Citanje maila i newsa

Citao sam HOWTO-e ali nikako da skontam…
Koristim Debian koji po defaultu instalira exim kao mail server i to sam ga ja podesio da radi samo za lokalnu postu i on koristi /var/spool/mail mailbox.
E sad, ja imam pop3 account kod svog ISP-a i ja provjeravam postu u KMailu (i on koristi /home/ja/Mail) i to fino radi. Ono sto bih ja zelio je da mogu koristiti i mutt za taj pop3 account, ali mutt koristi samo /var/spool/mail a za /home/ja/Mail kaze da nije mailbox (uh :rolleyes: valjda sam jasan).
Sta mi treba da sva posta dolazi samo u jedan mailbox (fetchmail?, podesavanje exima?) i da svi MUA rade samo sa jednim mailboxom.

Isto pitanje i za newse… KNode radi, ali kako natjerati i Knode i tin i sl. da svi koriste jedan direktorij?

[quote]a za /home/ja/Mail kaze da nije mailbox (uh valjda sam jasan).
[/quote]
Hehe, pa fakat i nije mailbox, to je maildir :slight_smile: MTA moze stavljati pristiglu postu u jedan fajl (mailbox) ili u direktorij u kojem ce svaki mail biti jedan fajl (maildir), za postfix to podesavanje mozes napraviti u /etc/postfix/main.cf, za exim ne znam gdje se stima… pogledaj malo dokumentaciju exima.

Podesi fetchmail, on bi ti trebao prikupiti postu sa svih accounta na jedno mjesto (korisnikov lokalni account)

Mutt moraš konfigurirati prije nego ga pokreneš. Kao kod mnogih linux programa, i on koristi jednu običnu tekstualnu datoteku u tvom home direktoriju u kojoj su unešeni svi podaci. Datoteka se zove /.muttrc. Otvori je sa omiljenim editorom i nađi redove sa :

set pop_host="pop.server.ba"
set pop_port=110
set pop_user="korisnicko_ime"
set pop_pass="passwort"

[/code] te unesi svoje podatke. Ako zelis da izbrišeš mailove sa servera unesi i [code]
set pop_delete

možda bi bilo dobro da uneseš i svoj omiljeni editor :

[code]
set editor=“vim”

[/code] i to bi bilo to (naravno samo osnovno). Postoji još mogućnosti konfiguracije ali najbolje je pročitati orginalnu dokumentaciju za Mutt.
Samo još da napomenem da Mutt koristi poštu samo sa jednog pop servera. Znači ako koristiš više servera , bolje koristi fetchmail.

Tnx!
http://start.linux.org.ba/Mutt
:slight_smile:

:idea: :idea: :idea:
eh ovako, fetchmail skuplja svu poštu u /var/mail/ja
.fetchmailrc:

poll pop.server protocol pop3 user neko pass nesta fetchall
i to sad moze čitati i KMail (kome se kaže da koristi lokalni sandučić) i Mutt sa .muttrc:

set from= "neko.neko"
set spoolfile=/var/mail/ja
set mbox=/home/ja/Mail/inbox

i oba MUA premještaju poštu iz /var/mail/ja u /home/ja/Mail/inbox (ko se prije dočepa pošte :slight_smile: ). Ovo premještanje pošte ( i usput filtriranje) bi u stvari trebao raditi procmail ali meni dosta i ovako ;).
Caka je u stvari bila u tome da KMail koristi maildir format, ali sam direktorij ~/Mail nije u ovom formatu, ali njegovi poddirektoriji jesu…zato Mutt-u treba reći 'set mbox=/home/ja/Mail/inbox’
Uglavnom čitav ovaj cirkus je iz razloga da kući mogu koristiti KMail, a kada remote pristupam mašini mutt. :smiley:

E sad još da skontam kako ovo za newse izvesti… :?:

[quote]
Uglavnom čitav ovaj cirkus je iz razloga da kući mogu koristiti KMail, a kada remote pristupam mašini mutt. :smiley:
[/quote]Hmm, to stvarno nije loše.

I ja se zadnjih dana bavim optimiranjem mail transporta pa sam naisao na neke nejasnoce za koje bi upitao nekoga ko ima iskustva oko toga:
Koji program koristi Kmail za donosenje poste sa pop-servera ? Trazio sam po dokumentaciji te puštao top sa procesima ali nisam uspjeo otkriti koji program je zaslužen za to . Ja bi da sortiram mailove sa procmailom , ali bi najradije da ga koristim zajedno sa Kmailom kad bi to bilo moguce. Koristis li ti slucajno procmail ?
Samo da napomenem da sam konfigurisao i fatchmail ali mi se on nikako nepokazuje kada pokrenem top i pustim kmail da donese postu sa servera.Meni se cini kao da kmail licno donese tu postu.

Eh dobro ti se čini to za kmail :slight_smile: Ako hoćeš da koristiš fetchmail sa kmailom onda podesiš i pokreneš fetchmail, a onda u kmailu ne štimaš pop server nego “local mailbox” ili kako se već zove :slight_smile: Dakle ako podesiš kmail da ide preko pop mail servera on će sam komunicirati sa serverom.

fetchmail se može podesiti na 2 načina:

  1. da radi kao deamon i da periodično provjerava poštu (a to može raditi samo za jednog korisnika ili sve)
  2. da samo jednom provjeri poštu i prestane s radom

KMailu se može reći da prije svakog provjeravanja pošte u lokalnom spool mailboxu izvrši naredbu (logično naredba je fetchmail)

e sad funkcija procmaila je da poštu iz lokalnog spool mailboxa (/var/spool/mail/user) prebaci i isfiltrira u userov mailbox (~/Mail)

znači ide pop3 server -> fetchmail -> lokalni MTA -> /var/spool/mail/user -> procmail -> ~/Mail

I na kraju KMail čita samo ~/Mail i ne dira ništa drugo

Nisam konfigurisao procmail, možda je lakše (ali ne i interesantnije :slight_smile: ) podesiti KMail i njegove filtere za poštu ali onda on treba čitati /var/spool/mail/user a ne ~/Mail

Ne ne ne… možeš koristiti KMail bez procmaila, samo trebaš podesiti “local mailbox” kao Incoming mail opciju.

Mislim, nije da kontam šta će vam sva ta zajebancija, ali eto :wink:

+batman+ Moć regularnih izraza +batman+