Cirkus

[quote=nedexus]Mozda sam okasnio s reakcijom.

Ma ovo je pravi bezobrazluk.

Gospodinu Brankovicu trebamo poslati otvoreno pismo.

“Ako jedan dan u BiH pusaci ne kupe cigarete, Brankovic ce dobiti JEDAN MILION dolara od svog gradjanina”.

Ma ljudi reakcija, javite mi se brzo.[/quote]
Na ovo sam mislio. Za pismo koje spominje nedexus

Poslano prije 5,5 godina, kad je i bilo vrijeme. Što kaže Wizz sad je kasno. Nije više stvar ni isteka licenci. Danas je organizacijama koje su legalizovale softver jeftinije nastaviti plaćati Microsoft taksu nego preći na nešto drugo.

a pazi ovo: http://www.linuxzasve.com/novost/londonska_burza_na_linux_platformi/767 . znaci jeftinije ih je izaslo, dobili su stabilniji sustav i jos samim time jeftiniju podrsku sto su zapravo vec platili. sami proizvod je besplatan, a placa se usluga strucnjaka sto je jedna od filozofija open source-a

Da, poslato je prije 5,5 godina (je l’ fakat ima toliko?), i tada je zaista imalo uticaja, jer je to bilo vrijeme kad se radilo na razvoju Strategije informatizacije B&H, a B&H je jedina (ili jedna od rijetkih, nek se ne osjecaju uvrijedjenim ostali) koja je u svojoj “Strategiji” (pod navodnicima je zbog toga sto strategija, stratesko odlucivanje i slicni termini nemaju bas previse veze sa B&H, kako u ICT-u, tako ni u bilo cemu drugom - moje skromno misljenje) pominjala pojmove kao sto su: otvoreni sistemi, uskladivost formata zapisa, slobodni i otvoreni softver i sl. (dijelom zahvaljujuci i Pismu).

Da ne duljim - nije kriva (samo) lokalna i uprava visih nivoa, te NGO sektor (LUG-BiH), zato sto u B&H “ono o cemu se prica” nije zazivilo u vecem obimu - ja bih lopticu prebacio lokalnom ICT sektoru koji tada (ne, necu reci ni sada, mada mislim tako) nije bio dovoljno zreo (i iskreno, ne cini mi se bas, da im se bas pise neka lijepa buducnost /za razlog pogledati pod strategija, u paragrafu iznad/, ali opet - mislim da su i sami krivi za veliki dio svojih problema).