Crni ekran

jucer sam instalirao gentoo 2008.0 prema gentoo handbooku. skinuo sam najnoviji portage i sve se odradilo kako treba. kompajliram kernel bez nekih ocitih gresaka uredim grub i pojavi se sve fino kad ga restartam. oznacim gentoo da se boota medjutim podje boot i zatim se pojavi crni ekran nakon linije

md…autorun DONE

i nista se ne desava
da li bi to moglo biti do toga sto sam oznacio podrsku za framebuffer (nisam modulirao)? da prekompajliram kernel ponovno bez toga(ili da ga oznacim kao modul) ili bi mogao biti koji drugi problem? graficka je ati radeon x1250 i moram mu proslijediti nox jer dugo traje ucitavanje modula pa mi se ne da cekati. da jos napomenem da sam uradio dualboot sa windowsom, a kernel nisam emerge niti kompajlirao sa genkernel nego rucno sa kernel.org.

[quote=Wizz]jucer sam instalirao gentoo 2008.0 prema gentoo handbooku. skinuo sam najnoviji portage i sve se odradilo kako treba. kompajliram kernel bez nekih ocitih gresaka uredim grub i pojavi se sve fino kad ga restartam. oznacim gentoo da se boota medjutim podje boot i zatim se pojavi crni ekran nakon linije

md…autorun DONE

i nista se ne desava
da li bi to moglo biti do toga sto sam oznacio podrsku za framebuffer (nisam modulirao)? da prekompajliram kernel ponovno bez toga(ili da ga oznacim kao modul) ili bi mogao biti koji drugi problem? graficka je ati radeon x1250 i moram mu proslijediti nox jer dugo traje ucitavanje modula pa mi se ne da cekati. da jos napomenem da sam uradio dualboot sa windowsom, a kernel nisam emerge niti kompajlirao sa genkernel nego rucno sa kernel.org.[/quote]
dali koristis initrd ? u kernel ukljuci samo framebuffer tj. drivere za vga i vesa ostalo pogasi …

skontao sam da problem nije u framebufferu zbog sljedeceg razloga:
nisam napravio initrd jer je pisalo da ne treba (guess what) i sad radi nakon sto sam se pobrinuo za to. al imam problema sa file sistemom pa kontam ovo odraditi ponovo. zezno sam se i napisao mke2fs umjesto mke2fs -j. dodam ja lijepo ext2 support al mi sada izbacuje
kernel panic not syncing. no init found. try passing init= option to kernel
ovaj ce sistem proraditi samo ako sve odradim ponovno. ima li iko kavih ideja prije nego se zadam opet?
ev nasao sam nesto u medjuvremenu. pise da proslijedim init=3. probam pa javim ako ne radilo

ev ne radi gad. konstruktivne ideje?
reklo bi se da je problem u grub. pokusam jos jednom i odustajem za veceras

kako si se pobrino za taj initrd ? meni se cini da nije potpun. u pravilu ako tako radis i ne znas napraviti initrd kako treba , kompajliraj kernel u kojem ce ti driveri za chipset (sata) biti ukljuceni u kernel, a mreza , zvuk i ta sranja mozes slobodno kompajlirat ko modul. osim toga, ukljuci u kernel i filesystem koji koristis … tako je najbolje pocet, da imas kernel koji mozes koristit pa onda se igrat oko njega …

prvi put rucno kompajliram kernel tako da mi je vecinom sve novo
initrd sam napravio sa

ono sto mi je izbacio ukljucio sam u grub. ima li neki drugi nacin za napraviti ovo

Zasto ne pratis Gentoo handbook ?

nije zabavno ako ne zakompliciram. kompajlirat cu sa genkernel, ovo se malo oteglo

Ako hoces nesto zabavno pogledaj LFS… Gentoo je jos uvijek za obicne smrtnike :smiley:

[quote=Wizz]prvi put rucno kompajliram kernel tako da mi je vecinom sve novo
initrd sam napravio sa

ono sto mi je izbacio ukljucio sam u grub. ima li neki drugi nacin za napraviti ovo[/quote]
hehe pa prije toga trebas postimat konfiguraciju initrd-a u /etc/mkinitrd.conf file-u. Evo kod mene na slackware-u kako to izgleda:

[code]# mkinitrd.conf.sample

See “man mkinitrd.conf” for details on the syntax of this file

CLEAR_TREE="1"
MODULE_LIST=“ext3:xcbc:pcbc:aes-x86_64:sha256_generic:sha512_generic:sha1_generic:usbhid:usbkbd:usbcore:ehci-hcd:ohci-hcd:uhci-hcd"
RAID=“1"
OUTPUT_IMAGE=”/boot/initrd.gz"
KERNEL_VERSION=”$(uname -r)"
KEYMAP=“de"
LUKSDEV=”/dev/md2"
ROOTDEV="root"
ROOTFS=“ext3”[/code]

[quote]hehe pa prije toga trebas postimat konfiguraciju initrd-a u /etc/mkinitrd.conf file-u. Evo kod mene na slackware-u kako to izgleda:

[code]# mkinitrd.conf.sample

See “man mkinitrd.conf” for details on the syntax of this file

CLEAR_TREE=“1”
MODULE_LIST=“ext3:xcbc:pcbc:aes-x86_64:sha256_generic:sha512_generic:sha1_generic:usbhid:usbkbd:usbcore:ehci-hcd:ohci-hcd:uhci-hcd”
RAID=“1”
OUTPUT_IMAGE=“/boot/initrd.gz”
KERNEL_VERSION=“$(uname -r)”
KEYMAP=“de”
LUKSDEV=“/dev/md2”
ROOTDEV=“root”
ROOTFS=“ext3”[/code]
[/quote]
pa tako reci :smiley:

i to mi je jedna od opcija hehe. mislio sam se malo zagrijat sa gentoo prvo al ev slabo ide. ostavio sam ovo zasad pa cemo vidjeti kad budem imao vremena :smiley:

wanna gentoo ? get at least two weeks of vacation, lots of caffeine and two computers :smiley:

totally true. ja sam se zezao 3 dana. ocito nedovoljno. problem je sto neam 2 racunala. sklepat cu vjerojatno nesto xD. ovaj moj laptop mrzi linux, sljaka samo slackware i njegovi derivati. oh well, sutra slackware ide :D. pokusat cu ono gnome slack build crap da vidimo hoce li raditi. imam nocne more od KDE-a.

totally true. ja sam se zezao 3 dana. ocito nedovoljno. problem je sto neam 2 racunala. sklepat cu vjerojatno nesto xD. ovaj moj laptop mrzi linux, sljaka samo slackware i njegovi derivati. oh well, sutra slackware ide :D. pokusat cu ono gnome slack build crap da vidimo hoce li raditi. imam nocne more od KDE-a.[/quote]
dobro bi ti bilo da se zezas sa kernel-om na slackware-u , sigurno ces puno toga skontat.
to sto se tice gnome build-a na slack-u , nisam siguran kolko ce ti proc :smiley:

GSB je jedan zesci promasaj… vjeruj mi :slight_smile: (ovo je naravno subjektivno)

i ja nesto kontam da mi bilo malo previse sekat se oko toga. bolje source uzet pa sam komajlirati. bilo bi gotovo za jedno 5 godina xD. definitivno cu se sekat jos oko ovoga. sto se tice desktop managera 100% cu staviti xfce. ili ostati na komandnoj liniji, bas sam se lijepo navikao :D.