Cgi pitanje

sa CGI sam “tanak”. nikad nisam radio.
Ali sam dobio zadatak da kreiram jedan slucajni broj u jednoj postojecoj skripti. medjutim, desava mi se nesto sto ne mogu da skontam pa me interesuje da li pravim neku pocetnicku/banalnu gresku.

file se zove order.cgi.
download-iram ga (koristeci CuteFTP) na svoj kompjuter.
promjenim ime onom na serveru u order.cgi_20040914.cgi, nesto kao backup.
uploadiram order.cgi sa svog kompjutera na server.
scripta ne radi. dobijam gresku Internal Server Error.
Scriptu nisam mijenjao. Nisam dodao cak ni space. Nisam ni kliknuo Save button. Otvorio jedsam u HomeSite, ali, kao sto rekoh, nisam nista mijenjao.
obrisem taj “novi” order.cgi i “vratim” order_20040914.cgi u order.cgi - scripta radi.
:?: :?: :?:

ok, u cemu je caka?

vozdra afan.

svaki script koji ne ide preko modula (kao php) nego preko cgi handlera. mora imati pravo da bude “startovan” u tom smislu da mu trebaju exec. permission.

zavisi koju konfiguraciju ima tvoj server, ali probaj permission promjeniti (zavisi jeli cgi preko suexec ili ne) poslje uploada na server sa cute-ftp-om na 755 ili tako nesto… (desno dugme na file na serveru i tu bi negdje to trebao moci podesiti (ne koristim cute pa neznam tacno… mozda se nadje neko ko ti moze tacno reci gdje je to na cutu)).

Vozdra
Musa

ako imas pristup log datotekama od servera, bilo bi pozeljno da vidis sta ovaj kaze nakon sto ti postavis svoj cgi fajl i pokusas ga pokrenuti.

Pozdrav

ICE

[quote]vozdra afan.

svaki script koji ne ide preko modula (kao php) nego preko cgi handlera. mora imati pravo da bude “startovan” u tom smislu da mu trebaju exec. permission.

zavisi koju konfiguraciju ima tvoj server, ali probaj permission promjeniti (zavisi jeli cgi preko suexec ili ne) poslje uploada na server sa cute-ftp-om na 755 ili tako nesto… (desno dugme na file na serveru i tu bi negdje to trebao moci podesiti (ne koristim cute pa neznam tacno… mozda se nadje neko ko ti moze tacno reci gdje je to na cutu)).

Vozdra
Musa[/quote]

zdravo musa,
da, problem je bio upravo to. file koji sam upload-ovao je imao chmod 644. kada sam ga promjenio u 755 - radi k’o svicarski sat.

hvala i tebi i Ice-u na pomoci.

:smiley: