Pozz novi sam u svijetu linux.a uspio sam instalirati drivere za nvidia GeForce 7600 GS drajvere medzutim kad sam htio da podesim wlan konekciju ne uspijevam nikako.Koristim ubuntu 8.10 i preko ndiswrappera sam podesio drivere za D-Link DWL 120 gdje na komandu ndiswrapper -l izlista sve uredno instaled kao i device … Network Manager sam brisao i instalirao Wicd ne uspjevam uhvatiti ap nikako nijedan.Da pomenem da u konzuli kad kucam iwconfig izlista :
wlan0 : IEEE 802.11b ESSID:off/any
Channel:0 Access Point: Not-Associated Bit Rate:22 Mb/s
Tx-Power:0 dBm Sensitivity=0/3
RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
molim vas pomozite mi bez konekcije sam nista,mozda nisam stavio temu na pravo mjesto zato izvinite
Da probao sam : Interface doesn’t support scanning : Operation not supported
Da napomenem da nisam neki englez ali ocito da ne moze dok mi iscitava da je sve uredu .
Imam drivere chipseta acx100 skinute medzutim ne znam ih instalirati ako to nesto mjenja ?
Molim za pomoc ??
[quote=edinn]Da probao sam : Interface doesn’t support scanning : Operation not supported
Da napomenem da nisam neki englez ali ocito da ne moze dok mi iscitava da je sve uredu .
Imam drivere chipseta acx100 skinute medzutim ne znam ih instalirati ako to nesto mjenja ?
Molim za pomoc ?? :([/quote]
probaj
sudo iwconfig (trebalo bi da ti izbaci koji je interface, recimo wlan0 ath0, eth1)
[quote=nidla][quote=edinn]Da probao sam : Interface doesn’t support scanning : Operation not supported
Molim za pomoc ?? :([/quote]
probaj
sudo iwconfig (trebalo bi da ti izbaci koji je interface, recimo wlan0 ath0, eth1)
sudo ifconfig wlan0 up
sudo iwlist wlan0 scan[/quote]
nisam siguran da je ta kartica podrzana od strane kernela, u svakom slucaju treba ce ti firmware pored drajvera, isiti se kopira kod bubuntua u /usr/lib/firmware ako se nevaram.
wlan0 IEEE 802.11b ESSID:off/any
Channel:0 Access Point: Not-Associated Bit Rate:22 Mb/s
Tx-Power:0 dBm Sensitivity=0/3
RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
pan0 no wireless extensions.
sudo ifconfig wlan0 up —nema odgovora sto ispada da je potvrdzena komanda i izvsrsena.
dok na sudo iwlist wlan0 scan dobijam isto : wlan0 Interface doesn’t support scanning : Operation not supported
E ovako guglao sam puno prije neg’ sto sam postavio ovdje pitanje time zelim kazati da sam gledao prije ovo :
HOWTO: Install D-Link DWL-120+ with ndiswrapper http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=202905
skinuo sam bio iste drivere i pokusao medzutim nije uspilo pa sam time pomocu ndiswrappera postavio drivere od windowsa koje imam i pise da je uredu kako sam i pomenuo kucam ndiswrapper -l dobijem :
imam wlan0 podatke nakon komande “iwconfig” i ubuntu vec ima drivere ucitane za ovu karticu koja radi na acx100 chipset .
“nisam siguran da je ta kartica podrzana od strane kernela, u svakom slucaju treba ce ti firmware pored drajvera, isiti se kopira kod bubuntua u /usr/lib/firmware ako se nevaram.”
sto se tice ovog’ provjerio sam postoji firmware koji je default podesen .Pored sveg’ ne mogu uhvatiti ap nikakav i nista …cak sam pokusao instalirati i drugi manager “Wicd” pomoc molim vas ?Izvinite za dug post
A evo lsusb :
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 004: ID 2001:3b00 D-Link Corp. [hex] AirPlus DWL-120+ Wireless Adapter
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Imam skinuo sam firmware ali kazem ti vec postoji isti i podesen je provjerio sam .
Imas li msn da mi das svoj ?? Ovo skoro niko pa i ne gleda a meni treba konekcija i bez nje sam nista a sve sam pokusao nestalo mi je ideja vise .
On je vec instaliran dosao a ako ima ko strpljenja da mi objasni da pobrisem taj driver i pokusam ponovno install.
Imam skinuto sve samo ne znam postupak instalacije i podesavanja.Nasao sam bio na engl.medzutim ne uspijevam razumiti .
Ima jos stranica s istim objasnjenjem instalacije.Zelim kazati da citam i da nisam tu da vam uzimam vrijeme s necim sto se moze naci i srediti.molim opet pomoc…hvala vam unaprijed svima do sad’.