiranje optički uređaja radi HAL + udev kombinacija (al samo ako uređaj nije spomenut u fstab).

u tvom fstabu stoji ovo (pa promijeni):
/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec 0 0

stavi scd0 i probaj ‘sudo mount /media/cdrom’

btw evo kako je meni (fresh install 8.04)

[code]# /etc/fstab: static file system information.

proc /proc proc defaults 0 0

/dev/sda7

UUID=ab1586a3-4e97-41a0-8336-bc5fc89effcc / ext3 relatime,errors=remount-ro 0 1

/dev/sda6

UUID=fa4ddcaa-5858-40f3-9227-dcbb9ebbf02a none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0[/code]
haj uradi ovo:

aldin@ubuntu:~$ ls -lh /dev/cdrom lrwxrwxrwx 1 root root 4 2008-05-03 21:17 /dev/cdrom -> scd0 aldin@ubuntu:~$

radi i ovo ^

inače kod opensuse je tako (nema cd-a u fstabu), CD/DVD se montira automatski u ‘/media/CD/DVD_label’

ps:
malo je ‘zeznuto’ moraš eject ili umount

Dragi moji Adise i Nidia evo pokusao sam obadva nacina koji ste mi objasnili i neradi,kod mene je inace 3 ujutro pa nemogu da gledam vise u ekran,ako imate jos koju ideju prije nego krenem sa reinstalacijom rado bih je poslusao.Hvala Vam na Vasem trudu oko svega do sada isto tako hvala i Mehi i Bo. :slight_smile:

šta si tačno uradio i kojim redoslijedom?

ps:
mislim da ovo fercera -> ukineš kompletnu liniji u kojoj se spominje hdc i reboot

Povuci novi Ubuntu i 15 minuta instalacije, ne bih se patio bezveze :mrgreen:

btw možda da pokreneš live cd od 8.04 pogledaš njegov fstab i skontaš otprilike u kojem grmu leži zec :slight_smile:

E,ovako moze li mi neko objasniti ko je lud?Ja ili moj kompiuter?Reinstalisao sam Ubuntu i nista se nije desilo ista stvar nepostoji dvd burner,onda sam skinuo kubuntu i opet ista stvar nepostoji dvd burner,e sada kad stavim prazan cd ili dvd sve radi mogu da pravim cd,dvd ali nemogu da gledam ni jedan i nemogu da mountujem cak ni u kubuntu (kao administrator).Dok cd sa slikama ili nekim dokumentima otvorim bez problema.Kako god okrenem stvarno mi polako kida zivce :evil:Moram priznati da je ovo prvi put da sam neprijatno iznenaden sa ubuntu/kubuntu,i prije je bilo problema ali nikada ovakvih.Molim Vas:Medo,nidla ako imate strpljenja i vremena da pomognete.

Nakon neprospavane noci… i razmisljanja o nekoj kao “security” temi… implementaciji necega sto bi svima izgledalo na prvu uvrnuto… i totalno nepotrebno… dosao sam do jednog kvalitetnog zakljucka… mrzim distro-e od kojih se ocekuje da prepoznaju nesto…

fino kazem… radi… evo ti tu sve sto treba… i ono radi … i veoma sam zadovoljan rezultatima…

p.s.

moramo naci novo znacenje UBUNTU… slackware is to hard for me… je nekako netacna… vise se cojk namuci sa ubuntuom :slight_smile:

A probaj u /etc/fstab umjesto /dev/hdc ili /dev/scd0 (sto bi oboje trebalo da radi) staviti /dev/dvd i promijeni da nije udf fajlsistem nego da se automatski trazi, znaci tvoj unos u fstabu treba izgledat ovako:

[quote=newinlinuxword]Pokusao i sa komandom " mount/dev/hdc/media/cdrom" rezultat je ovaj
No such file or directory[/quote]
U toj komandi ti fale razmaci, trebalo bi

Problem rijesen,nadam se za stalno.Izgleda da je bila kombinacija dva ili vise u jednom.Poslje promjene koju je predlozio adioe3,izvrsio sam instalaciju libdvd2 i proradilo je sada mogu da gledam dvd(original) i one koji su pravljeni na linuxu.Hvala svima koji su odvojili vremna i strpljenja da pomognu.
BTW vedrane probao sam i tvoj prijedlog i nije radilo.Jos jednom hvala svima na pomoci.