CISCO vs UNIX/LINUX

davat bruku para za CISCO skalameriju?
ili

neki PC sa 2 i vishe mreznih kartica i kakav stable linux distro ? po vama, sta je pamentije / stabilnije / isplativije… (iskreno CISCO mi se zgadio pa bih volio da glasate za Linux xD)

cilj je npr uvezat vishe geografski udaljenih lokacija… da im je HQ/Centralna lokacija reachable kroz sav netflow. npr neki VPN… opcije ?

hvala na answerima if any unapred.

[quote=eBosnic]davat bruku para za CISCO skalameriju?
ili

neki PC sa 2 i vishe mreznih kartica i kakav stable linux distro ? po vama, sta je pamentije / stabilnije / isplativije… (iskreno CISCO mi se zgadio pa bih volio da glasate za Linux xD)

cilj je npr uvezat vishe geografski udaljenih lokacija… da im je HQ/Centralna lokacija reachable kroz sav netflow. npr neki VPN… opcije ?

hvala na answerima if any unapred.[/quote]

pfsense

Vyatta - http://www.vyatta.org/

zelene jabuke vs. dizel motor?

otprilike.

Po mom mišljenju Cisco je pripremio jedan fin kurs mreža (pogotovo prvi semestar) koji nije čak ni previše usko vezan za njihovu opremu. Naravno svi primjeri su za Cisco IOS ali može se vrlo lako prevesti na druge platforme. Sad da li to vrijedi tih para - isto pitanje se može postaviti za sve druge vidove edukacije, po meni svrha formalizovane edukacije je da te “natjera” da prođeš kroz one primjere i pitanja koje imaš na kraju svakog poglavlja u dobrim knjigama ali svi to uvijek prekoče. Ovdje će neko to i pogledati i reći ti gdje griješiš. Realna cijena tog kursa je nešto niža od CCNA a kolika tačno - to ne znam, nisam odavno u tim vodama :slight_smile: