Could not change permissions for

Could not change permissions for “ime fajla”

Ovo se pojavljuje kad god nesto kopiram npr. sa sticka na racunar. I sad kontam da nije nista bitno ali treba svaki put kliknuti na ok sto ubija. E zamislite kad kopiram 3000 fajlova?! Gdje se ovo cudo iskljucuje i moze li uopse da mi ne javlja za svaki fajl pojedinacno…izludi me…:x

to ti je do programa koji kopira fajlove sa racunara na stick . desava se kad programi kopiraju nesto na fat particiju i tamo pokusavaju dodati permissione iste kao i na recimo ext3 filesystem-u . zato ti kaze “could not change permissions …” -> da bi rijesio ovo iskljuci u programu, koji koristis za kopiranje, opciju koja se vjerovatno “preserve permissions” il slicno zove.

Kako da znam koji program kopira? Ne kontam to. Imam kubuntu 9.04 beta, kde 4.2.1 kernel 2.6.28 ako pomaze

Probaj kopirati iz konzole cp -a /mnt/dir1/ /mnt/dir2 i javi šta onda bude.

btw. ja kad tako kopiram dobijam notice ali ne moram klikati niti pritiskati “yes”

Kako da znam koji program kopira? Ne kontam to. Imam kubuntu 9.04 beta, kde 4.2.1 kernel 2.6.28 ako pomaze[/quote]
pa hajvanu boziji kako kopiras ? u kojem programu ? program = konqueror, mc, konsole itd …

[quote=nidla]Probaj kopirati iz konzole cp -a /mnt/dir1/ /mnt/dir2 i javi šta onda bude.

btw. ja kad tako kopiram dobijam notice ali ne moram klikati niti pritiskati “yes”[/quote]
boby@HP:/mnt$ cp -a Win/ /mnt/proba
cp: cannot create directory `/mnt/proba’: Permission denied
boby@HP:/mnt$ sudo mkdir proba
[sudo] password for boby:
boby@HP:/mnt$ sudo cp -a Win/ /mnt/proba/
boby@HP:/mnt$

I bude folder Win prekopiran u folder proba…

Da ali ne bih da kopiram iz konzole neko normalno u grafickom okruzenju, copy - paste. To kad radim kopira normalno ali mi daje onaj output za permisije koje sam napisao na pocetku.

Kako da znam koji program kopira? Ne kontam to. Imam kubuntu 9.04 beta, kde 4.2.1 kernel 2.6.28 ako pomaze[/quote]
pa hajvanu boziji kako kopiras ? u kojem programu ? program = konqueror, mc, konsole itd …[/quote]
Pa kako cu kopirati, u dolphinu stisnem copy i tamo gdje zelim paste…nista terminal niti mc niti konqueror…

[quote=boby][quote=maher_][quote=boby]
pa hajvanu boziji kako kopiras ? u kojem programu ? program = konqueror, mc, konsole itd …[/quote]
Pa kako cu kopirati, u dolphinu stisnem copy i tamo gdje zelim paste…nista terminal niti mc niti konqueror…[/quote]
eh sad u konfiguraciji (postavkama) od dolphin-a nadji one opcije koje sam ti spomeno …

Skonto sam za sad da se to desava samo ako kopiram na particiju ntfs tipa a ako kopiram na ext3 nista ne javlja. (Znaci u oba slucaja kopiram nesto sa stika). E sad nasao sam u dolphinu neke opcije za permisije ali kod ntfs su mi te opcije zatamnjene tj. ne mogu nista promijeniti i pise da samo owner moze da pravi promjene. Dok kod ext3 particije mogu mijenjati sve. E sad ako sam dobro skonto trebalo bi da to promijenim sa root dozvolama, a ne mogu root biti u X-u. Moze li se kako to iz terminala promijeniti?

ALT+F2 -> kdesu dolphin

Ma ne obraćaj pažnju na te poruke, to su samo upozorenja. Te permisije koje dolphin ne može da promijeni svakako nemaju smisla na fat32 i ntfs particijma.a

Sad opcije mogu da mijenjam ali desava se ovo:

Kad otvorim Dolphin >Properties > Permissions, tu imam Access Permissions i ispod je:

Owner : Can View & Modify Content
Group : Can View & Modify Content
Others: Forbinden

E ovo zadnje namjestim na: Can View & Modify Content i kad kliknem ok i vratim se opet tu ono vraceno na forbinden. Opet ne sacuva ono sto promijenim (ako sam na pravom mjestu)

Znači, rezime:

1. Koristiš Kubuntu 9.04
  2. Koristiš Dolphin za kopiranje
  3. Kopiraš sa stick-a na ntfs particiju
  4. Dobijaš poruku da je problem sa permissions

Ja ne dobijam nikakve poruke (Ubuntu 8.10), kopiranje prođe normalno. Jesi provjerio postavke za tu ntfs particiju u /etc/fstab? Jesi probao kopirati sa konqueror-om ili krusader-om? Ako nisi, e onda probaj.

I da, naravno, da ne zaboravimo, može biti da je to zato što je beta, ha Vedrane, reci mu. :smiley:

1. Da
  2. Da
  3. Da
  4. Da

I desavalo se isto i na kubuntu 8.10 pa nije zato sto je beta. Postavke nisam gledao u fstab-u i nisam pokusao kopirati sa konqueror-om ili krusader-om pa cu probati i to.

Evo dio fstab-a

root ext3 particija:
UUID=5f0e0ed5-e6a7-4120-b0df-d08827ae962e / ext3 relatime,errors=remount-ro 0 1

ntfs particija:
UUID=6294739A94736F81 /mnt/Media ntfs defaults,umask=007,gid=46 0 1

Nasao sam sta je u pitanju. Ako ntfs particiju (rucno iz terminala) mountujem sa ntfs-3g onda sve radi kako treba (nista mi vise ne javlja). Pa sam zatim promijenio u fstab-u ntfs sa ntfs-3g da bi to radilo kad kod podignem sistem. Medjutim nista se ne desi. Ko da mountuje sistem sa normalnim ntfs-om. Tako da opet moram rucno iz terminala. Kako to moze biti a u fstab-u sad pise umjesto ntfs, ntfs-3g?

trebo bi obratit paznju na taj “umask” u fstabu kod ntfs particije

Sta s tim? Ne kontam…

umask 007 znaci da kad kopiras nesto ili pravis neki file na tom filesystem-u bit ce napravljen sa 770 permissionima tj. user i group mogu radi rwx a other nema nikakve privilegije.

Pa koji treba biti da svi imaju rwx permisije?

mislim da sve odgovore mozes naci na ovom linku

LINK