Cooling pad i pregrijavanje laptopa

ekipa, kakva su vasa iskustva sa cooling padovima? Juce sam jedva sistem digao na Sony Vaio Pcg-k35. Inace laptop se cuje kao usisivac, da ne govorim sto na ploci cevape mozes ispeci. Gasio se svakih 10 minuta. Najgore rjesenje koje pozdravljam je ugradjivanje hdd baya ispod laptopa pa nema protoka zraka nikako. Kompletan log je ovdje. http://forum.hardwarebase.net/viewtopic.php?f=19&p=324180#p324180
eto ako je neko imao iskustvo sa ovim rjesenjima za hladjenje neka ovdje iznese. Hvala unaprijed.

• to rjesenje je ok
  • 2 otvorit to cudo i ocisti!

ne da sam imao iskustva, nego mi je i crkao laptop. ocisti ga, to ti je glavno, padne temp i za 10 stepeni. za padove nisam pristalica ako se kopcaju na usb jer je to svega 4V a to je mal napon. imao sam pad ali je temp bio i kad je isti ukljucen i kad nije. jedino sto podigne laptop od podloge. dakle detaljno ciscenje a mogla bi se i pasta promjeiti ako je star laptop.

Otvori i ocisti. Pogledaj na FB slike ciscenja mog laptopa. Temperatura sletila za 30 stepeni.

ovo sam izvukao iz coolera, bio totalno zacepljen.

Cooling pad ti u tom slucaju nece puno pomoci.

Slozio bih se. Prvi korak je otvoriti laptop i ocistiti pa vidi kakva je situacija. Verojatno ces morati nanijeti novu termalnu pastu.

To je zgodno uraditi. Pasta se vremenom trosi, kod mene je bila katastrofa, na nekim mjestima je nije nikako bilo. Uglavnom, nakon operacije, laptop radi super.

A prasina doslovno zacepi cooler. Svako pola godine otvorim i ocistim. Temperatura spadne 5-10 stupnjeva uvijek.
@Reznor Mozda bi trebao promijeniti termalnu pastu jer ako ti je netko drugi stavljao vjerojatno je neka jeftina koja se treba mijenjati svake godine. Zna se osusiti skroz ili je nestane totalno sa procesora pa pogledaj i to.

Evo otvorio i ocistio. S bocnog otvora s lijeva vise ne puse vreo zrak, laptop je tisi, a temperatura je spala za 20 i vise stepeni. Znaci, bila je 76C za CPU i 52C za HDD, a sad je 56C CPU i 32C HDD, znaci tacno 20C manje. Da ne govorim sto je brzi. Termalna pasta se skorila, kao cement tvrda, a procesor se bio doslovno zalijepio za bazu heatsinka. Laptop nije otvaran otkad je kupljen, pa i nije nista cudno.

Evo sta speedfan kaze:

Da ga ja koristim (dao sam ga ocu), bio bi neki linuxov util, ali ovako mora biti XP.

Evo i uzrocnika:

Vi ste valjda srećnici što vam se laptopi fino rastavljaju i sastavljaju. Ja svaki put polomim neke plastične dijelove i poslije toga više ništa nije kako treba. Zadnji put sam rastavljao Eeepc i od tada oni sićušni šarafići ne drže odnosno ispadaju sami od sebe i gube se, a kada nema šarafića ekran se ne može fino zaklopiti.

Lol, mozes i googlat ’ disassebbly’ ima hrpa videa gdje se nista ne slomi. :stuck_out_tongue:

hehe kolega ima i slucajeva kao moj da jedan te isti laptop dolazi u n varijanti. Ja sam dosao do tacke gdje moram prvo ekran skinuti pa onda plastiku s touchpadom a ispade da sam morao ici kontra. Jer taj model je u tutorijalu bio k25. Na kraju se ispostavilo da je bilo dovoljno tastaturu iskopcati i skinuti zastitni lim ispod nje. Ovo sam sve radio jer sam mislio da je vezan heatsink s plocom, a zapravo je bio kao zamalterisan za plocu i iako je cpu slot imao lock on je otisao van zajedno sa heatsinkom. Dobro je da su pinovi ostali citavi, zlu ne trebalo. A Vedrane, sta da ti kazem, desava se, treba imati debele zivce. Otvarao sam dosta laptopa ranije ali nijedan nije imao heatsink samo metalni blok bez fana. Ipak je ovo Sony Vaio, a prije tih 7-8 godina laptopi su se pravili od dosta tvrdje plastike.

ja sam za svoj laptop skinuo user manual i pisao na papirne cjeduljice koji su sarafi gdje bili, i nikad problem. Da, da se pohvalim, prodao sam taj laptop, to je onaj HP 6735b gdje je 90% mojih postova bilo vezano za njega, pa su vecinom savjeti od vas bili “prodaj ga” :smiley:

Mogu ti reci da nije ni kod mene bezbolno. Na lenovo netbooku umal nisam prelomio maticnu napola jer su zaboravili u manualu navesti da ima jedan saraf koji treba odviti.

Mogu ti reci da nije ni kod mene bezbolno. Na lenovo netbooku umal nisam prelomio maticnu napola jer su zaboravili u manualu navesti da ima jedan saraf koji treba odviti.[/quote]
I kako je rasklopit Lenovo laptope, upravo sam kupio x220 ThinkPad pa me interesuje!?

Dovoljno je reci da nisam uspio. U mene je onaj idepad s20. Imaju neka 3 razlicita modela toga i za svaki dodje isti manual. Morao sam paziti sta odvijam.

Jes jes sve po uputstvima i onda dođeš do tačke gdje treba “samo” pritisnuti i sve “samo” se odvoji, a kod mene uopšte nije tako i neće da se odvoji dok ne primijeniš silu a onda puca plastika.

Treba malo strpljenja, znam kada sam ja slomio onu plastiku koja je izmedu ekrana i ostatka laptopa, uglavnom sam shvatio da nema potrebe za silom. Srecom kada sam sve sklopio nije imalo neke posljedice, tako da jaran nije niti primojetio kada sam mu posle vratio laptop. :blush:

Jes jes sve po uputstvima i onda dođeš do tačke gdje treba “samo” pritisnuti i sve “samo” se odvoji, a kod mene uopšte nije tako i neće da se odvoji dok ne primijeniš silu a onda puca plastika.[/quote]
Ja sam se ziv namucio sa Dell Studiom 1515. Sve uz upustvo i slike i cak neki video kako bi to trebalo da ide. Na kraju, brute force, pa sta bude. Nisam nista polomio na srecu. Inace, ovaj Dell sam uzeo nakon jednog “ciscenja” mog starog Acer laptopa. Kako sam ga ocistio, tako je prestao da radi, odnosno uopste ne vidi HDD ni DVD. Zato, ciscenje moze biti dosta bolno :).

Evo kako je izgledalo ciscenje Della:

Bitna stavka je popisivati gdje koji saraf ide. Na ovom Dellu sam morao odvrnuti 53 sarafa da bih konacno dosao do heatsinka. Da ih nisam labelovao kako treba…

Obavezno nanijeti pastu kad je vec rastavljen, pokajacete se vrlo brzo pa ponovo bespotrebno rastavljati.
Odnijeti rastavljen laptop kod vulkanizera (ako nemate nigdje drugo kompresor ili boce sa komprimiranim zrakom)
Obavezno pitati da li slucajno kompresor izbacuje vlagu ili vodu i nemojte sa takvim ispuhivati!!! Cisto za probu “opalite” zrak u dlan i provjerite da li ima vode.
Kad sastavljate laptop, ne treba zatezati sarafe previse jer kasnije na malo natezanje puca plastika ili pocne da skripi ako se pregrije.
Poluge (natezanja) pokusajte raditi sa tanjim komadima plastike ili drveta jer metal lako osteti plastiku, a sva je Made in China.
Ja sam cistio more laptopa i definitivno jedan od najtezih mi je bio neki HP 17"…uzas, a plastikice pucaju cim ih pogledas.
Treba imati malo strpljenja, nekad i onaj “fen” sa toplim zrakom da se plastika omeksa i ne puca. Ko nije nikad radio ovakve stvari, bolje da odnese na servis, ali nije
ni to garancija da neko nece polomiti dijelove plastike. Sad svako radi servisiranje :frowning:

Upozorenje: “Ne raditi propuhivanje na kompresoru nakon sastanka sa djevojkom, jer test na vlagu zna da bude pogresan!” :mrgreen:

ja sam uzeo bocu sa komprimiranim zrakom i njom ocistim sva tri racunara u kuci, tj dva laptopa i jedan desktop. Jer ko ce ga onako rastavljenog nositi napolje, jos veci belaj napraviti samo. Ja sam odvojio stvrdnutu pastu tako sto sam prvo fenom grijao oko baze a potom polako izdigao malim odvijacem, i nista nije puklo. Jedino sto sam zeznuo je plastika fana tj nosac koji se zasarafi na heatsink, i to sam polomio ali imaju jos dva sarafa pa se fan uopste ne pomjera niti pravi luft. Ove boce ponekad izbace aerosola, ali nije opasan, samo treba cekati par minuta da ispari. P.S. Zna li neko moze li se doticni fan zamijeniti fanom od nekog drugog modela. Izgleda da su lezajevi otisli a orig. fanovi su 30 dolara i jos k tome koristeni.