Nedavno je dostupna nova verziju crossoverOffica, a sada podržava rad Macromedia Dreamweaver MX i Flash MX programa. Tokom sljedece sedmice cu isprobati demo verziju, pa cu ovdje javiti rezultate. Nisam uspio naci full verziju Mala caka je da su označeni pod ‘BRONZE’.
[quote]Bronze Medal
The bronze is awarded to applications that install and run, and that can accomplish some portion of their fundamental mission. However, bronze applications generally have enough bugs that we recommend that our customers not depend on their functionality. [/quote]
Makar se nadati boljoj podršci u sljedećoj verziji, ali ipak se sjecam da sam prije mjesec-dva prilikom surfanja po njihovoj stranici vidio kako su Dreamvjuver i Flash bili oznaceni pod “Known not to work”, veliki se napori ulažu u Macromedia podršku.
k3b radi odlicno … ne vidim razloga zasto “pocetnike” na taj nacin navlaciti na linuxe. ima dovoljno veoma dobrih alata pod linux. ja
a ako neko hoce neru, ms office, trillian, adobe acrobat itd. da bi na kraju ima linux na kojem krzo emulaciju rade skoro samo windows aplikacije, ona ja ne vidim svrhu u koristenju tih aplikacija na linuxu.
jedini argument koji bi prihvatio je “ne volim windows, volim linux”, samo ja sam ubjedjen da vecina bez obzira na stupanj emulacije, bolje radi na sistemu za koji su napravljeni (windows) nego na linuxu.
ja sam prije par mjeseci iz fazona pokusao i nakon 4-5 dana instalirao photoshop kroz wine na FreeBSD 4.8. i radilo je sve bez problema, samo je konfiguracija potrajala poduga. ali je bilo interesantno. posto mi ne treba obrisao sam ga. medjutim interesovalo me je kako radi.
i zasto npr. ne koristiti vmware pod linuxom u kojem vecina tih aplikacija sigurno bolje radi na windowsu. vmware nije jeftiniji od crossovera, ali je sigurno puno bolji.
Uzmi za primjer neku veću firmu, koja ima hiljade računara. Čitava djelatnost firme bazira se na
MS Officu, Photoshopu i Macromedia Alataima. Čist primjer je Disney. CrossOver Office će ih koštati
oko 100KM dok Windows OS će biti pojedinačno oko 500KM, ne znam tačnu cijenu windowsa, al mislim da
nije ništa mnogo jeftiniji. Samo izračunaj koliko će oni uštjedjeti. CrossOver Office/Wine nisu baš emulatori, nego implementacija Windowsa na Linux sistemu, tako da je to ipak razlika. Ja kako sam primjtio u testiranju COffica mogu reći da Ms Office bolje radi i na neki način je stabilniji nego na samom Windowsu. Recimo da mi se Office zaglavi. Samo uradim RESET CX APPS odnosno WINE APPS i pogasim ih sve, i opet ih startujem bez ikakvih posljedica, dok pod windowsom, bi trebao restartovati računar jedno tri puta. Pored svega, ova firma je veliki sponzor Wine projekta, kako finansijski, tako i mnogo donira coda. Transgaming projekat koji takodjer koristi wine za svoj produkt, je podtigao veliki upjeh na polju igara, ne samo da mozemo igrati mnoge windows igre pod nixovima nego su uspjeli i portovati mnoge igrice na linux, sve zahvaljujuci komercijalnog projekta.
znam ja da wine nije emulator, samo bolje i krace rijeci za opis ovog procesa.
a sto se tice coffice-a, ne mislimo na istu stvar. ja govorim o pocetnicima, ti govoris o velikim firmama i tu ima velike razlike.
jedna stvar je kada firma koristi MS Office. to je neki standard danas nalazost i ne moze se pobjeci od .doc fajlova iako su 10x veci nego sto bi trebali da budu. i iako OO dobar posao odradjuje sto se tice kompatibilnosti sa Ms Office-om, dosta toga pravi probleme.
njima se sigurno isplati, i svaka cast Disney-u na potezu. medjutim jedan privatni korisnik, koji je u mogucnosti da kupi sebi Autocad ili MS Office, onda ce kupiti i Windows. volim ja linux, jos vise volim freebsd i ne koristim ms proizovode iz mnogih razloga, medjutim smatram da “transfer osoba” na drugi operativni sistem, u ovom slucaju linux, ne treba praviti strategijom “isti smo kao windows, i sve mozete kao windowsu raditi”, nego na nacin “drugaciji je, interesantije je, bolji je … i na kraju jeftiniji je raditi sa linuxu”.
Ja se uopšte ne protivim vašim mišljenjima, naprotiv! Tu smo isti, ali jednostavno ja sam uvijek u potrazi na najjednostavnojim solucijom prelaska na linux. Ja se licno ne prilagodjavam ostalimo oko mene, ali ako oni nesto zahtjevaju onda, pokusam im zadovoljiti. Mnogima sam instalirao Linux, stvarno su odusevljeni i izgledom, KDe jednostavno je nesto najbolje po njima, ali cim treba nesto uraditi restarto to windows. Naravno govorim o obicnim Desktop Krajnim korisnicima. Njih je ipak najvise.
Mirza, a šta je s ljudima koji su Windows korisnici i vec su platili licencu za neki windows program, ili neki user koji je skupljao pare mjesecima da bi si priuštio neki programcic, od kojeg možda i živi. Gubi ogromne pare na Windowse, upgrade, virusi, SP itd. + da li još opet da plati i verziju tog programa za linux, ako postoji. Ima različitih situacija, gdje Crosser može da uleti. Nekima odgovara više nekima manje.
Baj d Vej, prije minutu sam testirao Coffice 2.1 sa FlashMx Trial Verzijom, i pravo super radi oba programa su Demo, ali sada mogu mirnije spavati.
I stvarno me iznenadila ova nova mogucnost u OOo da prezentacije i ostale datoteke može exportovati u FLASH animacije go OOo GO!
salu na stranu, coffice je sigurno fenomenalna stvar. i priznajem da ima situacija gdje je veoma koristan. medjutim na drugu stranu, pocetnici kroz to ne dolaze u priliku da koriste bilo sta drugo, kao npr. OO.
a kad smo evc kod OO 1.1, to je fenomenalna stvar. meni je interesatnije sto kvalitetno uradili PDF export.
kako se flash pokazao? nisam neki ljubitelj flasha, medjutim za prezentacije je veoma praktican.
Mislim da je pokret CO-a veoma dobar jer razbija dominaciju pojedinih W programa. Pored toga dobar je jer istim obara cijene.
A zašto ne probati kada ti se nešto nudi gotovo besplatno?
Flash se pokazao super, pravio sam neke prezentacije i dobro rade.
Pa OOo dodje uz svagu distribuciju, i besplatan je, tako da ce pocetnici ipak, imati sansu da se upoznaju sa OoO Cak ga i INFO magazin distribuira i to dobrovoljno
Ev nabavio sam i full verziju CrossOver Offica, samo treba biti uporen.
p.s. da bih i dalje ucinio prelazak Windows korisnicima na linux ucinio sam tzv. simulaciju My Computer icone na desktopu, imate screenshot, http://grungy.lugze.org/pics/my_comp_simulacija.jpg
komanda: konqueror devices:/
[quote]Ev nabavio sam i full verziju CrossOver Offica, samo treba biti uporen.
p.s. da bih i dalje ucinio prelazak Windows korisnicima na linux ucinio sam tzv. simulaciju My Computer icone na desktopu, imate screenshot, http://grungy.lugze.org/pics/my_comp_simulacija.jpg
komanda: konqueror devices:/
;)[/quote]
Eeee … a gdje ti je desktop u My Computer Skontaj kako da otvoris konqueror i da u jednom Tabu bude devices:/ a u drugom /home/dir I onda ce biti malo bolja simulacija
Btw. fino ti izgleda desktop
Realno, K3b ima sve što ima i Nero. Ako čovjek ne može prihvatiti razlike koje postoje između ta dva programa, onda definitivno neće moći prihvatiti razlike između Windowsa i Linuxa.
Moram vam priznati jednu stvar. Moj My Computer simulacijski slučaj je riješio moju patnju sa CD uređajuma. Prije sam bio obični SuSE korisnik, koji je koristio CDROM ikone sa desktopa. Svakodnevno korištenje CD uređaja za mene je bio veoma bolan doživljaj. Stalno sam dobijao poruku I/O Error,…the drive could nost be ejected i ostale poruke sličnog sadržaja. Čak ni konsola nije pomogla, ni root privilegije, ni umount ni eject…Međutim kako sam postao korisnik Moj My Computer simulacijskog programa, riješio sam se ovih problema. I vi možete naručiti ovaj simulacijski prohram, za samo 99.9pf
Ako dobijem sličnu poruku, neki error , samo ugasim Moj My Computer prozor i pokrenem ga opet i demount…valjda an taj način postižed da device nije in use, U prijašnjim situacijama, makar kako ja mislim, CDROM ikone su bile na desktopu cijelo vrijeme, i device je bio zauzet. Možda ga Desktop čita stalno…haj znaj
i ja ti moram priznati jednu stvar. suze su mi udarile na oči smijući se, jer kad čitam nešto na našem i tako pomiješano sa stručnim izrazima , pa to je čista provala +ministry+ ( postižeš da device nije in use ) :lol:
Hm svojevremeno sam radio na Konqueror sidebar-u u stilu Windows 98 Explorera (znači jedan jedini tab a ne 5), meni lično je to najefektniji način rada sa računarom. Ima određenih problema, ali prijavio sam bugove pa ćemo vidjeti.