-Na forumima se spominje da Ubuntu neostavlja nikakvo smece iza sebe tj. Kada se program obrise iz Software Centra ili Terminala da zauvijek nestane .Tj da neostaju Folderi ko na Windowsu
-Samo me zanima da li je to istina i kako vi brisete programe (a da ste sigurni da nigdje nista neostane.)
-Naravno Kantu da izostavimo. xD
-Tek sam se prebacio na Linux pa mnogo stvari neznam.
O tome uopste ne moras da brines, vecina GNU/Linux distribucija ima packaga manager, Ubuntu koristi apt kada brises program to radis sa:
Jedino sto ce ti mozda ostati su .config fajlovi (to su tvoja podesavanja programa i obicno se nalate u /home/tvoje_ime ili u /etc folderu, i jos ostane kompresovani paket tog programa pa ako ga hoces opet instalirati ne moras ga ponovo skidat, naravno mozes i to brisati ali stvarno nema potrebe nece ti nista usporiti.
Postoji jos package managera ali apt je sasvim fin.
Pošto u naslovu teme piše nešto sasvim drugo: kada obrišeš fajl komandom rm (dakle ne pošalješ ga u trash folder nego ga obrišeš), NEMA načina da ga više vratiš. Dakle nemoj pitati za undelete jer NEMA undelete.
[quote=Creator]-Na forumima se spominje da Ubuntu neostavlja nikakvo smece iza sebe tj. Kada se program obrise iz Software Centra ili Terminala da zauvijek nestane .Tj da neostaju Folderi ko na Windowsu
-Samo me zanima da li je to istina i kako vi brisete programe (a da ste sigurni da nigdje nista neostane.)
-Naravno Kantu da izostavimo. xD
-Tek sam se prebacio na Linux pa mnogo stvari neznam.
Hvala![/quote]
ostaju ako su ručno editovani fajlovi ili dodavani novi, ali pogledaj malo “man apt-get”
Mada kod nekih paketa ni ovo ne pomaze (recimo mysql-server).[/quote]
u slučajevima da sumnjate da se šta nije obrisalo, ima ona komanda da se izlistaju sadržaji pakte, pa se zarovite u te foldere
a za te ručno dodate fajlove, normalno, sami morate voditi evidenciju
:)[/quote]
This method is ONLY useful if deleted file is text file.
Ima onih forenzičkih alata koji su u stanju da sa polupobrisane particije izvuku štošta, ali to nije ni blizu pouzdano.
Ma ima nacina, MOGUCE jeste, ali je pitanje da li se to isplati. Glede tih forenzickih alata, moguce je vratiti cak i podatke sa par puta formatiranog diska. Samo za cijenu toga vjerovatno mozes kupiti mali data-centre :).