Ovako … Predstavio bih vam jedan site koji smo donedavno moji prijatelji i ja napravili … Radi se o stranici gdje ce mo se orijentirati na php i ostale jezike … Znaci okup webmastera i programera … Projekat je podignut 24. avgusta i nadamo se vecem broju korisnika koje interesuje ovaj jezik … Pozvao bih sve webmastere da sudjeluju na nasoj stranici i da Razvijemo … pak Pokusamo razviti jedan sastav PHP korisnika u ovoj nasoj Drzavi …
nidje veze sa CMS da ne planiras pisati svoj CMS slucajno… hehe… nevermind… par prijedloga… specijaliziraj se na PHP a ne na sve informaticko… “okup webmastera i programera”… povuci granicu izmedju te dvije djelatnosti i vidjet ces da ih bas nemas razloga okupljati… programer je taj koji ce ti napraviti sistem za sajt, a webmaster ce unositi sadrzaj i brinuti se o sajtu ( a ne o sistemu )…
okupiti programere nebi trebalo biti tesko… moras im ponuditi da mogu prezentirati svoje radove, u vidu isjecaka koda, citavih aplikacija itd…
okupiti webmastere je malo teze, jer su ti oni vise zaduzeni za marketing stranice, sadrzaj, i slicne PR stvarcice… zasto mislim da je teze - zato sto kod nas bas i nemas puno naroda koji se mogu svrstati u tu grupu ljudi po svom znanju…
biti programer i webmaster ne znaci samo instalirati phpNuke sistem i ubacivati vijesti… sretno… samo iduci put upisi i adresu tog projekta
ja znam za njega, ali kad covjek zeli pokrenuti nesto - neka izvoli… sve je pitanje koncepta i razdradjenost ideje. Nije fazon samo nuditi neke php kodove za “programere/webmastere” nego napraviti dobru kategorizaciju informacija… programeri - izvolte php, xhtml,xml, css, webmasteri - izvolte tecajeve o PRu, reklamiranju itd… al eto… cekam odgovor - mozda fakat postoji neki koncept
Kao prvo sto se tice CMS a mislim da ga nije sramota koristiti …
Vecina vecih portala koriste CMS systeme i mislim da je to buducnost … Kao drugo mislim da nijedna stranica u pocetku nemoze biti najbolja … i cim se otvori napraviti BUM … to je moje misljenje … A nije frka … I mislili smo da postavimo sve CMS -ove i njihove dodatke na stranicu i da pricamo i pomazemo jedni drugima o tome … Npr. kao sto je svrha i ove stranice … “Udruzenje Linux Korisnika” Tako i mi zelimo da Poguramo malo CMS u ovoj nasoj drzavi …
[quote]Kao prvo sto se tice CMS a mislim da ga nije sramota koristiti …
Vecina vecih portala koriste CMS systeme i mislim da je to buducnost
[/quote]
Naravno da nije sramota koristiti CMS…
Da, manje vise svaki portal koristi neki CMS jer bez toga bi bilo pravo tesko odrzavati taj portal… e sada profesionalnije stranice koriste vlastite CMS-ove koji su 100% prilagodjeni njihovim potrebama dok drugi ili samo postave neki ha komercijalni ha free CMS koji nadju na netu i postave mu neku temu i to je to… doduse neki se malo vise potrude i taj sistem prilagode svojim potrebama i naprave svoj dizajn tj temu…
[quote]Tako i mi zelimo da Poguramo malo CMS u ovoj nasoj drzavi …
[/quote]
Ne znam sta hoces sa ovim da kazes… Ciji CMS da poguras? Jeste li vi napravili neki CMS pa njega hocete da promovisete ili hocete da promovisete neki phpnuke (ili nesto slicno tome)?
Što bih molim te izmišljao novu temu ako je postojeća sasvim dobra? To ti je k’o da kažeš “Neki koriste gotove operativne sisteme kao Windows, Linux i sl. a profesionalci se potrude pa napišu svoj OS”
[quote]
Ne znam sta hoces sa ovim da kazes… Ciji CMS da poguras? Jeste li vi napravili neki CMS pa njega hocete da promovisete ili hocete da promovisete neki phpnuke (ili nesto slicno tome)?[/quote]
Joj tebe izvini jara ali fakat sve ti treba crtati … Nemoj me pogresno skontati …
Pa naravno da promovishemo druge CMS ove :?
Isto kao i ova stranica … Ona tako reci pomaze Ljudima koji koriste Linux OS! A mi ce mo pokusati da Pomognemo i Savladamo svi ZAJEDNO… Da ti mozda nisi Napisao (Napravio) Linux, BeOS, ili WIndows ? Naravno da nisi! A nije frka ni da otvorimo taj Community site gdje ce mo pokusati i Mi u BIH da uradimo nesto kao sto su Englezi PhP- FUsion npr. ili PhpNuke ili Mambo (Neznam ko je to pravio) Samo znam da je to isto Open SOurce pa svako moze Praviti od modula, blockova do samog preuredjivanja SYSTEMA… Sto mogu reci Za Linux ako dobro znam ?On se znaci moze Prepravljati ? Mozda grijesim ?
Neznam jos sta da kazem … Ali … Ali … Problem NAS najveci je sto MI slabo cjenimo tudji rad … Hvala i vidimo se
kad smo kod tudjeg rada… heheh www.cms.ba sta kazes na to… ne - nije phpNuke
ideja o uporedbi nekih CM sistema dostupnih na BiH podrucju je super… tu te mogu podrzati… samo je pitanje kome ces se orijentirati… korisniku CMSa ili programeru CMSa… ili oboje… hocu li ja dobiti preporuku za CMS kad odem na tvoj sajt sa nekom dobrom argumentacijom ili cu recimo moci naci bugove u CM sistemima? eto par idejica sretno…
[quote]kad smo kod tudjeg rada… heheh www.cms.ba sta kazes na to… ne - nije phpNuke
ideja o uporedbi nekih CM sistema dostupnih na BiH podrucju je super… tu te mogu podrzati… samo je pitanje kome ces se orijentirati… korisniku CMSa ili programeru CMSa… ili oboje… hocu li ja dobiti preporuku za CMS kad odem na tvoj sajt sa nekom dobrom argumentacijom ili cu recimo moci naci bugove u CM sistemima? eto par idejica sretno…
Pozdrav
Ice[/quote]
POzzzz
Neznam … Sta vishe da kazem … hehehe …
Ovako: Ideja i Moto sitea je … Izgradnja CMS-a … Ili pak Modifikacija ZAJEDNICKA !!! Svih CMS ova koje koristimo … Sto se tice vijesti Hardwarei Software … Znaci Informatika je dobro_dosla takodje … To je to …
Izvini samo ko radi ovu stranicu ? www.cms.ba ? Eto vidis nikad nisam cuo za nju :S Mislim da je to dobra ideja i svaka cast da se neko sjetio … Ali opet je Tudje nije nashe nazalost … Ovo ti je pasa moj skripta … N-13 Login System v2.0 ili neki drugi User Management koliko ja mislim i vidim … - Pogledaj malko na netu i uvjeri se sam … Imam je na localhostu … :oops: Ali opet … Cjenim trud 8)
Najbolje je da Vas pitamo … Koji projekat po Vama bi bio najbolji da se Uradi … ? Kuzis me ? Ako ovaj neodgovara ? Sta uraditi onda ?
Molim odgovor ?
hm… da te razuvjerim - www.cms.ba je domace djelo koje jos nije usavrseno i nije bas dostupno javnosti i sirim masama… korisnici tog sistema su ti recimo NTCHS Sarajevo ( sve i jedan njihov sajt fura preko www.cms.ba ), DIDAKTA, Info-Centar itd itd…
Sta ti podrazumjevas pod “nasim”? Ako si zainteresiran za rad na jednom predobrom cms sistemu - bujrum posalji mi reference PP.om pa cemo vidjeti…
ako ces iskreno - praviti neki opsiran portal se danas vise ne isplati jer ga nema ko odrzavati ( osim ako nemas cetu pomagaca iza sebe ). Vise se koncentriraj samo na jednu bransu i bolje ces proci… CMSi su dobra zamisao, samo moras naci klijentelu koja ce ti posjecivati sajt… klijentu je vazno da ima dobar sistem koji radi ono sto hoce, a kako si ga ti napravio - tvoj problem…
Ni ja nisam do sada cuo za ovu stranicu.
Ono sto se trenutno nalazi na cms.ba nije ništa posebno, koje se mugućnosti ovog cms? je li free itd, jel se moze pogledati ovo ?