Ima li ko da radi u SDL-u? Ja znam jednostavne stvari, ubacit sliku, font… Dovoljno za jednostavnu igricu!
E sada mi treba F-ija koja ce iscrtati tabelu na osnovu dobijenog HTML koda te tabele… Ali imam problem, KAKO ISCRTATI TABELU!?! Naravno ako se zna (bar sam ja tako procitao) da SDL ne podrzava image streching!!
Dakle velicina polja tabele ce ovisiti o kolicini texta…
Imas par stvari za pripremiti, prije nego sto se bacis na sam SDL. Prva od njih je kakav takav html parser. Kako generatori html koda (misleci na gui alate) prave jako nestandardan kod, njih cemo iskljuciti i pretpostaviti da dobijamo validan kod.
Druga stvar je pozicija celija u tabeli. Nakon boljeg pogleda u kod html tabele, nigdje se ne primjete apsolutne niti relativne koordinate. Sirina i visina celije se rasporedjuju prema sirini teksta, stimajuci automatski kako kolone, tako i redove. Tj. ako je tekst siri od pocetne sirine kolone, kompletna kolona se siri (koliko, zavisno od parametara u obliku broja rijeci i sl.). U ovu kalkulaciju treba uzeti i red.
Nakon fino ucitane tabele, mozes komotno upotrijebiti SDL_FillRect() gdje parametar SDL_Rect prima sirinu 1 pixel. Opcionalno je sirenje tabele pri sirenju prozora.
Hoces da tabela bude u 3d-u? Nema problema. U cistom SDL-u samo postavljanje perspektivne projekcije uzme neki cca. 1000 linija koda, gdje je uracunato poznavanje operacija s matricama. Ali ovo nije problem, zar ne?
PS.
che donekle bi u pravu. Preporuka je da na netu nadjes nekakav html parser i bacis se samo na SDL. Druga, bolja, opcija je da koristis neki vec gotov xml parser s tim da ga moras hraniti validnim html-om.
Parser je gotov, odnosno pri kraju i bice gotov vrlo brzo… To nije problem! Znaci funkcije za crtanje ce primati validne informacije, to nije problem!
Problem je kako prikazati tu tabelu (rectangle sa odgovarajucim backgroundom je ok), mislim da je veci problem u(ne)rediti text tako da stoji tamo gdje treba…