Creating devices ..... i onda pauza!

eh znaci ja se napravim pametan - sredim kernel 2.6.13 i rebootam… i sve prodje okay dok ne dodje do stavke “creating devices”… tu sistem stoji nekih 30-40 sekundi i onda nastavi… ovaj “fenomen” se ne desava na standardnom kernelu koji je dosao uz distribuciju… ( SuSE )… cudno je sto imam 3 sistema… SuSE 9.1, 9.2_64 i 9.2 i na sva tri imam istu glupost sa kernelom… ima li neko mozda ideju kako da ogranicim moguce uzroke ovog ? nije nista tragicno, ali ipak za obicni reboot sistema mu onda treba 2 minute, a posto su u pitanju serveri… khm… znate kako je :wink:

Pozdrav

Ice

Mala napomena…

Taj tvoj standardni kernel je u stvari SUSE kernel koji ima mali milion patch-va.

Standardni kernel je SAMO vanilla i on NEMA patch-ve koji suse sistem koristi.
Znaci sistem zahtjeva nesto od kernela koji to ne posjeduje.

hmm, da nije problem sa “udev”-om ? kakve to “devices” on kreira uopste ?

@sahbaz - pa dobro - ali kako standardni suse kernel prodje tu fazu,a kernel koji sam ja kompajlirao ( koji bi trebao biti prilagodjen mom hardware.u ) - steka?

@maher_ - sumnjam da je udev - sve hotplug opcije, i prepoznavanje novog hardware.a sam u susetu iskljucio… poslije kreiranja devicesa se pojavi unos da je nasao mis… i onda sve dalje ide regularno…

Pozdrav

Ice

Ej Ice ovo se isto meni desavalo na CentOSu, kad dodje do Starting udev … proteče nekih 10-20sec i onda
se tek starta … A pored toga nakon tog kernela prestala je radit mi i mrežna …

Ice da nisi iskljuci hotplug i firmware upload u kernelu ?? to bi te moglo zezat kod startanja hotplug-a i udev-a

Ako su startne skripte u pitanju:

• Pokreni sistem u runlevelu 1
  • prijavi se kao root
  • redom pokreći skripte od /etc/rc.d/S01… do Sxx manuelno
  • kad dođeš do skripte koja “zeza” debugaj je sa naredbom echo

kod mene na SuSE dmesg nepokazuje nigdje “creating devices”, zato predpostavljam da je neka startna skripta.

hm… hvala na odgovorima…

@adioe3 - vjerovatno smo previse majstorisali oko kernela… meni sve radi okay, ali eto ta pauza me nekako nervira ( sta cu kad sam radoznao a nije mi jasno sto koci )…

@maher_ - slijedece dobijem kad pregledam postavke za hotplug

[code]CONFIG_HOTPLUG=y
CONFIG_HOTPLUG_PCI=m
CONFIG_HOTPLUG_PCI_FAKE=m
CONFIG_HOTPLUG_PCI_COMPAQ=m
CONFIG_HOTPLUG_PCI_COMPAQ_NVRAM=y
CONFIG_HOTPLUG_PCI_IBM=m
CONFIG_HOTPLUG_PCI_ACPI=m
CONFIG_HOTPLUG_PCI_ACPI_IBM=m
CONFIG_HOTPLUG_PCI_CPCI=y
CONFIG_HOTPLUG_PCI_CPCI_ZT5550=m
CONFIG_HOTPLUG_PCI_CPCI_GENERIC=m
CONFIG_HOTPLUG_PCI_SHPC=m

CONFIG_HOTPLUG_PCI_SHPC_POLL_EVENT_MODE is not set

CONFIG_PREVENT_FIRMWARE_BUILD=y
CONFIG_SCSI_QLOGIC_FC_FIRMWARE=y

CONFIG_DVB_AV7110_FIRMWARE is not set[/code]

ne znam da li se ove postavke odnose na to sto si ti mislio, ali beats me - sumnjam da je do toga…

@babysitter… vjerovatno cu probati tvoju metodu… upravo sam sam pregledao boot poruke i stvarno nigdje ne stoji nista vezano za “creating devices”… sad se pitam ko koga ovdje pravi ludim…poslije tog kreiranja uredjaja, dolazi postavka za mis i onda md driver 0.90.2… hm… nema druge nego stvarno sa tvojom metodom probati, iako mislim da je ovo prije pokretanja neke od RC-skripti…

Pozdrav

Ice