hajd’ da malo zakuham
interesuje me misljenje koja stranica bi (generalno) bi bila sigurnija: CMS ili “kucna radinost”?
CMS
Za:
- razvija komuna. (dva mozga su i na vazi teza rece jedan mesar)
- puno vise testera i time se greska puno brze otkrije
- hejbet modula koji pokrivaju, pretpostavljam, 75% potreba korisnika.
Protiv:
- posto je opensource, kod je dostupan onim hajvanima kojima je glavna zivotna preokupacija da provale stranicu, pa i naprave stetu
- ukoliko se kod, odnosno neki modul, mora modifikovati za vlastitu potrebu, imam osjecaj da se ulazi u “Zonu sumraka”?
Custom made website
u ovom slucaju, sto je u CMS Za ovdje je Protiv, i suprotno…
Glavni razlog ovog pitanja je sto treba da napravim nesto kao CMS koju ce koristiti samo posebna grupa korisnika tako da ce biti modifikovanja koda. Solucije su
- da buduci CMS bude "“nadgradnja” vec postojeceg (u igri su Drupal i Joomla kao potencijalna CMS osnova)
- da zavrnem ruke pa da sam napravim nesto sto cu lako kasnije modifikovati.
Koliko ce biti modifikovanja mi je sada tesko reci jer jos uvijek nisam pregledao sve module koji postoje, tj. koji se mogu iskoristiti. ali ce ga u svakom slucaju biti solidno. E, ako su haman pa preurediti cieli Drupal - onda m je bolje da sam pocnem ispocetka
Drupal mi se vise svidja jer mogu koristiti jedan core za (bezbroj) web stranica, tj. bilo kakav update/upgrade radim jednom. Joomla mi se svidja jer mislim da je komuna veca kao i broj template-a.