Cdrecord mi ne prepoznaje CD-RW przac!

Kada kucam cdrecord u shell-u prvo na sta naletim je sljedece: No CD/DVD-Recorder device specified.Imam ASUS-ov snimac i znam da je konfigurisan kao cdrom tj mountam ga kao mount /mnt/cdrom.naravno s obzirom da sam laik za linux ne namjeravam snimati cd sa cdrecord nego sa xcdroast ali valjda prvo treba NESTO USTIMATI DA ASUS-ov CD-RW bude prepoznat,iako prilikom podizanja sistema vidim da je prepoznat jer mi rade oba cd-roma.E sad sta ja treba da kucam ili radim da bi eventualno nekad kasnoje pokusao da snimim svoj prvi CD na Linuxu.Prilikomp odizanja sistema u svim tim silnim redovima vidm lijepo dap ise ASUS tj tacan naziv modela.E sad sta je problem ja pojma nemam.Znam samo da mi treba biti instaliran cdrecord za ovaj xcdroast ali ocito da nije proepznat cd przac.

Koji kernel koristiš? uname -r
Ako imaš 2.4.x onda moraš koristiti SCSI emulaciju. hdc=ide-scsi

Nema veze prebacio sam taj cd-rw u drugi racunar nemoram snimati cdove na linuxu.

Joj drug de matere ti intaliraj suse ba

:smiley: :smiley: :smiley: :kul:

ko te nagovori da snimas preko cdrecord kad imas “K3b”

Ovo je odgovor tipa “reinstaliraj Windows”. :slight_smile:
Nije to način rješavanja problema, bar ne na Linuxu.

Ovo je odgovor tipa “reinstaliraj Windows”. :)[/quote]

cestitam :lol:

Ovo je odgovor tipa “reinstaliraj Windows”. :slight_smile:
Nije to način rješavanja problema, bar ne na Linuxu.[/quote]

Mislim da je to ipak bio odgovor tipa RTFM, a ako nećeš rtfm, nađi neku više user-friendly distro. (Slackware, hvala bogu, ne mora biti “user friendly” u Windows smislu, a tu oblast sasvim dobro pokrivaju komercijalne distribucije)

Bez uvrede novajlijama, ali šta mislite koliko ćete vremena provesti nabadajući “pravu kombinaciju” setupa, paketa, ili sl. Treba fino zagrijati stolicu, pročitati (i probati) brdo stvari; a usput je zgodno ako vam sve radi out of the box (na Mandrivi, SuSE ili RedHat-u).

Npr. na jednom drugom thread-u, čovjek nakon više od godinu dana korištenja Slack-a još ima osnovnih problema sa paketima, Već je trebao štagod pročitati o package managementu na Slacku, o različitim pristupima upgrade-u Slack-a sa interneta (npr slapt-get ili swaret), ili makar čuti za ldd komandu.

Ili, npr. novajlija na Slacku ne zna naštimati modem/Internet, i sad, umjesto da za početak koristi neku lakšu (Linux) opciju, vjerovatno svaki put kad hoće nešto pitati pali Windows, lol

Svi smo nekad bili početnici, i uvijek ima nešto novo što možemo naučiti. Ali ponekad previše buke/šuma stvaraju pitanja na koja je već dat odgovor. I mi opet odgovaramo na ista pitanja novim ljudima (jer im stvarno želimo pomoći), ali kad im se pokuša dati kakav savjet, odmah se ljute :wink:

:kul:

Nista vise za reci :smiley:

U pravu si Adise :slight_smile:

Pa dobro zar nemogu obični ljudi koristiti slack. što moramo “svi znati sve” ja sam medicinske/sportske struke i moje visoko obrazovanje nije usmjereno ka unixu ili nekim srodnim obrazovanjima kao kod vecine vas ali ne znaci sad da ja ne trebam da koristim linux ili np slack.Mozda ja ne znam aj da kazemo neke naprednije stvari.Milism ja sam zagovornik narocito na ovim forumima ako necu cojku pomoc necu mu ni odmoc.Zar se nemože nešto naučiti i na ovim forumima.Mislim ako covjek nije istog nivo ne treba ga ponižavati da koristi neke “lakše distribucije”.
Ja osobno nema vremena da idem u detalje sa linuxom zato sto nevidim da ce mi to trebati u moj struci, kao hobi.
Poštovanje.

Nisam rekao neku “nižu”, već “lakšu” distribuciju. SuSE sam koristio i koristim duži niz godina, i ne vidim zašto bi bilo poniženje koristiti SuSE (IMHO najispoliranija distro). Dosta stvari možete naučiti uživo ili pitajući na forumima, ali na kraju dana ipak morate sjesti i nešto sami pročitati i skontati. Kad biste bili student, zar bi bilo normalno da ništa ne učite, pa da okolo svašta pitate, jer niste nijednu lekciju pročitali, a mislite da ćete uz pomoć “magičnih odgovora” sve naučiti.

Vise ljudi koji odgovaraju ovdje na forumu ne koriste slackware …

Potencijalni flame:

Sto da se mucim i rucno konfigurisem stvari, osim ako ne zelim da naucim kako se to radi ? :slight_smile:
Ja sam koristio Slackware … i bio jako zadovoljan, ali sad sam rahat … koristim mandrake kojem skoro sve radi “out of the box” a svim pocetnicima preporucujem ili suse ili mandrake.
Velikih razlika u koristenju (poslije podesavanja) uopste nema … KDE tamo KDE ovamo, GNOME tamo, GNOME ovamo, sve iste aplikacije samo drugacije nasminkane :slight_smile:

Jednostavno Ale moraš shvatiti da Slack nije pravljen za ljude kao ti, tj. ljude kojima Linux nije svakodnevni hobi nego nešto što treba raditi. Možda je tebi Slack riješio neke probleme koje Suse ili Mandriva nije, ali vjeruj da se sve što radi na jednoj Linux distro može uz manje ili više muke “nakalemiti” i na drugu, možda bi to bilo dugoročno rješenje. Npr. ako ti se sviđa brzi i lagani kernel, pročitaš dokument poput http://start.linux.org.ba/Kernel i to je to.

Još nešto, ljudi koji ovdje odgovaraju na pitanja nisu tech support nego su volonteri koji se nadaju da će te usmjeriti ka učenju nekih novih stvari, ako ne pokazuješ nikakvu želju za učenjem onda očekuj da te lagano počnu ignorisati. I u tom pogledu drugi forumi su puno gori od ovoga. IMHO IANAL itd.

[quote]
Još nešto, ljudi koji ovdje odgovaraju na pitanja nisu tech support nego su volonteri koji se nadaju da će te usmjeriti ka učenju nekih novih stvari, ako ne pokazuješ nikakvu želju za učenjem onda očekuj da te lagano počnu ignorisati. I u tom pogledu drugi forumi su puno gori od ovoga. IMHO IANAL itd.[/quote]

U potpunosti se slažem sa tobom vedrane, jer većina pitanja se ponavlja, “i govorim samo za sebe” da sam izgubio sav interes da više podsjećam da postoji nešto što se zove Pretraživanje na forumu i nešto što se zove start.linux.org.ba. Većina ljudi/raje želi stvari servirane na tanjiru koje posluže svrsi izvjesno vrijeme ( so sljedećeg reinstall-a ) i onda hajmo ponovo na forum da pitamo isto. - :frowning: :?