trebao bi do veceras predati ovaj zadatak, uradjen, ne mora biti do kraja gotov, pa eto ako neko ima vremena neka napise, bilo bi vrlo lijepo…
hvala…
zadatak se nalazi na stranici: http://wiki.essentialmind.com/NetArch/other/code/doit
trebao bi do veceras predati ovaj zadatak, uradjen, ne mora biti do kraja gotov, pa eto ako neko ima vremena neka napise, bilo bi vrlo lijepo…
hvala…
zadatak se nalazi na stranici: http://wiki.essentialmind.com/NetArch/other/code/doit
hm… sad bas da gledam citav framework - previse bi bilo, a nemam ni ja vremena previse… nadam se da znas sta je TREE ( stablo )… zamislis ga kao obrnuto prirodno stablo… znaci korjen ( root ) je na vrhu… cvorovi ( NODES ) su mjesta gdje se stablo racva… listovi ( LEAFs ) su u tvom primjeru data containeri sa imenima ili objektima ( whatever )… u tvom zadatku trebas napraviti stablo kao
[code] PEOPLE ( ROOT ) --> MEN ( NODE )
—> ALEX ( LEAF )
—> MARK ( LEAF )
--> WOMEN ( NODE )
---> ANNA ( LEAF )
---> TERESA ( LEAF )
[/code]
u zadatku treba da predstavis ovo stablo putem baze podataka… ukoliko si se bavio imalo relacionim bazama podataka onda ti je pojam NORMALIZACIJA sigurno poznat… bacis pogled na stablo i skuzis da se zapravo radi o normalizaciji drugog nivoa ( ako me sjecanje ne vara :lol: ). eh… tvoj ponudjeni framework vec sadrzi funkcije za kreiranje tabela ( barem stoji na sajtu ) i ostalih elemenata stabla… znaci za tvoj primjer bi ti trebale biti dovoljne 3 tabele…
tblROOT ( ROOT_ID, NAME )
tblNODE ( ROOD_ID, NODE_ID, NAME )
tblLEAF ( NODE_ID, LEAF_ID, NAME )
podvuceni su PRIMARY I FOREIGN KEYs u tabelama… moras ih imati kako bi imao referencu sa jedne tabele na drugu i kako bi mogao odrediti stazu ( PATH ) do odredjenog imena ( LEAF )…
eh… sad sam primjetio da ove tabele samo rade za ovaj primjer tj. kad je dubina stabla = 3 ( ROOT + NODE + LEAF ako se ne varam… a mozda se i varam )… ako hoces jos jedan nivo, morat ces ubacivati jos jednu tabelu izmedju… znaci
addNode($name,$level)
{ addTable("tbl".$); }
u
addTable($name)
{
CREATE TABLE $name;
if($level==0)
{ root node i ne trebas unositi vezu nego samo insertiras "people" i id }
else
{ node je ispod roota i moras napraviti tabelu i insertirati id iz root tabele, onda id za node table i npr. "men" }
}
nadam se da si skuzio o cemu se radi i da imas osnovno znanje potrebno za ovakav zadatak !.. ako ne - onda sjedi i procitaj sve tamo navedene linkove…
Pozdrav
Ice
hvala puno na ovom objasnjenu, pomoglo mi je…
Uradio sam nesto pa cemo vidjeti…