Crypto-dm greska installer /partman

nije ni kod debiana sve bijelo, naime prilikom instalacije debiana moze se izabrati LVM kao i crypto basiran na dm-cryptu ili loopback, u vise pokusaja sam konstatovao sledece

• automatizirana instalacija LVM funkcionise
  • automatizirana instalacija LVM + crypto funkcionise

sta ne funkcionise je:

-maunalni LVM + crypto

isti layout koristen kao u automatskom, znaci sepratna botabilna particija na /boot, dva LVM +crypto, grub u mbr diska
ni nakon 2 puta nisam skuzio gdje je caka, muka mi je dublje to razvaljivati.

• iz partmana jer mu fali partprobe ili nakndano iscitavanje part table ne funkcionise:

naknadno mijenjanje LVM kada se izabere crypto, znaci ni brisanje Logical Volume niti undo enkripcije

• kada se izabere passparaphrase kao random key onda je to samo za swap (sto znaci da wipe sve podatke sa nje prilikom svakog reboota), naravno ja iz zeze podesim i za root , kasnije naravno nemogu nista to podesavati jer partman to vec blokira

intresatno je da dok u fdisku u drugoj konzoli se prebacim i pobrisem disk i ponovo startam partman ponudi mi da postavi novu patiitioni layout ali onda mi prikaze i stari layout i novi :slight_smile:

naravno instalacija nije moguca jer je partitona tabela u shisi i samo fdsik pomaze i pobrisati sve i reboot zatim ponovna instalacija :slight_smile:
I ko hoce dm-crypt nek koristi predlozeno inace ce imati ugodnu nedelju kao ja :slight_smile:

srecom nisu integrisali hd-password i dm-crypo random key tako bi kvm disk zavrsio u smecu ipak strange, sa iRC kanala mi rece tip da otvorim file bug ali sam suvise lijen ako neko ima vremena da se zabavi ovim, bujrum :slight_smile:

nakon par sati natezanja skuzio sam u cemu je greska, do mene i ne citanja (iako dokumnetacija i njie bas izdasna), naime debian partman ne podrzava LVM over dm-crypto, vec dm-crypto over LVM, sto znaci da se kod instalacije treba prvo napraviti:

/boot particija (100-300MB)
od resta se napravi dm-crypto disk on ga definise kao logicnu particiju
onda ide LVM i tu de definisu ostale particije
/
swap
itd

zatim se upuca passpharaprase i to je to

ja sam cijelo vrijeme pokusavao da odradim prvu verziju znaci LVM over dm-crypto to nazalost neide iako instalacija kreiranja LVM pa dm-crypta cak i instalacija prodjen a kraju ne funkcionise, iako je ovo moguce odradit nakon installacije.

Prijasnje spomenute greske ili nedostatci ipak i dalje stoje

na blogu sam bacio manulani howto
http://jasminklipic.blogspot.de/#!/2012/12/debian-installation-dm-crypto-over-lvm.html

Mene si bas zbunio prvim postom i kontam da ti odgovorim kako ne moze kad kod mene radi uredno :slight_smile:
Ja sam radio manual crypto+LVM, samo sam zeznuo za jednu particiju pa dva puta moram pisati password.
Posto se jako rijetko laptop resetuje to mi i ne smeta, pa nekad kad bude reinstalacija cu to srediti.
Sporo sve traje pa mi se neda cekati.

ma da nisam ni ja odmah skuzio da ovi rade crypto + LVM , nego sam na silu pokusavao LVM + crypto, po partman instalacija prodje savim ok, samo rezultat nula
nisam isprobavao dali je moguce mijenjati logical vm i sl u ovom fazonu (mislim dodati, izbisati i sl)

sto se tice drugog passworda pa promjeni ga

cryptsetup luksAddKey /dev/sdaX
napravis drugi kljuc znaci slot 1
prvi key ponistis sa
cryptsetup luksDelKey /dev/sdX 0

ma bas testiram usb-stick i keyfile, pa kad to bude 100% funkcionisalo onda ide i bez passa ko ce ga uvijek kucati

nije problem sam kljuc, nego to sto jednu particiju nisam ubacio u LVM, pa pisem password za tu particiju gratis.

kuzim, zeznuto , mozes odraditi to sa crytokeyom koji ce ti bit na disku

a) cryptsetup luksAddKey /dev/sdc1 /etc/.crypto/cr_crypto.keyfile
onda cryptotab
cr_crypto /dev/sdc1 /etc/.crypt/crypt250.keyfile luks

ili
b)
na encrypted disku (predpostavljam root particiji) u rc.local upisati

cryptsetup luksOpen /dev/sdX sdX_crypt -p 0 <<EOP
tvoj password
EOF
mount /dev/mapper/sdX_crypt /mnt/wtf_plain_password_on_disk

isprobaj to prvo sa normalnom scriptom:)

istu moras izbaciit iz cryptotaba da ne dosadjuje pri startu, tim si rijesio jedan password, o tome da je to pametno to je drugo,ako koji user uleti na tvoj system kao root dok je hd otlkjucan/mountiran to je tako i tako end of the game, password bio u file il ne

svi se mi igramo sigurnoscu dok nedodje neki zeznut forenzicar i razvali svaki kolikogod zasticen system i otkrije da nije bilo vrijedno truda :slight_smile: