CentOS 6.3 vs. Debian 6.04

posto sam zaduzen na poslu da provjerim obadvije Distribucije za konacni izbor (zna se sta ja preferiram :slight_smile: i da bude fer ispalo je da ipak mora jos jedna distribucija se usporediti
tako da cu sledecih dana provjeriti uzduz i poprijeko i jednu i drugu (naravno samo basic install) i nabaciti na svoj blog detaljnu usporedbu kako iz fokusa OS tako iz administracije u enterprise enviromentu.

obadva systema installirana samo kao basic

na CentOS dekativiran

• iptables6
  • postfix
  • netfs

Na Debianu deaktivran

• exim4
  • acpid
  • bootlogs
  • rc.local
  • rsyslog
  • rmnologin
  • stopboot

CentOS 6
670 MB kod 209 paketa

Debian
864 MB kod 356 paketa

intresantno da CentOs u takvom stanju treba 89M RAMA dok Debian 33MB
Btw. crko monitor od mini maca dok se neskupi sirotinje nema nego na notebokuu sa windows koji je inace za igre namjenjen raditi kod kuce, to je bas tuzno i premijerno nakon 16 god linux u mom privatnom okrugu :frowning:

Uploaded with ImageShack.us

Zasto exim ? Ostavio default ?

exim je default na debianu ako si na to mislio, malo je potesko skuziti te prosto proste recenice i upitnike :slight_smile:

Ma znam da je default, al’ ja zbog veselih iskustava vazda ukinem exim i dignem postfix…

ja na centosu ukidam sendmail :wink:

Nisi procito sta covjek napiso bolan, pise deaktiviro exim4 na debianu :slight_smile:

Jel to nisi isključio buffers i cache iz zauzeća memorije… ccc die7 die7…

Jel to nisi isključio buffers i cache iz zauzeća memorije… ccc die7 die7…[/quote]

hint: free -m

Moja greska… :slight_smile:

Jel to nisi isključio buffers i cache iz zauzeća memorije… ccc die7 die7…[/quote]

intresantno ali ne jer su isti dio memorije :slight_smile: i u tom slucaju bruto je jednako neto

hint: free -m[/quote]

:slight_smile: cini mi se da mi je poznato ali ne :slight_smile: a to se nadovezuje na Vedranovu izjavu, linux koristi u sklopu MM subsystema mehanizeme poput LRU i vm.swappiness a i buffer i cache jesu dio odnosno unutar primarne (fizcke) memorije dok aplikacijama ne postane usko one su i iz fokusa kernela used at moment.

free pokazuje ratio koristenja RAMa sa strane koristenja resoursa aplikacija ali i sa strane samog OS i onda dolazi na djeljenje i pomisao da tu ima razlike u momentanom stanju u biti ne, sto je zauzeto je zauzeto i ima svoju logiku odnosno dio je mehanizma Memory managementa.

recimo to kad bi podesili vm.swappines = 100
kernelswap deamon ce se ne koristne resourse gurati u swap, neto memorija ce bit koristena manje bruto je isti ali system sporiji :slight_smile:

isto i sa echo 3 | tee /proc/sys/vm/drop_caches
koji ce isprazniti cache, dio koji je rezrvisan u fizickoj memoriji odnosno neto ce se smanjiti ali system ce ponovo izgubiti na preformansu

iz tog razloga je meni bruto=neto

btw. recimo kad ispraznim cache centos i dalje se vrti kod 50MB (ipak ostaje 6mb u cache) dok Debian ide na 17MB (cache 4MB), no svaka komunikacija sa block device driverima ce oduzimati memoriju bez obzira na user interpretaciju bruto=neto

[quote=die7][quote=nidla][quote=vedran]

hint: free -m[/quote]

:slight_smile: cini mi se da mi je poznato ali ne :slight_smile: a to se nadovezuje na Vedranovu izjavu, linux koristi u sklopu MM subsystema mehanizeme poput LRU i vm.swappiness a i buffer i cache jesu dio odnosno unutar primarne (fizcke) memorije dok aplikacijama ne postane usko one su i iz fokusa kernela used at moment.

free pokazuje ratio koristenja RAMa sa strane koristenja resoursa aplikacija ali i sa strane samog OS i onda dolazi na djeljenje i pomisao da tu ima razlike u momentanom stanju u biti ne, sto je zauzeto je zauzeto i ima svoju logiku odnosno dio je mehanizma Memory managementa.

recimo to kad bi podesili vm.swappines = 100
kernelswap deamon ce se ne koristne resourse gurati u swap, neto memorija ce bit koristena manje bruto je isti ali system sporiji :slight_smile:

isto i sa echo 3 | tee /proc/sys/vm/drop_caches
koji ce isprazniti cache, dio koji je rezrvisan u fizickoj memoriji odnosno neto ce se smanjiti ali system ce ponovo izgubiti na preformansu

iz tog razloga je meni bruto=neto

btw. recimo kad ispraznim cache centos i dalje se vrti kod 50MB (ipak ostaje 6mb u cache) dok Debian ide na 17MB (cache 4MB), no svaka komunikacija sa block device driverima ce oduzimati memoriju bez obzira na user interpretaciju bruto=neto[/quote]

pa što onda ne odeš i vidiš stavku po stavku koji to proces/aplikacije troše tu razliku :wink:

ono po meni između ova dva (za servere) je bukvalno koji cd ili iso image ti prije dođe pod ruku :slight_smile:

prvi pod ruku nije bas nice, ipak se treba zabaviti izborom Distra a CentOs definitvno gubi u toj igri :slight_smile:

ima i drugih mana koje vidim kod CentOSa npr. sam installer isti primitivan i nekoristan, system se dijeli na gui i text based, za prvi treba >512MB (mislim da starta sa 640MB) imali smo ovo u nekom postu nedavno, dok drugi text based nesluzi bez kickstarta nicemu.

Gui instaler je spor, oduzima vremena, nepregledan je, konfuzan.
text instaler je kastriran i opasan :slight_smile:

• ne nudi mogucnost particioniranja diska vec radi default incijalizaciju prvog diska ili svih diskova (ups pogresan disk i ok) i kreira lvm group root i swap, za boot uzima per default 500MB od kojih su koristena tek 30MB, kakva je to logika, swapu je fixan na 1GB srecom ne kao prije nediu po logici x 2, nrp kada bi instalirao text based na systemu sa 192GB RAMa swap je bio 384GB :slight_smile: (bad joke)

• ne nudi mogucnost podesavanja network interfejsa i hostname (preko boot parametra nedokumentovano se moze ukucati aksnetwork i hostname=blub.de)

• netinstall ne nudi listu mirrora vec moras ukucati istu, kasnije se nadas da ce logika yum korisiti next neared channel u komsiluku sto nije uvijek slucaj

• text installer u netmodusu instalira samo core system, zasto se onda zove text mode a ne odmah netcore installer :slight_smile:

ergo bez kickstarta u kojem definisem pakete, partiton layout, SElinux, network text install = djubar

Drugo do 6 CentOs je korisito md5 passwords tek sad uzima sha512 algoritam
Trece SElinux isiti je u razvoju od 70 :slight_smile: i jos nije zrel za stvarno koristenje administratori koji su ga koristili znaju o cemu govorim chcon/restorecon i pravljenje sopstveni dinamickih domania dok je jedno oko na auditd potvrdice da je isti samo issue by use :slight_smile:

Onda package management kod centosa u pogedu update i stabilnosti

prije je postojao mehanizam koji je bacao metadata sad je cinimi se svaka 4 sata, sto znaci svaki za novi paket ili treba da se doceka taj ciklus ili treba da se odradi yum clean metadata da bi isti tj novi paket postao vidljiv, mozda je to u privatnom sektoru ok ali ne u poslovnom

Nedesava se jednom zadnji put da update politika CentOSa nam stvori probleme zadnji put sa sudo package koji je promjenio security context u var i tmp da su nam systemi skoro postali nekorisni

dobro trenutno je CentOS na zubu, doce i Debianove mane (mada njih je manje)

[quote=die7]prvi pod ruku nije bas nice, ipak se treba zabaviti izborom Distra a CentOs definitvno gubi u toj igri :slight_smile:

ima i drugih mana koje vidim kod CentOSa npr. sam installer isti primitivan i nekoristan, system se dijeli na gui i text based, za prvi treba >512MB (mislim da starta sa 640MB) imali smo ovo u nekom postu nedavno, dok drugi text based nesluzi bez kickstarta nicemu.

Gui instaler je spor, oduzima vremena, nepregledan je, konfuzan.
text instaler je kastriran i opasan :slight_smile:

• ne nudi mogucnost particioniranja diska vec radi default incijalizaciju prvog diska ili svih diskova (ups pogresan disk i ok) i kreira lvm group root i swap, za boot uzima per default 500MB od kojih su koristena tek 30MB, kakva je to logika, swapu je fixan na 1GB srecom ne kao prije nediu po logici x 2, nrp kada bi instalirao text based na systemu sa 192GB RAMa swap je bio 384GB :slight_smile: (bad joke)

• ne nudi mogucnost podesavanja network interfejsa i hostname (preko boot parametra nedokumentovano se moze ukucati aksnetwork i hostname=blub.de)

• netinstall ne nudi listu mirrora vec moras ukucati istu, kasnije se nadas da ce logika yum korisiti next neared channel u komsiluku sto nije uvijek slucaj

• text installer u netmodusu instalira samo core system, zasto se onda zove text mode a ne odmah netcore installer :slight_smile:

ergo bez kickstarta u kojem definisem pakete, partiton layout, SElinux, network text install = djubar

Drugo do 6 CentOs je korisito md5 passwords tek sad uzima sha512 algoritam
Trece SElinux isiti je u razvoju od 70 :slight_smile: i jos nije zrel za stvarno koristenje administratori koji su ga koristili znaju o cemu govorim chcon/restorecon i pravljenje sopstveni dinamickih domania dok je jedno oko na auditd potvrdice da je isti samo issue by use :slight_smile:

Onda package management kod centosa u pogedu update i stabilnosti

prije je postojao mehanizam koji je bacao metadata sad je cinimi se svaka 4 sata, sto znaci svaki za novi paket ili treba da se doceka taj ciklus ili treba da se odradi yum clean metadata da bi isti tj novi paket postao vidljiv, mozda je to u privatnom sektoru ok ali ne u poslovnom

Nedesava se jednom zadnji put da update politika CentOSa nam stvori probleme zadnji put sa sudo package koji je promjenio security context u var i tmp da su nam systemi skoro postali nekorisni

dobro trenutno je CentOS na zubu, doce i Debianove mane (mada njih je manje)[/quote]

ma bježi ti nas ovdje ložiš a već skonto koju ćeš distro :slight_smile: nejse, kao što rekoh, meni je fakat svejedno oba su se pokazala ok, bara bara

http://wiki.centos.org/TipsAndTricks/KickStart

malo me kod debiana kod nekih paketa ako ima da te pita hoš ovo hoš ono, recimo apt-get install postfix i onda počne hoš localhost, hoš site, i onda ti fino zaboraviš pa kad se sjetiš skontaš da ono tek otpakovao pakete i nije ništa instalirao

nemoj korisiti netinstall koristi minimal iso

gui/text installer na debianu nije ništa pametniji/gluplji ne znaš ni jesil’ poš’o il’ si doš’o, pogotovo kad se ganjaš sa particionisanjemi nikako a da ne govorim da se jedva izađe/naklika iz localization loop-a :slight_smile:

oko particionisanja, mrsko mi sad probati ali na guiju definitvno možeš štimati particije, jes da je po defaultu ide na lvm, i kad ideš guijem možeš dodati ip adresu,

ipak možeš odabrati disk, provjeri, a i nekome je lvm prednost :wink:

http://wiki.centos.org/TipsAndTricks/ExpandLV

hehe, redovno ukidam selinux nakon instalacije, zadnji put me nagios (cgi) napomenu :slight_smile:

koliko dugo imaš debian update?

iza centosa indirektno stoji firma i to gigant.

ps -e -orss=,args= | sort -b -k1,1n | pr -TW$COLUMNS

Centos netinstall nevuce packages iz updatesa, sto znaci da za razliku od debiana nije fresh vec je outdated i poslije core instalacije treba mu 90 mb update
Zar je problem podesiti channels da budu default base i updates pri samoj instalaciji netmodusa???

Onda Spacewalk kao ober SUS, zbog cega se nemoze podesiti lista packagesa koji mi trebaju, cemu moram vuci 12000 paketa koje nikad necu korisiti?

@Nidla, ja da vec godinama ali jos moram ove svoje razuvjeriti :slight_smile: trenutno imamo preko 300 vm na CentOSu a ide mi na zivce i to iz navedenih i razloga koji ce jos sljediti
btw. kickstart je kao sto sam rekao jedina mogucnost da se koristi CentOS customized instalacija u masovnom deploymentu, ipak u 2012 CentOS text instal per default je bas bad issue.
gui install no way ali naravno da nudi sve napomenuto samo takava instalacija traje 5 x duze
minimal iso nedonosi hrpu potrebnih paketa tako da je postinstall potreban citaj no way
debian updates 3-5 godina to je ok stim da se treba doracunati i freez point od dvije godine gdje se distribucja stima i onda kao stable izbaci

debian text installer poogtovo u expert modus je daleko superiorniji, nudjenje svih opcija su za nekog zlo za nekog dobro, po meni je perfektan, mogu podesiti system kako hocu pro samom startu, naravno i debijan moze korisiti kickstart.

btw. ja korisitm/administriram i centos i debian vec godinama, ali me prvi poslovno sve vise pocinje nervirati zato i startam kampanju keep your nerves use debian, a ovaj post je iz fokusa enterprise administracije servera i naravno tu ne samo da ja dizem rejting debijanu vec da cujem i tudja iskustva.

recimo centos je dobar da ne kažem malo bolji ako ideš u business sa oracleom

… a za tih 300komada, pa za bar pola možeš da napraviš jednu vm/template i samo kloniraš + reinicijalizacija mac adresa

zar se ti ono nisi razmetao s memorijom :slight_smile: a sad cjepidlačiš :wink:

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=6957

p.s.
kickstart fajl nakon instalacije ostane u /root folderu

[quote=nidla]recimo centos je dobar da ne kažem malo bolji ako ideš u business sa oracleom

… a za tih 300komada, pa za bar pola možeš da napraviš jednu vm/template i samo kloniraš + reinicijalizacija mac adresa

zar se ti ono nisi razmetao s memorijom :slight_smile: a sad cjepidlačiš :wink:

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=6957

p.s.
kickstart fajl nakon instalacije ostane u /root folderu[/quote]

Oracle ce ubrzo ukinuti support za sve sem Linux unbrakable distros, po pitanu toga bice svejedno koji ces distro koristiti, do tada korisitim redhat u kombinaciji sa oracle drugacije neide :slight_smile:
kloniranje systema odnosno deplyoment je kod nas iz sigurnosni razloga zabranjeno aka ziv covjek mora pratiti instalciju jedino kickstart je dozvoljen kao pomoc

ne ja se nisam razmetao memorijom nego sam govorio o restricijama instalera u centosu i u biti negativno izjavio protiv istih :), a to kolkio je RAMa dovoljno i koliko system per default zauzima su mislim dva razlicita para cipela

Da kickstart tj anaconda.cfg ostaju u rootu ali samo default setting sve customized (pre/post settings) moras redirectovati u isti odnosno dodatni fajl, napisacu na blogu recimo kako ja radim kickstart koji inkludiram system settings aka preinstall/postinstall

naravno, kada snimaš debian netinstall, on u toku instalacije skida pakete pa to nekada zna potrajati/nervirati zavisno od starosti verzijee debiana, tako da nakon instala ti u proincipu budeš up to date, ali ipak si isto potrošio bandwitha tj downloada i vremena čekajući (osim ako nemaš neki loco mirror)

i cim instalacija zavrsi … ziv covjek uradi … vim /etc/selinux/config, … SELINUX=disabled

:wink: