‘afan’ me podsjeti sa svojim temama oko mail viewer i web viewera za konsolu na nesto sto sam vec duze vremena htjeo da pitam…
da li postoji neki program koji bi mogao citati pdf/ps fajlove bez startanja X-a, dakle u konsoli… Malo sam googlao ali jedini program koji sam nasao je CPDF, kada sam otisao na project page tek tad vidim da nema ni jedan file realease od ovog programa, dakle jos u samoj pocetnoj fazi izrade :rolleyes:
Post Script je jezik koji opisuje prikazivanje teksta i grafike na grafičkom sučelju. Pdf je malo opširniji Post Skript ali oba su stvorena za gafičko sučelje.
Koliko je meni poznato postoje samo Perl skripte kao npr: pdf2ps ili ps2ascii sa kojima bi se dalo konvertirati iz jednog formata u drugi a koliko je to dobro…hm…sam odluči.
Hvala Babysitter, evo nasao sam ove pdf2ps ali usput dok sam to ‘trazio’,nasao sam i ‘pdftotext’ skriptu/programcic. To naime treba da konvertuje jedan pdf u tekst, ali kada sam probao da to uradim izbaci mi sljedecu gresku:
Error: Couldn’t open ‘nameToUnicode’ file ‘/usr/X11R6/share/xpdf/cyrillic/Bulgarian.nameToUnicode’
Bulgarian?!?!!? ne kontam! kakve to ima veze.
Mislio sam da nije do pdf pa sam probao vise njih, ali nazalost izbaci mi istu gresku za bilo koji pdf da podjem konvertovati. Neznam o cemu je rijec…
[quote]Hvala Babysitter, evo nasao sam ove pdf2ps ali usput dok sam to ‘trazio’,nasao sam i ‘pdftotext’ skriptu/programcic. To naime treba da konvertuje jedan pdf u tekst, ali kada sam probao da to uradim izbaci mi sljedecu gresku:
Error: Couldn’t open ‘nameToUnicode’ file ‘/usr/X11R6/share/xpdf/cyrillic/Bulgarian.nameToUnicode’
Bulgarian?!?!!? ne kontam! kakve to ima veze.
Mislio sam da nije do pdf pa sam probao vise njih, ali nazalost izbaci mi istu gresku za bilo koji pdf da podjem konvertovati. Neznam o cemu je rijec…[/quote]
mislim da se taj program originalno zove pdftobulgarianvirus. ili tako nekako.
[quote]…nasao sam i ‘pdftotext’ skriptu/programcic… …konvertuje pdf u tekst… …ali izbaci mi sljedecu gresku:
Error: Couldn’t open ‘nameToUnicode’ file ‘/usr/X11R6/share/xpdf/cyrillic/Bulgarian.nameToUnicode’[/quote]
Evo rijesio sam problem, konacno, sad sve radi i imam ono sto mi treba, barem dok ne izadje pravi console pdf viewer.
Problem sam rijesio tako sto sam skinuo ‘xpdf-cyrillic.tar.gz’ sa homepage-a od Xpdf i kopirao tamo gdje kaze da fali i to je to, sve radi ko zmaj…
odlicna stvar
:lol:
Pa neznam, kad razmislim da je sa postscriptom možes printati odnosno prikazati više stranica na A4 papiru onda nevjerujem da ce to ikada biti moguce u konzoli.
ma dobro nece sigurno biti isto kao sto izgleda u Adobe Acrobat-u ili u sl. programima, ali bice makar od oka ono da se moze procitati sta pise, ali ne sad i vrste fontove i prikaz vise stranica na jednoj itd…