CentOS: Grub na disketi?

Jel moguce kako nastimat da se prilikom installa CentOSa grub snimi na disketu da se boota sa diskete? Ovo pitam iz razloga sto vec imam dual boot koji se ucitava iz mbra, pa ne bi htjeo da se tu stanje dodatno komplicira.

Ili, mogu li tu disketu napravit naknadno? Posto mogu recimo otic na fax za racunar sa centosom

Možeš sve naknadno. Uostalom ne moraš ni praviti boot disketu. Samo u postojećem GRUB-u napravi dodatnu opciju za pokretanje CentOS-a.
GRUB Boot disketu praviš tako što je formatiraš u nekom fajl sistemu (vfat, ext2), dodaš neophodne fajlove: stage1, _stage1_5, stage2 i menu.lst. Sve to smjestiš u grub folder na disketi. Na računaru kucaš:

[code]grub

root (fd0)
setup
quit[/code]
Mislim da je to sve.

Aha, hvala probacu.

Nemam Grub trenutno, radi se o Windowsovom dual boot, pa mi se nesto ne mjesa jos i Grub, da se nesto ne razvali …

Elem, eksperimentirat cu na faxu sa disketom valjda skontam. Od podataka koji su mi potrebni, moram samo znat particiju na kojoj mi je CentOs(sda7 u mom slucaju) ili jos nesto? Da popisem da mi ne zafali kad pocnem radit

Najbolje je da pri instalaciji distribucije odabereš da se GRUB instalira na fd0. Ako ne mežeš to onda ti je bitno gdje se nalazi kernel i gdje se nalazi / particija i u menu.lst napišeš ovako nešto:

title Linux root (hd0,0) <-- particija gdje se nalazi kernel kernel --no-mem-option /lfskernel ro root=/dev/hda5 <-- particija gdje se nalazi sistem
E, sad ti nekad postoji i initrd… tu ti ne mogu pomoći. :frowning:

[quote=Not now, John!]Najbolje je da pri instalaciji distribucije odabereš da se GRUB instalira na fd0. Ako ne mežeš to onda ti je bitno gdje se nalazi kernel i gdje se nalazi / particija i u menu.lst napišeš ovako nešto:

title Linux root (hd0,0) <-- particija gdje se nalazi kernel kernel --no-mem-option /lfskernel ro root=/dev/hda5 <-- particija gdje se nalazi sistem
E, sad ti nekad postoji i initrd… tu ti ne mogu pomoći. :([/quote]
Pa problem je sto nema opcije da instalira GRUB na fd0 prilikom instalacij, sto mi je nelogicno … Sto se ovoga tice, buduci da sam sve instalirao na particiju sda7 znaci da je i kernel i sistem tamo … U svakom slucaju probat cu, hvala

Damir_B, ne bi da te povrijedim ili cak ma … mislim izvini al reko si malo “gluposti” ovdje.

De ono zaustavi se na sec, pa za to vrijeme skontaj sta si tu reko :wink:

Malo si zbunjen oko mbr sda, diskova uopste. de …

Ma slusaj, de nadji nekog ko je malo ovako linux “expertan” da ti malo pomogne. I na kraju CentOS u mom misljenju nije jedan od operativnih koji dizes sa diskete, ma fakticki koji i ne gasis kad ga bootas, al disketa je opet.

Da pojasnim:

Sa MBR-a primarnog diska dize mi se DualBoot Win XP/98. GRUB kao takav, prilikom instalacije CentOS-a nema opcije da se snimi na DISKETU, fd0. sda7 sam naveo kao primjer ne vidim u cemu je problem, ali ponovit cu pitanje: Zanimalo me je kako kreirati disketu na kojoj se nalazi GRUB koji bi pokretao CentOS koji se nalazi instaliran na particiji sda7. Opet mi nije jasno sta je tu glupo?

Ne vidim u cemu sam pogrijesio te ne vidim za sto ti je trebao ovaj komentar, ako neces da odgovoris nem pises nista i cao …

Kad bolje razmislim, odgovor na ovo pitanje naci cu sam, hvala na pomoci, pitat nekog strucnog, a prije toga procitat manual. Hvala i molim moderatore da zakljucaju topic da ne smetam vise …

Znači ne želiš da instaliraš GRUB u mbr već želiš da ostaviš Windows loader u mbr-u a kada hoćeš Linux da ubacuješ disketu sa koje se diže GRUB. Pa fino reci.
Probaj ovo :
http://www.911cd.net/forums/lofiversion/index.php/t12892.html
ili ovo:
http://orgs.man.ac.uk/documentation/grub/grub_3.html
pa možda i:
GRUB wiki

Ja reko da ne povrijedim, al ocami u ovakvim slucajevima i pored najbolje namejre se necu vise trudit.

Absinthe, de malo spusti loptu. Ako ne želiš ili ne znaš pomoći, nemoj se ni javljati a posebno, nemoj vrijeđati korisnike foruma kojima treba pomoć. Koliko god to tebi bilo čudno, postoji dosta nas koji nismo “expertni” a ovaj forum vidimo kao mjesto gdje možemo naći odgovor na mnogobrojna pitanja koje imamo.

Zaista nije neophodno da se baš svako javi na svako postavljeno pitanje, ako neko želi pomoći. neka pomogne, ako ne, nije problem.

Izvinjavam se na off topic reakciji ali stvarno nije uredu vrijeđati ljude samo zato što su postavili pitanje vezano za linux na linux forumu. Molim moderatora ove sekcije da obrati malo više pažnje na sadržaj poruka.

Da imamo pravilnik foruma ne bi se ovo ovako desavalo ;)))

Ja ja, ja sam se odma gore izvino, al ovaj.

Ma znas sta, Not Now John, mu je i bio dao odgovor prije mene, a da “nedizem loptu” ovo mi se iskreno, ma sve mi se ovo gadi.

Teško je smisliti takva pravila koja bi ovo obuhvatila, mislim da je bolje da svi članovi foruma razmisle prije nego što napišu odgovor, da ne budu sebični i da misle malo i na sagovornika.

Pa mislim da bi dio o postovanju sagovornika ovo pokrio …