CentOS x86_64 (thx exorcist) + multimedia + problemi

Evo nakon nekog vremena dobih i ja 64 bitnu distribuciju
Linuxa i veoma sam zadovaljan kako radi i kako izgleda.

Riječ je o 64 bitnom CentOS klonu RedHat-a. Pošto sam veoma Debian-oriented prelaz na Cent je nešto novo, prvo umjesto mog prelijepog apt-get imam novopečeni yum kojeg sam u prvim koracima uspio zeznuti tako što sam krenuo instalirati novu verziju (očito da je nisam dobro instaliro), evo šta mi ispiše kada ukucam samo # yum:

Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/yum", line 26, in ? import yummain File "/usr/share/yum-cli/yummain.py", line 23, in ? from yum import plugins ImportError: cannot import name plugins
I generalno ne mogu ništa s njim instalirati. Iz Ubuntua znam da mi za mp3 treba gstreamer paket pa sam ga našao, instaliro, zbavio najnovije drivere za alsu (ca0106 mi je snd module) za svoj SoundBlaster 7.1 Live! 24bit. Sada mi radi mp3 nakon skidanja xmmsa ali je 2.1 sound a ja imam 5.1, no ovo ću riješiti tako da uštekam surround u onboard 5.1 karticu umjesto u SBLive!24… Ali mi gstreamer ne podržava lame, ogg, etc … I ako neko zna rješenje za ovaj surround problem sa ca0106 rado ću to probati nego da preštekavam surround …

Zatim, za video codece sam skinuo source code MPlayera, essetial codec pack, skin, Arial (Central European) i nakon kopiranja codeca u /usr/local/lib/codecs pokušao sam instalirati MPlayer:

Međutim dobijem sljedeće:

[code]Checking for PNG support … no (mismatch of library and header versions)


Error: PNG support required for GUI compilation, please install libpng and libpng-dev packages.
Check “configure.log” if you do not understand why it failed.[/code]
I uzaludno, otiđem na libpng project site i skinem sve što traži, configure/make/make install, sve prođe glatko međutim MPlayer ima isti error. Zna li neko kako ovo riješiti? Ili barem kako da vratim YUM u prethodno stanje da mogu sa njim instalirati libpng, libpng-dev i da sam miran.
Cak sam skinuo i apt-get za rpms ali on nakon apt-get install libpng libpng-dev ispljune:

Reading Package Lists... Error! E: Dynamic MMap ran out of room E: Dynamic MMap ran out of room E: Error occured while processing samba-common (NewVersion1) E: Problem with MergeList /var/lib/rpm/Packages E: The package lists or status file could not be parsed or opened.
Tako narode moj da mi je veselo veoma, evo slušam Mocarta na dva zvučnika i (ne) šizim ali lagano mi dolazi pomisao da epizode SouthParka na pcu odem gledat u $#&%$&$/ WinBlows … Pleeease guys don’t make me do it, pleeeease!!! :lol:

Moja zahvalnost = const. = c = beskrajno …

Thanx,
adioe3.

eh vako, il ti treba nova verzija python-a il ti treba stara verzija yum-a
btw. mozda se sta zeznulo u python-ovim modulima pa moradnes rucno installirati i jedno i drugo ponvo …

ovako,
uradi downgrade yum-a, za mp3 playback skini xmms patch sa web-a. sto se tice 5.1 surround-a ja nemam nikakvih problema za to. sto se tice kompajliranja iz source-a… malo je bzv. kad sve vec imas na http://rpm.pbone.net/ potrazi malo. za sve ostalo imas: www.google.com/linux koji ce ti vrlo rado pomoci :smiley:

[quote=exorcism]ovako,
uradi downgrade yum-a, za mp3 playback skini xmms patch sa web-a. sto se tice 5.1 surround-a ja nemam nikakvih problema za to. sto se tice kompajliranja iz source-a… malo je bzv. kad sve vec imas na http://rpm.pbone.net/ potrazi malo. za sve ostalo imas: www.google.com/linux koji ce ti vrlo rado pomoci :D[/quote]
Eh evo dokle sam došao:
Prvo sam skinuo verziju yuma koja ide za CentOS4.1 sa rpm.pbone.net, pa sam uninstalirao ovaj:

Instalirao novi, updateovo i fercera mi sad yum (thanks).
Zatim sam pretražio rpm.pbone.net za MPlayer za RHEL4 i našao sve potrebne pakete skinuo, naštimao i sada mi rade video fileovi, zbog wmv sam morao u preferences prebaciti na ESD (kad je alsa prikazuje neke greške). DVDovi rade i generalno je puno bolje… Jedino mi ripovani DVDovi (.ifo, .vob, .bum fileovi) ne mogu se pokretati. Pokrenem neke .vob fileove i rade ali da li ima neki DVD player za Linux da mogu ubaciti samo IFO file pa da imam menije i sve jer je to sve ripovano … I slika mi je malo “fuzzy” na dvdovima.

Oh da i X mi se crashovo nakon restartanja, samo sam reinstaliro nVidia drivere i radi regularno.

Thanx mucho,
adioe3.

Sada imam problem sa MPlayerom, nakon sto otvorim par videa, on se
jednostavno zablokira. I ne smeta mi toliko to sto se smrzne on, ali smrzne
se screen i niti CTRL+ALT+F1, CTRL+ALT+BACKSPACE ne pomazu, znaci
moram ga restartat na WinBlows nacin a ne zelim to jer sam se pravo
naviknuo da ne restartam PC …