planiram napraviti kustomiziranu Ubuntu distribuciju.Interesantni su mi paketi vezani za obrazovanje.Da li postoji neki program kojim je moguce izdvojiti odredjene pakete u distribuciju i snimiti isto na CD/DVD? Takodje,da omogucava promjenu tema,wallpaper-a i sl.
Sto se tice prevodjenja aplikacija na nas jezik,da li postoji neki neposredan nacin za to,ili se sve radi online,pa nakon toga se prevodi integrisu u aplikacije?
Kad kazes customized distro meni padne na pamet odmah linux from scratch - LFS http://www.linuxfromscratch.org/
Takodjer postoje jednostavniji nacini pravljenja distribucije, znam za suse studio http://susestudio.com/
Slaganje distribucije, tj alata koji su tebi potrebni moguce je sa nekoliko drugih distribucija kao sto je gentoo i debian. Mislim da je moguce nesto fino sloziti i sa ubuntu alternate install cd koji instalira sustav bez GUI-a. Nisam siguran sta se sve nalazi u baznoj instalaciji i nisam pokusavao instalirati. Zelis li raditi distribuciju sustava ili za osobnu upotrebu? Za distribuciju sustava bih ja vjerojatno pokusao sa LFS. Google je otkrio nekoliko alata za ubuntu remaster ali ne znam koliko fleksibilnosti dopustaju.
@Wizz: pomenuo si dva sajta za pravljenje distribucija. Imam par prijatelja koji bi zajedno sa mnom pokusali da naprave nesto. Da li moramo da budemo kompjuter genijalci da bi napravili novi distro? Ja znam dosta stvari, ali nisam bas totalni expert, dok ti moji prijatelji isto znaju ali nisu bas pro.
Mislim da je LFS prilicno detaljno objasnjen i moze se IMHO nauciti kako linux distro funkcionira iz te knjige, ali ovo nije za pocetnike definitivno. Potrebno je imati znanja o organizaciji neke linux distribucije. Posto se radi o kreiranju distribucije iz source-a potrebno je takodjer znati kako iskompajlirati neki paket za odredjenu distro, iako to nije tesko.
Najveći dio posla je održavati tu distro. Kako će te primati prijave bugova od ljudi? Za to morate imate neki softver na stranici. Na sve to treba misliti.
Isto tako treba postaviti cilj neki. Ako je cilj imati distro koja kao takva već negdje postoji, onda je možda bolje u svoje slobodno vrijeme se možda udružiti sa drugima koji već rade sličnu stvar. Zajedno smo jači, itd.
Ne kažem da je nužno izmišljanje tople vode. To ovisi o onome ko gleda. Svako to za sebe treba odvagnuti.
Za nekog je Linux Mint suvišan. Za nekog su sve distro suvišne, pa koristi LFS . BHLD je recimo za mene izmišljanje
tople vode. Mišljenja sam da je možda pametnije bilo isključivo se fokusirati na prijevod, agresivno “gurati” prijevode
u testing grane distribucija, itd., i onda samo praviti live CD-ove i, naravno, neki vodič u PDFu i s nekim donacijama
možda i printati. Ali možda drugi ne misle tako. Možda je dugoročni cilj steći iskustvo kako bi se, recimo, napravila
nacionalna (u smislu državna) distro sa financijskom podrškom vlade. Možda neko iz BHLD recimo voli aspekte
distro na kojoj se bazirao, a neke bi stvari ipak doradio, tako da to više nije ta izvorna distro. Sad recimo imamo
slučaj da će Ubuntu preći na Unity, a Mint to ne želi. Oni će još barem par verzija ostati na Gnome 2.x. Ne leži
im Unity, kao ni Gnome Shell. Takvih primjera je pregršt.
[quote=canci]BHLD je recimo za mene izmišljanje
tople vode. Mišljenja sam da je možda pametnije bilo isključivo se fokusirati na prijevod, agresivno “gurati” prijevode
u testing grane distribucija, itd., i onda samo praviti live CD-ove i, naravno, neki vodič u PDFu i s nekim donacijama
možda i printati. Ali možda drugi ne misle tako.[/quote]
Da si probao to što predlažeš vidio bi da je realnije napraviti vlastitu distro, naravno treba gurati i u upstream ali jedino sa svojom distro možeš imati potpuno uptodate prijevode. Npr. mi sada imamo potpuno završen prijevod za OOo 3.3 ali nismo ga poslali na openoffice.org do nekog roka koji je bio u avgustu (!?) zato taj prijevod neće biti uključen u postojeće distribucije još najmanje godinu dana ako ne i više.
Vidiš, to sve zavisi od perspektive. Ja tu perspektivu nisam imao, pa bi bezobrazno bilo da za druge odlučujem da li ima potrebe da prave distro ili ne.
Hvala što si to razjasnio za mene. Žalosno je što u tom slučaju onda ljudi moraju praviti vlastite distro. Kako stoje stvari sa LibreOffice? Ja sam na Debian
Desktop mailing listi vidio poruku od njih, hitno traže podršku od raje i diče se da su bolji od Ooo / Oracle i dr.
Ja mislim da DISTRO-a ima previse i ovako i onako, premda nemam nista protiv da neko sam sebi poboljsa ili napravi svoj distro koji mu najvise odgovara za licne potrebe. To sa finansiranjem od vlade bi bilo lepo, ali mislim da oni ni ne znaju sta je Linux i da njim padne na glavu sa sve uputstvom za upotrebu, hahahahaha.
@Wizz i @canci: hvala na odgovoru, mislim da jedan od likova koji zeli sa mnom da pravi distro zna da radi to kako treba tako da nece biti problema.
Pa jeste u stanju, ali zaista, zašto bi? Koja je svrha toga? Isto to vrijeme može provesti tražeći bugove u sve ijednom paketu u Debianu. Ne, stvarno ne znam ko bi to mogao raditi. Jedino da sam vampir i da imam stvarno previše vremena. Zamislite samo koliko bi vremena otišlo samo na održavanje softvera -
Morate za svaki pojedinačni komadić softvera ići na zasebni upstream bug tracker i gledati ima li novi bug. Onda treba sam primijeniti patch, pa ponovno kompilirati. I sad zamislite sve to raditi na mašini koja ima onako masni KDE 4 instaliran i pun sepet programa. Zamislie tražiti bugove u OpenOffice-u?
I ja isto ne kontam svrhu pravljenja nove distribucije. Zar nije bolje isto to vrijeme, energiju i znanje iskoristiti i pomoci nekoj postojecoj voluntary-based distribuciji?
Mozda u voluntary-based nemas toliko slobode , kreiranje svoje distre je dobar nacin da se dosta toga nauci a nekom je moza i fun .
Vec duze vrijeme se kanim da isprobam LFS ali posto sam zadovoljan trenutnom distrom koju korstim (arch) nemam neku motivaciju , a tu je i skola :(.
Naravno ne ocekujem da cu napraviti bojlu distribuciju nego tim developera…etc, tako da je vjerovatno nebi ni koristio dugo.
A ako zelimo uraditi nesto korisnije onda je vec bolje pridruiti se nekoj voluntary-based distribuciji.
[quote]LFS teaches people how a Linux system works internally
Building LFS teaches you about all that makes Linux tick, how things work together and depend on each other. And most importantly, how to customize it to your own tastes and needs.[/quote]
Tako da je LFS manje/vishe tu radi edukacije ljudi koji bi se bavili GNU/Linuxom ali nemaju blage kako sta radi. Naravno, mozda postoji i boljih metoda, ali imho, napraviti vlastitu distribuciju je vrlo edukativno i korisno. Naravno, kao i svako drugi normalan, cim je izbildate i nakon malko igranja cete rm -rf /* pa instalirat svoj favourite distro i koristiti njega. A ako hoce neko da bude koristan neka pomogne ostalim distribucijama (uzme u debianu managment nekog paketa, bildanje slackbuildova, etc etc etc).
LFS ima poprilicno korisnih informacija o odredjenim segmentima linux sistema, tako da nije obavezno knjiga koja mora iskljucivo sluziti za pravljenje distribucije, moze se takodjer smatrati kao ogromna dokumentacija. Bar ja tako trenutno vidim.