[quote=die7]prvi pod ruku nije bas nice, ipak se treba zabaviti izborom Distra a CentOs definitvno gubi u toj igri
ima i drugih mana koje vidim kod CentOSa npr. sam installer isti primitivan i nekoristan, system se dijeli na gui i text based, za prvi treba >512MB (mislim da starta sa 640MB) imali smo ovo u nekom postu nedavno, dok drugi text based nesluzi bez kickstarta nicemu.
Gui instaler je spor, oduzima vremena, nepregledan je, konfuzan.
text instaler je kastriran i opasan
-
ne nudi mogucnost particioniranja diska vec radi default incijalizaciju prvog diska ili svih diskova (ups pogresan disk i ok) i kreira lvm group root i swap, za boot uzima per default 500MB od kojih su koristena tek 30MB, kakva je to logika, swapu je fixan na 1GB srecom ne kao prije nediu po logici x 2, nrp kada bi instalirao text based na systemu sa 192GB RAMa swap je bio 384GB (bad joke)
-
ne nudi mogucnost podesavanja network interfejsa i hostname (preko boot parametra nedokumentovano se moze ukucati aksnetwork i hostname=blub.de)
-
netinstall ne nudi listu mirrora vec moras ukucati istu, kasnije se nadas da ce logika yum korisiti next neared channel u komsiluku sto nije uvijek slucaj
-
text installer u netmodusu instalira samo core system, zasto se onda zove text mode a ne odmah netcore installer
ergo bez kickstarta u kojem definisem pakete, partiton layout, SElinux, network text install = djubar
Drugo do 6 CentOs je korisito md5 passwords tek sad uzima sha512 algoritam
Trece SElinux isiti je u razvoju od 70 i jos nije zrel za stvarno koristenje administratori koji su ga koristili znaju o cemu govorim chcon/restorecon i pravljenje sopstveni dinamickih domania dok je jedno oko na auditd potvrdice da je isti samo issue by use
Onda package management kod centosa u pogedu update i stabilnosti
prije je postojao mehanizam koji je bacao metadata sad je cinimi se svaka 4 sata, sto znaci svaki za novi paket ili treba da se doceka taj ciklus ili treba da se odradi yum clean metadata da bi isti tj novi paket postao vidljiv, mozda je to u privatnom sektoru ok ali ne u poslovnom
Nedesava se jednom zadnji put da update politika CentOSa nam stvori probleme zadnji put sa sudo package koji je promjenio security context u var i tmp da su nam systemi skoro postali nekorisni
dobro trenutno je CentOS na zubu, doce i Debianove mane (mada njih je manje)[/quote]
ma bježi ti nas ovdje ložiš a već skonto koju ćeš distro nejse, kao što rekoh, meni je fakat svejedno oba su se pokazala ok, bara bara
http://wiki.centos.org/TipsAndTricks/KickStart
malo me kod debiana kod nekih paketa ako ima da te pita hoš ovo hoš ono, recimo apt-get install postfix i onda počne hoš localhost, hoš site, i onda ti fino zaboraviš pa kad se sjetiš skontaš da ono tek otpakovao pakete i nije ništa instalirao
nemoj korisiti netinstall koristi minimal iso
gui/text installer na debianu nije ništa pametniji/gluplji ne znaš ni jesil’ poš’o il’ si doš’o, pogotovo kad se ganjaš sa particionisanjemi nikako a da ne govorim da se jedva izađe/naklika iz localization loop-a
oko particionisanja, mrsko mi sad probati ali na guiju definitvno možeš štimati particije, jes da je po defaultu ide na lvm, i kad ideš guijem možeš dodati ip adresu,
ipak možeš odabrati disk, provjeri, a i nekome je lvm prednost
http://wiki.centos.org/TipsAndTricks/ExpandLV
hehe, redovno ukidam selinux nakon instalacije, zadnji put me nagios (cgi) napomenu
koliko dugo imaš debian update?
iza centosa indirektno stoji firma i to gigant.
ps -e -orss=,args= | sort -b -k1,1n | pr -TW$COLUMNS