Cirkus

gledajte vi ove sarade… kako ih nije stid

http://www.bljesak.info/content/view/17403/155/

Tako ce nam biti dok ne dodju ljudi koji ne gledaju svoj dzep.

Nikad neces nista prodati ako nemas dobrog prodavaca.U BIH Microsoft ga ima , Linux nema. Kraj price…

Ma sve je to šupljak, Microsoft prema potrebi može kupiti čitave vlade, šta je američki DOJ uradio nakon osude Microsofta za monopol? Odgovor je ništa, Bush & Co su raja sa Bill & Co. Nedavno su progurali svoj document standard kroz ISO bez imalo muke …

Kod nas su pronevjere i korupcija toliko normalna stvar, da svaka kupovina (proprietary) softvera dođe kao pozitivna vijest. IMHO, jedina nada je u privatnom sektoru. Relativno je lako pridobiti normalnog managera kada mu objasnite da ne mora plaćati softverske licence, ni na komad ni naveliko :slight_smile:

nije dzaba brankovic izdao cara dusana na kosovskom polju :slight_smile:

Praksa je pokazala da vlada može potpisati šta god hoće, nastavnici informatike će i dalje koristiti ono što žele i znaju, a ta donacija će vjerovatno biti “donacija u softveru” (= hrpa cd-ova koji na pijaci sve zajedno koštaju 20 maraka).

Nasoj vladi je tesko lobirat a kamoli natjerat nekog da nauci nesto novo (pa cak mozda i lakse). Mada ima tu i ona (suplja) korporativna strana - ja licno ne znam da neka veca firma daje full support za open source rjesenja (edukacija, tech support, OEM) te je tesko naci kadar za FOSS (ako nisam u pravu molim nekog da me ispravi).

A sto se tice skola, ne znam dosad da sam vidio ijednu srednju u kojoj masine nisu na piratskom windowsu.

slazem se sa adioe3. opet ce im podvaliti neke kante od racunala figurativno receno… ne moraju biti kante mozda im se posreci… al windows ce definitivno piratski biti jer je to najlakse rjesenje. niko nas jos uvjek ne gleda na normalno trziste…mozda potencijalno inace bi imali restrikcije od provajdera ne bi mogao pjesme skinuti sa neta :S

Iskreno, ja sam za legalizaciju windoza, i to preko ISP restriktivnih mjera ako treba (da, upravo to, da ne meres izac’ na net ako nisi legalan windoza$h :smiley: ) time bi se dosta toga izbistrilo … u srbiji je dobrim dijelom odradjeno dosta toga protiv piratskog software-a, a koliko se sjecam, u tom vaktu je raja u velikom broju presla na linux…

koji windows koje su to gluposti postanes ovisnik o programima koji ti uopste ne trebaju ma ljudi sve je biznis
primjer1.prije par godina izasao je prvi kuci citac dvd-a,sta je cito? kao format wave i dvd a poslije sve ostalo su nadodavali tako da su se ljudi nasli sa tri do cettiri dvd-a u kuci a sada to vise nicemu ne sluzi jer smo presli na blue-ray sve je biznis
primjer2psp crakovan super dzaba igre ali ti zato treba sony card od 1gb zatim stizu igre vece i kupujes vece karte i tako do beskonacnosti sve je biznis linux je dzabaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
zato nevalja!!!

[quote=villalobos]koji windows koje su to gluposti postanes ovisnik o programima koji ti uopste ne trebaju ma ljudi sve je biznis
primjer1.prije par godina izasao je prvi kuci citac dvd-a,sta je cito? kao format wave i dvd a poslije sve ostalo su nadodavali tako da su se ljudi nasli sa tri do cettiri dvd-a u kuci a sada to vise nicemu ne sluzi jer smo presli na blue-ray sve je biznis
primjer2psp crakovan super dzaba igre ali ti zato treba sony card od 1gb zatim stizu igre vece i kupujes vece karte i tako do beskonacnosti sve je biznis linux je dzabaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
zato nevalja!!![/quote]
niđe veze!

EDIT:
i linux je biznis! :smiley:

@nedim.bfo … ja vise para na linuxu zaradio nego sto sam ukupno na windozama :smiley:

zato i kazem “i linux je biznis” :smiley:

Mozda sam okasnio s reakcijom.

Ma ovo je pravi bezobrazluk.

Gospodinu Brankovicu trebamo poslati otvoreno pismo.

“Ako jedan dan u BiH pusaci ne kupe cigarete, Brankovic ce dobiti JEDAN MILION dolara od svog gradjanina”.

Ma ljudi reakcija, javite mi se brzo.

Pozdrav

Osim toga nije istina da ce djeca pomocu kompjutera u skolama a i kod kuce biti pametnija.

Kompjuteri zaglupjluju ljude.

Prema istrazivanju gosp Manfred-a Spitzer-a, njemci ce tako dobro studirati ( ako vako nastave), da ce moc jos siti majice za kineske kompanije.

http://de.wikipedia.org/wiki/Manfred_Spitzer

http://www.tagesspiegel.de/zeitung/Sonntag-Spitzer-Interview;art2566,2326866

Ovo je stvarno ozbiljna tema.

Pozdrav

Ovo sto sam procito ,najsmesnije je onih 520.000 dolara .
Kad se sjetim informatike u skoli ,jbt radili smo na nekom wind . ako nije bio 95 ili stariji .Ucio me nastavnik koji jos uvek predaje isti predmet ,i slucajno neki dan zavirio kod rodajaka u knjige i sveske (ide lik istu skolu ko i ja sto sam iso) malte ne iste lekcije i sve .Pitam ga sta trenutno rade iz informatike , i kad mi je dao odgovor kad nisam pao sa stolice .Uce jebeno kucanje cjelo polugodiste ,rade neke tabele ,ma bezveze.
Radio sam u internet kafe od 2005 do 2007 godine i prodo sam preko 500 pirat wind ako ne i vise i to po cjeni od 5 km.Jos ponekad odem u taj isti internet kafe i vidim da koriste iste wind koje su i prije koristili samo skinuli peceve.A sam vlasnik ima 12 CD orginal kupljenih (kupljen dok sam ja radio) wind Xp .

I sad pouka .

Ajd ti natjeraj bosanca da se ne bavi kriminalom…

Brate pobogu, kakva ti je ovo pouka.

To ti je ona stara mitoloska prangija " bosanci su eto … kriminalci, tobe jaa rabbi, da Bog sacuva"

Pa otidji na bihnet, i to je od bosanaca, i skini sebi npr ubuntu.
A od ulk bih mozes dobiti jedno 20 aktuelnih distroa.
I to sve rade, kopiraju legalno i s osmjehom, bosanci.

NIsu bosanci to sto ti brate “onako u sali” opali.
Bosanci imaju probleme kao i srbijanci, makedonci…

Vlade i ministri i ostali baroni.

ULK nije organiziran da zabranjuje, kriminal jarane.
ULK ima druge ciljeve, sirenje slobodnog software-a i slobodnog
duha.

Sorry, malo si me bocno s tom “poukom” ( il ti je upravo bila namjera
da malo zakuhas stare corbe :slight_smile:

Pozdrav od bosanca

potvrda da ti je losa pouka :slight_smile:

Alt+F2 xterm enter
uname -a
Linux nedexus-ht4 2.6.31-17-generic #54-Ubuntu SMP Thu Dec 10 16:20:31 UTC 2009 i686 GNU/Linux

Ma sa poukom sam hteo reci.Da i kraj legalnih, i na kraju kupljenih ,vecina koristi piratsko.Ja dok sam radio radio sam za mizernu platu jer nisam imo drugog posla a to mi je lezalo. Samo nikad nisam skonto zasto nije istaliro .
Ja sam bosanac.
Majka mi je Srbijanka
xD
Zivim u Bosni .Modrica.
jbg malo mi je krivo sto neki likovi koriste piratske ,a sa tim sto mene nazivaju pingvinom :smiley:

Strašno. Iako ULK nema zadaću da sprječava ovakve stvari, zaista, može li se šta uraditi? Prvenstveno mislim na to otvoreno pismo, koje je pomenuo nedexus.
P.S. Ako ikad završim faks, dobiću zvanje prof. informatike. Obećavam da ću tjerati učenike na linux. :)))) šala. Ako ikad budem u mogućnosti tada, a i sada, hvaliću linux na sva usta. Ne zato što ne volim win, nego stvari koje se dešavaju sa tim licencama su više nego strašne.

Nije mi jasno na šta tačno misliš boby? Pročitao sam čitav thread još jednom (davno je ova diskusija bila) i ne vidim konkretan prijedlog.

a gotovo je sad. treba pri isteku licenci traziti novo rijesenje. cak i ako se uvede open source rijesenje obvezani su ugovorom. ima moj jedan post vezano za skole u novom zelandu