Command line mail

Znaci treba mi nesto sto bi slalo odredjene reporte na neku email adresu a da pri tom koristi external SMTP. Postoji li nesto tako? Npr:

mail -U amar -P password -SMTP smtp.mail.ba -TO neka@adresa.ba -S subject tekst mail-a

itd…

Umm, naštimaš sendmail ili postfix da koristi remote smtp (smart hosta), a za slanje koristiš mail (aka mailx) komandu as usual.

Koristan howto:
Improving Sendmail Security by Turning it Off

Nije ni bio prijedlog da instalira sendmail, već da koristi defaultni MTA koji dođe uz njegov sistem, vjerujem da je za većinu Linux/BSD sistema ili Postfix ili Sendmail ili Exim.

Da, a nakon toga može da ga osigura :slight_smile:

Od koga da ga osigura ako radi samo kao lokalni MTA? Ja inače pod obavezno koristim Postfix, al ako je na mašini Sendmail može sasvim dobro služiti da dobaci mail do odlaznog mail servera (aka SmartHosta). Čak podržava TLS out-of-the box :slight_smile:

Evo minimalne konfiguracije, treba samo podesiti smarthosta (mail.example.net), te username/pass u authinfo.
make, restart sendmaila i voila.

/etc/mail/sendmail.mc

VERSIONID(`sendmail.mc-1.0')dnl OSTYPE(`linux')dnl FEATURE(`use_ct_file')dnl FEATURE(`no_default_msa')dnl FEATURE(`authinfo',`hash /etc/mail/authinfo')dnl FEATURE(`nullclient', `mail.example.net')dnl LOCAL_DOMAIN(`localhost.localdomain')dnl DAEMON_OPTIONS(`Port=smtp,Addr=127.0.0.1,Name=MTA')dnl
/etc/mail/submit.mc

VERSIONID(`submit.mc-1.0')dnl define(`confCF_VERSION', `Submit')dnl define(`__OSTYPE__',`')dnl dirty hack to keep proto.m4 from complaining FEATURE(`use_ct_file')dnl FEATURE(`msp', `[127.0.0.1]')dnl
/etc/mail/authinfo

/etc/mail/trusted-users

Hvala za prijedloge.Bio sam previse busy da bi ista probao a i odgovorio na thread :). Testiram svakako

Da ali je i dalje pokrenut sendmail servis, dok gore navedeni howto objašnjava kako iskonfigurisati sendmail tako da mail komanda radi (preko externog SMTPa) a servis uopšte nije pokrenut. Ja barem volim da servisi nisu pokrenuti ako nema potrebe.