CentOS 6.3 vs. Debian 6.04

kao sto sam rekao sve system settingse odradimo pomocu kickstarta, ali nije to tema vec die7 against CentOS :slight_smile:

Jel to nisi isključio buffers i cache iz zauzeća memorije… ccc die7 die7…[/quote]

intresantno ali ne jer su isti dio memorije :slight_smile: i u tom slucaju bruto je jednako neto[/quote]
Razlog zašto ga ne bi trebalo uključiti u mjerenje je što bi optimalna implementacija cache-a trebalo da koristi SVU dostupnu memoriju. Znači ti si tek pokrenuo sistem i stoji ti tako kako si napisao, sada probaj raditi nešto sa tim sistemima nekoliko dana, pokreni neke servise da se koristi disk itd. pa ih opet spusti. Ako je sve u redu trebala biti slobodna memorija na oba sistema biti blizu nule (nikada neće biti apsolutno nula). Zauzeće memorije za cache za mene je pozitivna stvar a ne negativna jer pokazuje da će performanse u slučaju potrebe biti bolje, a kada zatreba ta memorija će ekspresno biti oslobođena.

A da odgovorim @nidla-u, jednostavno CentOS kernel je “fat” i sam za sebe zauzme nekih 30-40 MB dok Debian kernel zauzima oko 12 MB. To je cijena user-friendliness :slight_smile: ali u današnje doba u pitanju su trivijalne količine RAMa.

Ostatak diskusije Debian vs. CentOS ne komentarišem.

[quote=vedran][quote=die7][quote=vedran]
Jel to nisi isključio buffers i cache iz zauzeća memorije… ccc die7 die7…[/quote]

intresantno ali ne jer su isti dio memorije :slight_smile: i u tom slucaju bruto je jednako neto[/quote]
Razlog zašto ga ne bi trebalo uključiti u mjerenje je što bi optimalna implementacija cache-a trebalo da koristi SVU dostupnu memoriju. Znači ti si tek pokrenuo sistem i stoji ti tako kako si napisao, sada probaj raditi nešto sa tim sistemima nekoliko dana, pokreni neke servise da se koristi disk itd. pa ih opet spusti. Ako je sve u redu trebala biti slobodna memorija na oba sistema biti blizu nule (nikada neće biti apsolutno nula). Zauzeće memorije za cache za mene je pozitivna stvar a ne negativna jer pokazuje da će performanse u slučaju potrebe biti bolje, a kada zatreba ta memorija će ekspresno biti oslobođena.

A da odgovorim @nidla-u, jednostavno CentOS kernel je “fat” i sam za sebe zauzme nekih 30-40 MB dok Debian kernel zauzima oko 12 MB. To je cijena user-friendliness :slight_smile: ali u današnje doba u pitanju su trivijalne količine RAMa.

Ostatak diskusije Debian vs. CentOS ne komentarišem.[/quote]
da taj mehanizam sam objansio u kratkim crtama na replici nidli , nazalost isti nije optimalan pogotovo u kombinciji sa shared memory i huge pages

ipak da ostanem kod CentOS, isti su nazalost spori sto se tice update, evo npr Oracle je brzi u nekim stvarima cak i od samog Red Hata i jasno je da ce ubrzo “nesalomljivi Linux” prevazici istog i u samom OS Develu ako nista onda radi Oracle, nazalost korisnici CentOSa su osudjeni na cekanje update i po nekoliko sedmica nakon sto RedHat nadje rijesenje i postavi na ftp o scientificu koji je brzi od CentOSa i da ne govorim recimo ovdje ima dobar post:
http://bitrate.epipe.com/rhel-vs-centos-scientific-oracle-linux-6_187

i debian je comunity based ali jedan ako i ne i najbrzi security patcher uopste

naravno nije sve tako gadno iako cekati novi realse CentOsa je postalo pretesko pogotov u nasoj kombinaciji gdje je CentOS koristen kao test enviroment a RHEl kao produktivni ipak kod zadnjeg puta cekali smo par mjeseci na novi relase:
http://www.rackaid.com/resources/things-to-know-about-centos-linux

Onda recimo komparacija Satelite vs. Spacewalk licno iz iskustva znam i tvrdim Spacewalk je tuzan projekt, nestabilan, gladan (8GB RAMa 4CPUx2Core) i opet nije u stanju odraditi deployment 1x paketa na 300 masina a da nemoram razvaliti Oracle da mu pomognem, licno sam Teamu Spacewalka poslao 4 poboljsanja sheme i skedjulinga (lijepa rijec) i opet je buggy (vjerovatno je do mene), o cobleru i da ne pricam , ovi se busaju da su ga napravili u 100 linija coda…cudno je koliko se moze gresaka naraviti u tih par redova

btw. vi ako nemate nista protiv ja bi i dalje “pljuvao” po istom ako nista bar da neko ima koristi od moje kritike pri izboru ili dok se ne javi neki kontra-argument, kazem mozda je do onog ispred monitora

Naravno! Korisnija je kvalitetna pljuvačina (u smislu argumenata) nego uobičajeni komentari VOLIM X !!.. A JA VOLIM Y !!!.. PLZ DIE(7) !! …

ma linux je smece :slight_smile: windows 8 for the win! :slight_smile:
windows server 2012 ce imati METRO INTERFACE! beat that debian! :wink:

Pa sta je sad bolje? Zaista, ne zezam se.

do kraja mjeseca trebam odraditi konacnu usporedbu sto nije ni mala ni jednostavna stvar, kad zavrsim izbacicu na blogu pro i contra

Heh vezano za ovu staru diskusiju naletjeh danas na ovaj prilično zabavan sajt: www.linuxatemyram.com

ima ovdje takodje ljep opis linux Memory Managementa
http://www.tldp.org/LDP/tlk/mm/memory.html

i dalje kazem ne znam koliko je je logicno nesto odbijati ako je u tom momentu zauzeto :slight_smile: bezobzira sto se to moze u datom momentu iskoristiti :slight_smile:

btw. usporedba CentOSa vs. Debiana je pokazala da je Debian za par debljih nijansi bolji, posto su na poslu politicki uspjeli da me “razuvjere” i dalje se gura ova prvi :frowning: , a na blogu budem postao kad budem preradio rezultate

stavka: veći izbor precompiled paketa

• debian
  • centos/rh