kao sto sam rekao sve system settingse odradimo pomocu kickstarta, ali nije to tema vec die7 against CentOS
Jel to nisi isključio buffers i cache iz zauzeća memorije… ccc die7 die7…[/quote]
intresantno ali ne jer su isti dio memorije i u tom slucaju bruto je jednako neto[/quote]
Razlog zašto ga ne bi trebalo uključiti u mjerenje je što bi optimalna implementacija cache-a trebalo da koristi SVU dostupnu memoriju. Znači ti si tek pokrenuo sistem i stoji ti tako kako si napisao, sada probaj raditi nešto sa tim sistemima nekoliko dana, pokreni neke servise da se koristi disk itd. pa ih opet spusti. Ako je sve u redu trebala biti slobodna memorija na oba sistema biti blizu nule (nikada neće biti apsolutno nula). Zauzeće memorije za cache za mene je pozitivna stvar a ne negativna jer pokazuje da će performanse u slučaju potrebe biti bolje, a kada zatreba ta memorija će ekspresno biti oslobođena.
A da odgovorim @nidla-u, jednostavno CentOS kernel je “fat” i sam za sebe zauzme nekih 30-40 MB dok Debian kernel zauzima oko 12 MB. To je cijena user-friendliness ali u današnje doba u pitanju su trivijalne količine RAMa.
Ostatak diskusije Debian vs. CentOS ne komentarišem.
[quote=vedran][quote=die7][quote=vedran]
Jel to nisi isključio buffers i cache iz zauzeća memorije… ccc die7 die7…[/quote]
intresantno ali ne jer su isti dio memorije i u tom slucaju bruto je jednako neto[/quote]
Razlog zašto ga ne bi trebalo uključiti u mjerenje je što bi optimalna implementacija cache-a trebalo da koristi SVU dostupnu memoriju. Znači ti si tek pokrenuo sistem i stoji ti tako kako si napisao, sada probaj raditi nešto sa tim sistemima nekoliko dana, pokreni neke servise da se koristi disk itd. pa ih opet spusti. Ako je sve u redu trebala biti slobodna memorija na oba sistema biti blizu nule (nikada neće biti apsolutno nula). Zauzeće memorije za cache za mene je pozitivna stvar a ne negativna jer pokazuje da će performanse u slučaju potrebe biti bolje, a kada zatreba ta memorija će ekspresno biti oslobođena.
A da odgovorim @nidla-u, jednostavno CentOS kernel je “fat” i sam za sebe zauzme nekih 30-40 MB dok Debian kernel zauzima oko 12 MB. To je cijena user-friendliness ali u današnje doba u pitanju su trivijalne količine RAMa.
Ostatak diskusije Debian vs. CentOS ne komentarišem.[/quote]
da taj mehanizam sam objansio u kratkim crtama na replici nidli , nazalost isti nije optimalan pogotovo u kombinciji sa shared memory i huge pages
ipak da ostanem kod CentOS, isti su nazalost spori sto se tice update, evo npr Oracle je brzi u nekim stvarima cak i od samog Red Hata i jasno je da ce ubrzo “nesalomljivi Linux” prevazici istog i u samom OS Develu ako nista onda radi Oracle, nazalost korisnici CentOSa su osudjeni na cekanje update i po nekoliko sedmica nakon sto RedHat nadje rijesenje i postavi na ftp o scientificu koji je brzi od CentOSa i da ne govorim recimo ovdje ima dobar post:
http://bitrate.epipe.com/rhel-vs-centos-scientific-oracle-linux-6_187
i debian je comunity based ali jedan ako i ne i najbrzi security patcher uopste
naravno nije sve tako gadno iako cekati novi realse CentOsa je postalo pretesko pogotov u nasoj kombinaciji gdje je CentOS koristen kao test enviroment a RHEl kao produktivni ipak kod zadnjeg puta cekali smo par mjeseci na novi relase:
http://www.rackaid.com/resources/things-to-know-about-centos-linux
Onda recimo komparacija Satelite vs. Spacewalk licno iz iskustva znam i tvrdim Spacewalk je tuzan projekt, nestabilan, gladan (8GB RAMa 4CPUx2Core) i opet nije u stanju odraditi deployment 1x paketa na 300 masina a da nemoram razvaliti Oracle da mu pomognem, licno sam Teamu Spacewalka poslao 4 poboljsanja sheme i skedjulinga (lijepa rijec) i opet je buggy (vjerovatno je do mene), o cobleru i da ne pricam , ovi se busaju da su ga napravili u 100 linija coda…cudno je koliko se moze gresaka naraviti u tih par redova
btw. vi ako nemate nista protiv ja bi i dalje “pljuvao” po istom ako nista bar da neko ima koristi od moje kritike pri izboru ili dok se ne javi neki kontra-argument, kazem mozda je do onog ispred monitora
Naravno! Korisnija je kvalitetna pljuvačina (u smislu argumenata) nego uobičajeni komentari VOLIM X !!.. A JA VOLIM Y !!!.. PLZ DIE(7) !! …
ma linux je smece windows 8 for the win!
windows server 2012 ce imati METRO INTERFACE! beat that debian!
Pa sta je sad bolje? Zaista, ne zezam se.
do kraja mjeseca trebam odraditi konacnu usporedbu sto nije ni mala ni jednostavna stvar, kad zavrsim izbacicu na blogu pro i contra
Heh vezano za ovu staru diskusiju naletjeh danas na ovaj prilično zabavan sajt: www.linuxatemyram.com
ima ovdje takodje ljep opis linux Memory Managementa
http://www.tldp.org/LDP/tlk/mm/memory.html
i dalje kazem ne znam koliko je je logicno nesto odbijati ako je u tom momentu zauzeto bezobzira sto se to moze u datom momentu iskoristiti
btw. usporedba CentOSa vs. Debiana je pokazala da je Debian za par debljih nijansi bolji, posto su na poslu politicki uspjeli da me “razuvjere” i dalje se gura ova prvi , a na blogu budem postao kad budem preradio rezultate
stavka: veći izbor precompiled paketa
- debian
- centos/rh