Configurisanje apache config file-a za vise domena

sklep’o sam kod kuce nekakav server sa SuSE 9.2.
imam staticnu IP adresu. pored root ima jos “afan” user. I kada u browseru potrazim svoju adresu dobijem “afan”-ovu web stranicu (/home/afan/public_html).
onda sam preko GoDaddy.com (gdje registrujem sve svoje domene) promjenio Name server za domenu arhiva.com i registrovao novog korisnika na svom serveru “arhiva”. Kada odem na xx.xx.xx.xx/~arhiva vidim home page arhiva accounta (usera). Medjutim, kada ukucam u browseru www.arhiva.com odvede me opet na moj “glavni” (afan) account.

na google-u sam nasao da treba da configurisem apache. nasao sam “template” za configuraciju na /etc/apache/vhost.d/template.conf. nasao sam i afan.conf. napravio sam kopiju od afan.conf i nazvao arhiva.conf i “afan” zamjenio sa “arhiva”.
restartov’o sam apache sa
/etd/init.d/apache2 restart
i nije prijavilo nikakvu gresku.
medjutim, www.arhiva.com me i dalje vodi na xx.xx.xx.xx/~afan odnosno na stranicu afan korisnika. u URL-u stoji http://www.arhiva.com ali je sadrzaj pogresan.

Da li treba jos nesto da uradim? Ili sam ngdje kiks’o tokom konfigurisanja?

Ako sam ja shvatio šta ti želiš ono što treba da uradiš jeste da promjeniš DocumentRoot.
/etc/apache2/default-server.conf - apache2 na SuSE-u
ili negdje u /etc/apache/httpd.conf.

Nisam siguran da sam skontao da li je to ono što ti tražiš.
Sa poštovanjem,

Ili, ukoliko imaš više domena dodaj virtual host:

<VirtualHost *>
ServerAdmin affan@linux.org.ba
DocumentRoot /home/arhiva/public_html
ServerName arhiva.com
ServerAlias www.arhiva.com

ErrorLog logs/dummy-host.example.com-error_log

CustomLog logs/dummy-host.example.com-access_log common

Da, to se upravo radi preko Virtual Hosta…

Jedan savjet: ako konfigurišeš server kroz GUI alat (Yast, Webmin ili šta god) koristi isključivo taj alat… ako se u neka doba pokaže kao nedovoljan (a sigurno hoće :wink: ) pređi na editovanje datoteka, ali isključivo editovanje… miksanje to dvoje se obično pokaže kao greška osim ako tačno znaš šta radiš.

[quote=gomez]Ili, ukoliko imaš više domena dodaj virtual host:

<VirtualHost *>
ServerName arhiva.com

[/quote]
trenutno samo jednu domenu proslijedjujem na moju IP adresu. ali planiram postaviti jos par domena.

no, dok ovo pisem nesto mi pade na pamet: ja sam “nasao” u /etc/apache2/vhost.conf tri file-a:
afan.conf
template.conf
template-ssl.conf

afan je korisnicko ime koje sam registrovao tokom instalacije SuSE-a. nema nikakve domene vezane za ovog “korisnika”.
ond sam kreirao korisnika “arhiva”, koji treba da bude u stvari u relaciji sa domenom arhiva.com.
posto sam nasao afan.conf ja sam mislio da za svaku domenu trebam imati po jedan conf file. znaci, ja sam napravio kopiju od afan.conf, nazvao je arhiva.conf i onda promjenio gdje god pise “afan” u “arhiva”.
no, kako sad razmisljam ja u stvari treba samo da DODAM u afan.conf file jos jedan jel’ tako?
Znaci imacu nesto ovako:

[code]<VirtualHost *>
DocumentRoot /home/afan/public_html
ServerName 66.43.220.171

<VirtualHost *>
ServerName arhiva.com

[/code]
Tacno?

Ako sam te dobro razumio, posto sam za sve do sada koristio YaST treba i da ovaj config file promjenim koristci YaST a ne direktno uredjujuci ga u Terminalu?

Ma najbolje je da ručno to edituješ i na kraju samo apachectl restart

Nego ni ja nisam baš razumio šta hoćeš httpd.conf edituješ /etc/apache/httpd.conf dole pri dnu su ti virtual hosts e sad samo napisi šta hoćeš?
To bi ovak onekako islo:
Site1.com /home/site1
site2.com /home/site2
…itd

[quote=Almir]Ma najbolje je da ručno to edituješ i na kraju samo apachectl restart

Nego ni ja nisam baš razumio šta hoćeš httpd.conf edituješ /etc/apache/httpd.conf dole pri dnu su ti virtual hosts e sad samo napisi šta hoćeš?
To bi ovak onekako islo:
Site1.com /home/site1
site2.com /home/site2
…itd[/quote]
Kod mene /etc/apache2/httpd.conf izgleda ovako:

I po ovome “SVI” config file-ovi su include?!?

Ovdje nisam nista mijenjao.

Ne bih htio da budem dosadan, ali… imal neko ideju sta radim pogesno?!?

Pa rekoh ti, kombinuješ Yast i tekst fajlove, zato imaš probleme.
U Yastu imaš opciju da dodaješ virtualne hostove, nije baš očigledno ali je prilično jednostavno, mada nemam sad ovdje Yasta da ti javim tačno kako. Ako ćeš tekst fajlove onda pobriši svu konfiguraciju i kreni ispočetka.

afane nisu svi fajlovi iz vhost.d dira za includiranje… SVI ONI KOJI ZAVRSAVAJU sa .conf… :wink: .template fajlovi se nece includirati… ili fajl tipa moja-domena.com.txt… i ja sam se tu jednom zaletio :wink:

Pozdrav

Ice

PS: postaj sve fajlove kako bi ti mogli lakse pomoci…

[quote=IceBreaker]afane nisu svi fajlovi iz vhost.d dira za includiranje… SVI ONI KOJI ZAVRSAVAJU sa .conf… :wink: .template fajlovi se nece includirati… ili fajl tipa moja-domena.com.txt… i ja sam se tu jednom zaletio :wink:

Pozdrav

Ice

PS: postaj sve fajlove kako bi ti mogli lakse pomoci…[/quote]
Nasao sam dobru knjigu i upravo je citam. Pa kad “predjem” ovo o cemu govorimo i ako jos uvijek ne budem mogao skontati - ponovicu pitanje.
Inace, nikakve file-ove nisam include, a sve sto sam mijenjao - sam vec postavio gore.

No, upravo sam imao malu raspravu sa svojim sefom i nasim sistemskim administratorom. Ovaj prvi je TOTALNA TALASIKA sto se tice Linux-a a ovaj drugi je toliko nadobudan i prepotentan tako da cisto zbog njihovih “karakteristika” ne mogu prihvatiti ovo sto govore. A radi se o sigurnosti mojeg web servera kod kuce. Kako su me savjetovali (nekoliko faca koji se bave administracijom i kojima uglavnom vjerujem): na svom serveru sam zatvorio sve portove osim 80 i 22, a onda na router-u rekao da svi “pozivi” moje staticne IP adrese budu redirektovani ka portu 80 mog servera. I, kako sam skont’o ovo je poprilicno sigurno i da sau jako male sanse da neko moze “probiti” na ostatak servera odnosno ostatak kucne mreze. Takodje su mi rekli da je jako glupo sto ne koristim DMZ no, ja sam jako slab sa DMZ-om pa bih zamolio da mi neko objasni nesto vise o DMZ-u, odnosno koje su beneficije koristenja DMZ-a?
Takodje, ako neko i uspije da mi provali web server i “udje” na ostatak kompjutera, kolike su sanse da provali i u ostali dio mreze (1 Linux, 4 Windowsa i 1 Mac - ostalih 6 kompjutera) ako na web serveru nije aktivirana Samba? (znam da je “hacker” moze pokrenuti kad je vec unutra, ali ipak…)?
Sto se tice firewall-a, kako mi je objasnio tip koji mi je pomogao oko instalitarnja web server-a, imam prvo firewall na DSL modemu pa onda firewall na DSL router-u (i nekakav basic firewall na samom serveru) i da je to sasvim dovoljna zastita. interesuje me vase misljenje po ovom pitanju?